VOICE o Tomislavu Karadžiću: Kako je bivši kontroverzni predsednik FSS-a postao počasni građanin Subotice

VOICE o Tomislavu Karadžiću: Kako je bivši kontroverzni predsednik FSS-a postao počasni građanin Subotice

Foto: NJ/Magločistač

19.07.2021

Kategorija: Politika

Nije se još ni stišala medijska bura oko proglašenja bunjevačkog jezika za službeni na teritoriji Grada Subotice, a odbornici vladajuće koalicije u Skupštini grada već su proglasili i novog počasnog građanina – kontroverznog sportskog radnika i privrednika Tomislava Karadžića.

Ponovo je predlog došao od vladajućih odbornika Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, a obrazloženje zašto je nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zaslužio ovu titulu glasilo je da je „Tole“ svojim radom doprineo ugledu, ne samo Subotice, nego i čitave zemlje pa i van njenih granica.

Skupština Subotice 1. jula donela je odluku o proglašenju Karadžića za počasnog građanina, bez glasova pojedinih opozicionih odbornika za koje je, kako je prenela Radio-televizija Vojvodine, „sporna pozadina i delovanje uglednog subotičkog privrednika i sportskog radnika“.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić iz SNS-a kazao je na skupštinskoj sednici da je Karadžić jedan od „najuspešnijih privrednika i sportskih radnika ne samo u Subotici već i u čitavoj zemlji, a u sportskom smislu i van granica Srbije“.

Za razliku od izglasavanja odluke da književnik-radikal Brana Crnčević dobije ulicu na Paliću kada su bili uzdržani, dodelu zvanja Počasni građanin Subotice Tomislavu Karadžiću podržao je i SVM, uz napomenu da je on to i zaslužio, te da je doprineo povećanju ugleda Subotice.

Odbornička grupa Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u lokalnom parlamentu ocenila je kao „sramotnu“ takvu odluku gradskih odbornika.

Pošto su odbornici u tom istom danu proglasili za ovogodišnje dobitnike priznanja „Pro urbe“ matematičara Endrea Šilija, spisateljicu Ildiko Lovaš i neformalnu grupu „Naše malo je nekome sve“, odbornik LSV-a Robert Damjanović Čokić ocenio je da je „sramota u istom danu spominjati akademika Šilija i Tomislava Karadžića“.

A kako piše u Karadžićevoj biografiji, on je privrednik i bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije – od 2008. do 2016. godine, kada ga je na radnom mestu zamenio takođe kontroverzni Slaviša Kokeza. Pre FSS-a, Karadžić je bio na funkciji predsednika Fudbalskog saveza Vojvodine. Potom je stupio na čelo FS Srbije i Crne Gore (od 2005. do 2006.), a do 2008. bio je na čelu Fudbalskog kluba Partizan.

Karadžić je na čelu FSS zamenio Zvezdana Terzića koji je zbog ozbiljnih optužbi za zloupotrebu novca od transfera pojedinih fudbalera u inostrane klubove 2008. godine pobegao iz zemlje. Po iznenadnom povratku Terzića u zemlju i potonjeg preuzimanja Fudbalskog kluba Crvena zvezda počela je otvorena kampanja protiv Tomislava Karadžića i masovna skandiranja na stadionima širom Srbije „Tole, lopove“.

Ni Tomislav Karadžić nije bio imun od optužbi za zloupotrebe novca prilikom prodaje fudbalera, pa i nekih reprezentativaca, ali je – za razliku od Terzića – bio pošteđen optužnica zvaničnih organa.

Zanimljive su u to vreme bile utakmice reprezentacije Srbije na kojima se Karadžić krišom pojavljivao kako bi izbegao salve uvreda, ali mu ni to nije polazilo za rukom, pa su neke od važnih utakmica u zemlji proticale bez njegovog prisustva.

S druge strane, mnoge utakmice reprezentacije protekle su bez prisustva publike zbog kazni za nerede koje su huligani iz Srbije izazivali na tribinama u zemlji i inostranstvu. Najpoznatiji incident odigrao se 2010. u Đenovi, gde je veća grupa huligana predvođena Ivanom Bogdanovim svojim divljačkim nacionalističkim „navijanjem“ izazvala prekid utakmice između Italije i Srbije. Bogdanov, koji je posle osuđen na tri godine zatvora, rekao je da su huligani došli u Đenovu upravo da bi prekinuli utakmicu zbog Tomislava Karadžića. 

Četiri godine kasnije, u novom ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, prekinuta je i utakmica između Srbije i Albanije u Beogradu, a predvodnik huligana koji su fizički napali albanske igrače bio je ponovo – Ivan Bogdanov, tek sveže deportovan iz Italije. Zbog ponovnog oduzimanja bodova i velike bruke, Srbija se ponovo nije kvalifikovala na Euro.

Svemu su prethodile brojne ozbiljne neregularnosti prilikom prodaje igrača, sumnje u nameštanje utakmica i najave bojkota Crvene zvezde, u kombinaciji sa oštrim kritikama više od polovine klubova u Superligi. Karadžića je sve zateklo na odmoru u Crnoj Gori odakle je najavio da će podneti ostavku krajem 2013. godine. 

Njegov protivnik Zvezdan Terzić pozvao je na sazivanje posebnog sastanka Skupštine FSS i na trenutno Karadžićevo povlačenje. Međutim, Karadžić kasnije nije ispunio obećanje koje je sam dao. Terzić je godinu dana kasnije završio na čelu FK Crvena zvezda.

A onda dolazi 2016. godina, kada u prvi plan iskače pulen Aleksandra Vučića, Slaviša Kokeza. U javnosti se tada komentarisalo da je otišao „čovek Partizana“, a došao „Zvezdin čovek“. Doduše, Kokeza po tome nije bio nikakav izuzetak, pošto je javna tajna da su i dotadašnji predsednici FSS-a morali imati i “politički pedigre”, odnosno bili su bliski sa aktuelnim političkim elitama. Iako je fudbal u Srbiji na provincijalnom nivou, takvo interesovanje politike za njega nesumnjivo svedoči da tu ima novca. I možda još važnije: važna je politička moć da se manipuliše “navijačima” koji su po potrebi nasilni, a po potrebi se bave kriminalnim i sve više legalnim unosnim infrastrukturnim poslovima. 

Kada je Kokeza došao 2016. na čelo FSS-a, Karadžić je čak izabran za počasnog predsednika i vratio se u svoju Suboticu da se bavi privredom, kako to već piše u njegovoj biografiji. Iako će vam većina Subotičana reći kako „Tole“ žari i pali tim gradom i upravlja mnogim firmama, Karadžić na svom imenu danas nema registrovano – baš ništa

Nekoliko firmi u kojima je bio vlasnik ili delimični vlasnik kapitala su obrisane, a jedino koje još posluje je hotel “Gloria” u centru Subotice u kojoj je bio do 2013. većinski vlasnik, iako se često može videti kako baš u restoranu hotela sedi u većem društvu. Praktično, od svih firmi u kojima je bio Tomislav Karadžić (82) zastupnik jedino još radi Fudbalski savez Srbije, koji je trenutno bez predsednika pošto je Kokeza podneo ostavku.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.