Subotički pravnik Slavko Tomasović: Referendum – ZA ili PROTIV?

Subotički pravnik Slavko Tomasović: Referendum – ZA ili PROTIV?

Izvor: Pixabay.com

05.01.2022

Kategorija: Politika , Stav

Pozivi da se ne izađe na referendum, da se isti bojkotuje, predstavljaju neodgovorno politikantstvo i nazadak u unapređenju demokratije i demokratskih procesa.


Proces izmene Ustava započeo je 2014. godine izborom stručnog tela (profesori ustavnog prava, sudije i javni tužioci) za sačinjavanje predloga izmene Ustava iz oblasti pravosuđa. Navedeno stručno telo je 2020. godine završilo nacrt predloga izmene Ustava koji je suštinski u celini prihvaćen i upućen u skupštinu na usvajanje. Dana 30. novembra 2021. godine, na sednici Narodne skupštine dvotrećinskom većinom usvojen je predlog Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Suština predloga izmena Ustava ogleda se u rešenjima koja smanjuju uticaj zakonodavne i izvrše vlasti na rad i funkcionisanje pravosuđa, kroz brisanje i izmene odredaba Ustava o izboru sudija, predsednika sudova i javnih tužilaca od strane parlamentarne većine.

Uglavnom, kao i kod svakog pitanja koje je od javnog interesa, pa tako i ovo, opredeljivanje političkih stranaka, javnih ličnosti i građana uvijeno u oblandu borbe za pravu i istinsku demokratiju, svodi se u suštini, umesto za ili protiv usvajanja izmena Ustava, u ogromnoj većini za ili protiv ove vlasti ili preciznije Vučića.

U javnosti i u medijima se može čuti široki spektar političkih, politikantskih, retko kad i stručnih stavova i argumenata, a koji najčešće nemaju veze sa predloženim promenama Ustava, i koji su u velikoj većini protiv predloženih promena Ustava.

Ima i legitimnih mišljenja, da treba zadržati dosadašnja rešenja Ustava jer se njima vrši parlamentarna kontrola rada pravosuđa i javnih tužilaštava.

Nauka i struka se slažu da će se usvajanjem izmena Ustava učiniti iskorak ka smanjenju političkog uticaja na pravosuđe.

Da li je moglo i više i bolje, naravno da jeste, ali to ne menja činjenicu da će biti učinjen početni pomak ka većoj nezavisnosti sudija i samostalnosti javnih tužilaca.

Nije sporno da svako od nas ima pravo da prosuđuje o prihvatljivosti predloženih izmena Ustava i, naravno, da se opredeljuje za ili protiv predloženih izmena.

Pozivi da se ne izađe na referendum, da se isti bojkotuje, predstavljaju neodgovorno politikantstvo i nazadak u unapređenju demokratije i demokratskih procesa.

Svi koji su protiv ili za usvajanje predloženih izmena treba da izađu na glasanje i zaokruže svoj izbor, kako to i rade odgovorni građani.

Na kraju, mora se reći i da postoje određene nedoumice u vezi sa pojedinim rešenjima i njihovim sprovođenjem iz navedenog predloga izmena Ustava, ali ono što je nedvosmisleno, to je da je ovim promenama učinjen bitan početni korak ka većoj nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnih tužilaca.


Autor teksta je pravnik iz Subotice.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.