SEMINAR O PRIVATIZACIJI LOKALNIH MEDIJA U ZNAKU DIREKTORA RADIO SUBOTICE: STEPANOVIĆ NAPISAO NOVI ZAKON!

SEMINAR O PRIVATIZACIJI LOKALNIH MEDIJA U ZNAKU DIREKTORA RADIO SUBOTICE: STEPANOVIĆ NAPISAO NOVI ZAKON!

Stepanović dorađuje radnu verziju svog zakona, izvor: maglocistac.rs

08.05.2015

Kategorija: Politika

Čestitam ANEMU-u na izvanrednoj logističkoj akciji koja traje 12 godina. Epilog je da će 80% državnih, malih lokalnih medija pocrkati. Novinari će postati dobermani, kerovi lutalice, i to besni, koji ujedaju nemilice oko sebe

 

 

Neće biti odlaganja procesa privatizacije za medije, rekao je juče državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković na seminaru o implementaciji seta medijskih zakona koji je održan u Subotici.

“Bez obzira na razne glasine i spekulacije da će doći do prolongiranja tog roka, mogu da potvrdim da se uopšte ne razmatra ta opcija. I dalje isključivo govorimo o 1. julu ove godine kao krajnjem roku za privatizaciju i izlazak države iz vlasničke strukture medija na svim nivoima vlasti”, potvrdio je Mirković.

On je naveo da se prvi javni pozivi očekuju već sredinom maja.

Vidno zabrinuti predavači na seminaru, izvor: youtube.com

Vidno zabrinuti predavači na seminaru, izvor: youtube.com

Fer tržište za svaku vest

Saša Mirković je objasnio da je Ministarstvo za informisanje zahvaljujući projektnom sufinansiranju postalo najveći donator medija u Srbiji, a u narednom periodu iznos sredstava će se povećati.

“Kroz novu zakonsku regulativu će se, ako ništa drugo, definisati fer uslovi za sve medije na tržištu, a ne da neki, kao što je to bio slučaj prethodnih decenija, uvek imaju prednost i da su nekoliko koraka ispred konkurecije iz privatnog sektora, te je zbog toga neophodno podvući crtu”, pojasnio je Mirković.

Direktor sektora za komunikacije Agencije za privatizaciju Zoran Pavić navodi da će, ukoliko prodaja pojedinih medija ne uspe, zaposleni dobiti besplatne akcije.

„Ukoliko zaposleni ne dođu do zajedničkog rešenja, medij se briše iz registra. U tom slučaju”, dodaje on, „osnivač može da promeni delatnost preduzeća ili da sprovede stečajni postupak”.

Istina o ANEM-ovim lažima

Svoje neslaganje sa setom medijskih zakona i predavačima na seminaru, u već uobičajenom miroljubivom tonu, izrazio je i direktor Radio Subotice, pred privatizacijom, Ljubiša Stepanović.

On je za zaposlene u Agenciji za privatizaciju rekao da “su etalon za merenje namćorstva”.

Kao replika na surovu konstataciju predstavnika iz Ministarstva kulture i informisanja Saše Mirkovića da je proces privatizacije lokalnih medija neminovan, Stepanović je izneo svoju teoriju za spasavanje medija u nestajanju.

“Da bi dokazao da je moguće da se formira tehnički sektor, nešto što je servis koji će pomagati lokalnu samoupravu, u gradovima i opštinama, da se staraju o javnom informasinju, da im omogući formalno, pravno i zakonski, da pravni poredak bude tako ustrojen da mogu da ostvare svoju obavezu staranja o javnom informisanju kao javnom interesu Zakon insistira i na javnom interesu i na javnom informisanju da bi gradovi mogli i morali da imaju alat”, na jednostavan način je Stepanović protumačio zamršene zakonske akte.

Onda je malo pojasnio da “ovaj zakon od milicionera oduzima i palicu i pištolj i traži da oni prave red, odnosno od gradova traži da sprovode informisanje ali im se glavni alat, koji se zove medijska kuća, oduzima”.

U međuvremenu se i rasrdivši, objasnio je da “to valjda počinje na onoj laži koja je plasirana pre 12 godina kada je ova kampanja krenula; kad je rečeno da Evropa zabranjuje da lokalne samouprave imaju svoje medijske kuće”.

„To je bila velika laž! Sad se ona prećutkuje, odustaje se, poriče se da je to uopšte neko i govorio, a na toj laži je cela ova koncepcija izrađena”, razotkrio je Stepanović davno skrivanu Istinu.

Pre nego što je prešao na suštinu izlaganja i otkrio prisutnima kako je preko noći od novinara postao pravnik, Stepanović je uredno čestitao ANEMU na nesebičnom radu i trudu koji su uložili u medijskoj sferi u proteklih 12 godina:

“Ja čestitam ANEMU-u na izvanrednoj logističkoj akciji koja traje 12 godina. Epilog je da će 80% državnih, malih lokalnih medija pocrkati. Novinari će postati dobermani, kerovi lutalice, i to besni, koji ujedaju nemilice oko sebe”.

