SLOBODAN MARTINOVIĆ: KOMISIJA ZA IZBOR ČLANOVA TELA ZA PRAĆENJE PRIMENE LAP-A NEMA LEGITIMITET

SLOBODAN MARTINOVIĆ: KOMISIJA ZA IZBOR ČLANOVA TELA ZA PRAĆENJE PRIMENE LAP-A NEMA LEGITIMITET

Objavio: Magločistač

20.02.2018

Kategorija: Politika , Stav

Neophodno je da se formira nova Komisija za izbor članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a) u Gradu Subotici, u koju će ući građani od integriteta, koji će izabrati članove tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a) u Gradu Subotici koji poseduju znanje, moral, hrabrost da se suoče sa korupcijom u Gradu Subotici.

[divide icon=”circle” width=”medium”]

Prema Modelu Agencije za borbu protiv korupcije, u sastav Komisije za izbor članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a) ulaze predstavnici lokalne samouprave, republičke institucije sa sedištem na nivou lokalne samouprave i predstavnici civilnog društva, na način da oni budu u većini.

Što nije bio slučaj sa Komisijom u Gradu Subotici, gde nije bilo predstavnika civilnog društva, gde je glavni ispitivač bio načelnik Severnobačkog upravnog okruga g. Dragi Vučković. Čist sukob interesa.

U sastavu Komisije ispred lokalne samouprave trebalo je da budu službenici koji se bave borbom protiv korupcije u lokalnoj samoupravi kroz izradu i praćenje planova integriteta, prijem informacija od uzbunjivača ili ostvarivanja prava na informacije od javnog značaja.

Izbor predstavnika civilnog društva trebalo je sprovesti kroz Izborne sastanke, gde su predstavnici civilnog društva trebali da predlažu kandidate i da se o istim izjasne kroz izborni postupak – što nije sprovedeno u Komisiji Grada Subotice.

Tako da Komisija za izbor članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a) u Gradu Subotici nema legitimitet.

Što se tiče rang liste ocenjenih kandidata, ako se pročitaju biografije kandidata, njihove aktinosti u borbi protiv korupcije i uporede sa Pravilima bodovanja, gde se kaže – prva skala bodovanja je profesionalna karijera, maksimalno 20% od ukupnih bodova; druga skala – antikoruptivni aktivizam kandidata, maksimalno 30% od ukupnih bodova; treća skala meri opšte znanje i motivisanost podnosioca prijave u borbi protiv korupcije, 25% od ukupnih bodova; četvrta skala meri neposredno znanje i motivisanost kandidata na nivou konkretnih oblasti iz LAP-a Grada Subotice, 25% od ukupnih bodova, nijedan od prvih pet ocenjenih kandidata na rang listi ne ispunjava uslove da bude član tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a). Čak su dali izjave da se nikada nisu bavili javnim aktivnostima u oblasti borbe protiv korupcije.

Iz svega iznetog neophodno je da se formira nova Komisija za izbor članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a) u Gradu Subotici, u koju će ući građani od integriteta, koji će izabrati članove tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a) u Gradu Subotici koji poseduju znanje, moral, hrabrost da se suoče sa korupcijom u Gradu Subotici.

 

Slobodan Martinović, master političkih nauka, jedan je od kandidat koji su se prijavili na konkurs za izbor članova Radnog tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP-a) Grada Subotice, o kojima konačnu odluku treba da donese Skupština, a na temelju rang liste koju je sačinila Komisija za izbor članova tela za praćenje primene LAP-a.

 

 

(Magločistač)

[clear]

 

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.