STRANKE BAHATE U PLAKATIRANJU NA NEDOZVOLJENIM MESTIMA: KOMUNALNA POLICIJA PODNOSI PRIJAVE (FOTO)

STRANKE BAHATE U PLAKATIRANJU NA NEDOZVOLJENIM MESTIMA: KOMUNALNA POLICIJA PODNOSI PRIJAVE (FOTO)

Foto: Magločistač

21.04.2016

Kategorija: Politika

Najviše prekršajnih prijava zbog plakatiranja na nedozvoljenim mestima, prema najavama iz Komunalne policije, dobiće SNS i SVM, ali i SRS i druge stranke

 

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Komunalni inspektor subotičke Komunalne policije Slobodan Banjanin izjavio je danas za portal Magločistač da se gotovo sve stranke bahato ponašaju prema plakatiranju i da je do sada na terenu prikupljena foto dokumentacija protiv nekoliko stranaka koje su lepile stranački materijal na mestima na kojima je to zabranjeno.

„Niko se toga ne pridržava i svi lepe svuda. Najviše nam prave problema oni koji ih lepe na limenim površinama sa kojih se materijal teško uklanja i oni koji prvo skinu prethodne plakate i onda lepe svoje, a smeće iza sebe niko ne pokupi“, rekao je Banjanin.

On je kazao da je najveći problem lepljenje stranačkog materijala na trafo stanicama i da su udarna mesta pema autobuskoj stanici, na fasadi Vojvođanske banke, na zaštitnoj ogradi.

„Ja ne znam kako ovo sprečiti. Kada skupimo svu dokumentaciju i kad se završe izbori, pišemo prekršajne prijave i predajemo ih sudiji za prekršaj na dalje postupanje. Centrale su u Beogradu, a delo učinjeno ovde, a ja podnosim prekršajnu prijavu protiv odgovornog lica, najčešće predsednika stranke i sumnjam da je bilo ko kažnjavan“, rekao je Banjanin.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#eaeaea” bcolor=”#bf2b2b”]

Na osnovu Odluke o komunalnom redu (član 130) navedeno je da je zabranjeno prljanje, pisanje grafita, crtanje, plakatiranje i na bilo koji drugi način oštetiti komunalne uređaje, objekte i urbanu opremu postavljenu na javnu površinu ili na spoljne delove zgrade.

Zabranjeno je lepljenje materijala na trafo stanicama, saobraćajnim znakovima, poštanskim sandučićima, fasadama, zaštitnim ogradama, drveću i na drugim za to nepredviđenim mestima.

Plakatiranje je dozvoljeno samo na okruglim stubovima za plakatiranje kojih ima 18 u gradu i ispred svake prigradske mesne zajednice na takozvanim prenosnim tablama.

Kaznene odredbe: za pravna lica kazne se kreću od 50.000 do milion dinara, za preduzetnike od 10.000 do 250.000 dinara i za fizička lica od 5.000 do 75.000 dinara.

[/quote]

Prema njegovim rečima, uoči ovih izbora manje je plakata po gradu nego ranije jer veliki broj stranaka vodi kampanju na društvenim mrežama, ali da je ranije bilo neuobičajenih primera.

„Bilo je situacija da su znali da mi to skidamo veče uoči izbora pa su lepili visoko na bandere, na visinu od 3 do 4 metra, pa na semafor lepe one male nalepnice tačno na svetlo, a to je opasno jer ugrožava saobraćaj“, kazao je Banjanin.

On je rekao da se nakon izbora uz pomoć interventne brigade JKP „Čistoće i zelenila“ uklanjaju plakati i čiste javne površine, da to grad finansira iz svojih troškova, ali da se plakati uklanjaju i veče pred izbore.

„Noć uoči izbora, tri ekipe, po dvoje ljudi obilaze sva izborna mesta i skidaju plakate koji su istaknuti na 50 metara od biračkog mesta. U slučaju da ne mogu da ih uklone, koristi se specijalni sprej koji se uduva, pa se materijal nakon nekoliko dana skida“, kazao je Banjanin.

On je dodao i da je ranije bila praksa da se obilaze gradski odbori stranaka i upozoravaju, kao i da je jedno vreme bilo dozvoljeno lepljenje na zaštitnim ogradama gradilišta ali su stranački aktivisti onda otišli u drugu krajnost i vodili ratove plakatima.

„Cepali su plakate i skidali ih. Ostavljali su brdo papira iza sebe, a vetar ih je raznosio svuda“, rekao je Banjanin.

Fotografije: Magločistač i Facebook
[huge_it_gallery id=”18″]
[clear]

Natalija Jakovljević (Magločistač)

m od logoa sa rogovima mali

 

 

 

[clear]

 

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.