Priznao je Stepanović da koristi grube reči, dodavši da je to jedini način da kaže ono što zaista misli.

Osim gore navedenog, saznali smo i da novinare i zaposlene u Radio Subotici, očito, direktor plaća iz svog džepa, a ne, kako se verovalo, iz budžeta grada Subotice:

“Dve hiljade ljudi će izaći na ulicu 1. septembra. Ja nemam šta da dam radnicima. Nemam ni 1. avgusta. Govorim u svoje ime, ali verujem da oslikava raspoloženje mojih kolega. Neće biti priliva ni jedan dinar; ni vodu, ni struju, ni telefone da platim, a da ne govorim o platama. Osamdeset pet odsto troškova u mojoj kući, i u mnogim drugima, su troškovi za platu”.

Novinar ili pravnik?

Novinar ili pravnik?

Mesija lokalnih medija

A, evo sad i dela o novinaru-pravniku.

Direktor Stepanović je državnom sekretaru Mirkoviću izneo svoj spasilački plan i zatražio od njega da se izjasni o istom:

“Ja sam doneo zakon, ja sam ga napis’o – Zakon o lokalnim, javnim medijskim servisima”, saopštio je Stepanović dugo iščekivanu Vest.

Kako je i sam rekao, ovo što govori je zapravo VEST!

Dakle, “po konceptu političkog sistema u ovoj zemlji, samouprave, da li, dakle, atribut zaista poštuje i daje im se pravo da naprave svoj mali, lokalni, seoski servis kao što ga ima i država – ništa više, ništa manje od toga. Da li to podržavate?”, upitao je vidno nezainteresovanog sekretara Mirkovića.

Pozvao se Stepanović i na član 107 Ustava i na Poslovnik Skupštine Srbije, te na Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi – i tada je nastala VEST:

“Proslediću kolegama u 74 medijske kuće, gde radi mnogo ljudi, da mi skupimo 31.000 potpisa, 1.000 više nego što nam treba, da u skupštinsku proceduru uputimo zakon koji Skupština, po sili Ustava, mora da ispoštuje!”

Nakon što su ga prisutni saslušali, prešlo se na odgovore na postavljana pitanja novinara.

Stepanoviću je ponovo pojašnjeno da Zakon o informisanju i medijima jasno predviđa da Grad ne može da bude vlasnik medija. Ukoliko medij ne bude bio privatizovan jer ne bude imao kupca, biće podeljene besplatne akcije radnicima koji veruju u taj medij, da se ujedine u konzorcijum, pa će se pojaviti kao njegovi kupci. Ukoliko se ni to ne dogodi, medij se briše iz registra.

Mirković dodaje i da “nije istina da se na privatizaciji insistira od strane Evrospke unije i da se sada to negira”.

„Tačno je da postoje mediji koji su u opštinskom vlasništvu u nekim zemljama EU i to niko nije negirao, ali postoje vrlo jasna pravila ponašanja i fer tretman svih medija na tržištu”, pojasnio je Mirković.

Mirković je takođe dodao da je neophodna i promena Zakona o nacionalnim savetima koji se odnosi na oblast informisanja i da samo tada mogu da se reše određeni problemi, kao i pojedina otvorena pitanja koja se tiču nacionalnih saveta.

“Za set medijskih zakona založila su se vodeća medijska i novinarska udruženja godinama unazad. To nije ANEM, to su i UNS, NUNS, NDNV i Lokal pres, ako i Asocijacija medija, kao najveća asocijacija medija koji su štampani i koji obuhvataju više od 80% medija koji imaju prodaju na teritoriji Srbije”, objasnio je Mirković .

Na njegovo dodatno pojašnjenje da privatna agencija “Fonet” postoji mnogo godina i da agencija “Beta” opstaje na tržištu više od 20 godina i da doprinosi profesionalnom informisanju građana, Stepanović je zaključio da je to zato što “su oni na Terazijama i imaju strica Soroša”.

***

Seminari o implementaciji seta medijskih zakona imaju za cilj upoznavanje novinara sa odredbama zakona, kao i o dosadašnjem toku privatizacije medija. Organizator seminara je Asocijacija nezavisnih medija (ANEM), koja je od decembra 2014. održala seminare u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Na predavanju su govorili predstavnici iz Ministarstva kulture i informisanja, Regulatornog tela za elektronske medije i Agencije za privatizaciju, kao i medijski i pravni eksperti. Seminar je podržala ambasada Kraljevine Holandije i Misija OEBS-a u Srbiji.

 

 

Natalija Jakovljević

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.