V. MESZES ILDIKÓ: SZENDVICS, KOKÁRDA, ROZSDÁS KISKANÁL

V. MESZES ILDIKÓ: SZENDVICS, KOKÁRDA, ROZSDÁS KISKANÁL

Forrás: opozicionar.com

Objavio: Magločistač

11.04.2016

Kategorija: Politika

Ma tulajdonképpen a VMSZ kampányát saját emberei helyett a magyar kormány folytatja, amely viszont Vučićot élteti teli torokból és annak múltját, jelenét meg kicsit még a jövőjét is tíz körömmel sikálja. Tisztábbra. Sőt, a VMSZ vezetői ma már a szerbeknél is nagyobb szerbek lettek

Jó alaposan elsodródott a VMSZ amúgy is megtépázott vitorlájú hajója a balkáni ideológiák viharos tengerén. A párt vezetése, miközben görcsösen, az asztalt verve igyekszik nem érvekkel, inkább erővel meggyőzni a vajdasági magyarokat, hogy tulajdonképpen erre a pártra akarnak valójában szavazni, olyan ellentmondásokba sodródik, amelyek egészen abszurd következtetésláncolatot indítanak el.

Nézzük csak. Minél inkább érzi a VMSZ, hogy a közvélemény támogatását nem élvezi maradéktalanul, annál jobban dörgölőzik a haladókhoz és hangoztatja a rettentően nagy és fontos stratégiai partnerséget Vučić csapatával. Ma tulajdonképpen a VMSZ kampányát saját emberei helyett a magyar kormány folytatja, amely viszont Vučićot élteti teli torokból és annak múltját, jelenét meg kicsit még a jövőjét is tíz körömmel sikálja. Tisztábbra. Sőt, a VMSZ vezetői ma már a szerbeknél is nagyobb szerbek lettek. Történt ugyanis, hogy miután Vojislav Šešeljt a jelenlegi haladó vezetők szülőatyját – aki, Hofi után szabadon, anyjuk helyett is apjuk volt – szabadlábra helyezte Hága, Horvátország blokkolta Szerbia uniós csatlakozását, ami ellen a VMSZ egy nagyon határozott közleményben kelt ki. Merthogy hogyan is képzeli egy szomszédos ország, amelynek kisebbsége Szerbiában él, és amely kisebbséget üldöztek és megfosztottak jogaitól, hogy meg meri védeni saját kisebbségét.

A horvát vétó alapvetően két dologra vonatkozik: a háborús bűnösökre és a szavatolt parlamenti kisebbségi képviselői helyek intézményére. Tomislav Žigmanov, a VHDSZ elnöke (ez nem az a horvát párt, amelyik az MM-el szövetkezett, hanem az amelyik a demokratákkal indul közösen) minapi sajtótájékoztatóján elmondta, Szerbiát egy államközi megállapodás kötelezné a szavatolt parlamenti helyek biztosítására, de Belgrád nem tesz semmit ennek érdekében. Ugyanis a jelenlegi természetes küszöb, amelynek értelmében egy képviselői mandátumhoz 12 000-13 000 szavazatra lenne szükség csak a magyaroknak, a bosnyákoknak és az albánoknak felel meg.

Ebből pedig mi következik? A VMSZ-nek sokkal kényelmesebb kritizálni a magyartól kisebb lélekszámú közösségeket, amiért azok kénytelenek különféle koalíciókra lépni ahhoz, hogy parlamenti képviselethez jussanak, mint a problémával foglalkozni. Magyarán: a magyartól kisebb közösségek jogai le vannak sz…

Ha ezen a vonalon elindulunk, akkor a következő derül ki: a Magyar Mozgalom nemzetáruló ámokfutókból áll, akik nem átallottak a horvát kisebbség egyik pártjával szövetkezni. Ez pedig probléma. Az viszont nem probléma, hogy a VMSZ egy ágyba bújt és egyre inkább összebútorozik a szerbség egy olyan pártjával, amelynek egyes vezetői igencsak háborús múlttal rendelkeznek.

Ha meg a horvát vétó másik elemét nézzük, a háborús bűnöket, akkor mit látunk? A VMSZ megfeddi Horvátországot, amiért annak problémája van a háborús bűnök kezelésével. Világos a helyzet? A VMSZ ezzel a véleményével a rendezetlen délszláv háborús ügyekben a szerb-horvát relációban a szerbek oldalára, ezzel pedig közvetve Šešelj pártjára állt. Ezzel gyakorlatilag szembefordul az elmúlt 25 év magyar politizálásával. A VMSZ ezzel azt üzeni, hogy a kilencvenes évek horvátországi összetűzései során a horvátok voltak az agresszorok, a szerbek meg csak védekeztek. A horvátok rombolták le a saját Vukovárjukat, gyilkolták le saját embereiket az Ovčara birtokon, a Vihar volt a második világháború utáni legnagyobb háborús bűntett, Srebrenica emellett említést se érdemel. Šešelj értelemszerűen békeharcos volt, aki a szerbeket védte, a rozsdás kiskanál igazából nagyatyai örökség volt, amit azért kínált fel, hogy a kisebbségek a szendvicshez konzervet is tudjanak enni, a magyar tartalékosok pedig végig a jó oldalon harcoltak. Nem ritkán ugyancsak magyarokkal szemben… Ráadásul, Kasza, Balla meg a többi békeharcos, akik a magyar fiatalok frontra hurcolása ellen küzdöttek, államellenes elemek voltak és nem szolgálták a magyar érdekeket. Ilyen kontextusban pedig magától értetődik, hogy Milošević is a szerb és a magyar érdekek védelmezője volt, akit a Nyugat által pénzelt Đinđić hurcolt meg és szállíttatott Hágába.

Mondom, nagyon elsodródott a VMSZ hajója. Ráadásul veszélyes vizekre, amelyek vele együtt a teljes vajdasági magyarságot viharba vihetik és hajótörötté tehetik. Jó lenne, ha a pártvezetés megállna egy pillanatra és átgondolná ezt, mert ha a szerb radikálisok által készített szendvicsből nem kértünk, akkor nem kérünk abból a szendvicsből sem, amit haladó kezek radikális kiskanállal adagolnak és magyar nemzetiszínű szalvétába csomagolnak.

 

 

(Magločistač)

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.