NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: GERONTOLOŠKI CENTAR U TERMINALNOJ FAZI BOLESTI

NATALIJA JAKOVLJEVIĆ: GERONTOLOŠKI CENTAR U TERMINALNOJ FAZI BOLESTI

Bivši i sadašnji gerontolog - drugari u bespravnoj gradnji, izvor: gradsubotica.co.rs

27.04.2015

Kategorija: Politika

Ako i građevinska inspekcija, nakon naknadno dostavljene dokumentacije, dozvoli nastavak izgradnje ovog objekta, postavlja se ozbiljno pitanje utvrđivanja krivične odgovornosti investitora, izvođača radova i nadzora

 

FIDIK temeljac za bespravnu gradnju

FIDIK temeljac za bespravnu gradnju

Direktor Gerontološkog centra u Subotici Petar Balažević potvrdio je prošle nedelje da je dogradnja objekta Doma za negu pri toj ustanovi, vredna 50 miliona dinara, rađena bez građevinske dozvole.

„Stojim iza toga da se radilo bez građevinske dozvole u jednom trenutku, ali je pribavljena i mislim da ona ne može biti veći problem u odnosu na onaj koji bismo imali sa smeštajem korisnika u terminalnoj fazi bolesti, bez te nadogradnje“, objasnio je Balažević na sednici Skupštine Grada Subotice.

Ono što je u ovom slučaju i više nego neumesno, da ne kažem degutantno, jeste činjenica da se krivično delo bespravne gradnje objekta opravdava teškom zdravstvenom situacijom korisnika Doma za negu i, kako objašnjava Balažević, terminalnom fazom bolesti u kojoj se pojedini korisnici nalaze.

On je rekao da je Gerontološki centar 10. decembra prošle godine podneo Službi za građevinarstvo zahtev za dobijanje dozvole, ali je Gradska uprava tek sredinom marta ove godine sazvala sednicu Komisije za planove.

Međutim, ono što Balažević nije rekao je da je Gerontološki centar samo jedan dan pre najavljivanja početka dogradnje Doma za negu dostavio Službi za građevinarstvo projekat i molbu za dobijanje dozvole. Služba ih je 15. decembra obavestila da je neophodno da pošalju dopunu dokumentacije jer je ona nekompletna i nije u skladu sa propisima. To, međutim, nije učinjeno.

Gerontološki centar se ovoj službi obratio tek nakon što je VOICE objavio tekst o bespravnoj gradnji s kompletnom propratnom dokumentacijom.

S obzirom na to da zakon ne važi za sve građane i institucije jednako, Balažević je objasnio da on, eto, nije mogao čekati do 13. marta, kada je zasedala Komisija za planove, a bogami do tada se nije potrudio ni da Službi za građevinarstvo preda dopunu dokumentacije.

“Budžetska sredstva iz 2014. godine su se morala početi trošiti i dozvolio sam da izvođač radova krene s pripremnim radovima. Međutim, radovi su otišli i malo dalje, ali imali smo sve projekte i lokacijsku dozvolu“, objasnio je Balažević.

Opravdano se nameće pitanje kako Petar Balažević može da dozvoli nešto što je zakonom zabranjeno?

On je rekao i da će radovi na objektu biti nastavljeni čim građevinska inspekcija povuče rešenje o zatvaranju gradilišta.

Ako i građevinska inspekcija, nakon naknadno dostavljene dokumentacije, dozvoli nastavak izgradnje objekta, postavlja se ozbiljno pitanje utvrđivanja krivične odgovornosti investitora, izvođača radova i stručnog nadzora.
Kako je saopšteno krajem prošle nedelje iz Službe za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave Subotica, građevinska inspekcija prikuplja podatke za podnošenje krivične prijave zbog bespravne izgradnje Doma za negu pri Gerontološkom centru.

KRŠENJE PROPISA U SKLADU SA ZAKONOM

Tabla koju niko ne sme da vidi

Tabla koju niko ne sme da vidi

Nakon što je ustanovljeno da je Dom za negu građen bez građevinske dozvole, došli smo i do dokumentacije koja potvrđuje da je tender rađen mimo zakonske procedure tako što, između ostalog, od četiri firme koje su dostavile ponude, na pregovore dolazi samo jedna, Molimentum iz Kule, sa naprednjačkom vlasničkom strukturom.

Kada je u pitanju tender, Balažević tvrdi da je sve rađeno u skladu sa zakonskom procedurom, a na pitanje novinara da li je tokom izgradnje korišćen jeftiniji materijal od onog koji je naveden u dokumentaciji, on je odgovorio da je raspisan okvirni tender po sistemu „projektuj i izgradi“, a to je sistem takozvanog žutog FIDIK-a i da je po tom principu građen i subotički prečistač”, pojasnio je stručnjak geronto-građevinarstva.

„Videćemo po projektima koji je to materijal i da li je to sve urađeno kako treba. Naime, objekat jeste izgrađen od giter blokova, a ne od itonga, kako je i pisalo u okvirnom predmeru“, rekao je Balažević.

E, sad, svako ko može da pretpostavi kako izgleda jedan dograđeni deo objekta od 800 kvadrata, a ume da koristi i Google pretraživač, jednostavno, samo jednim klikom može da sazna sve o čuvenom žutom FIDIK-u o kojem nam je Balažević govorio, a koji se ne spominje u konkursnoj dokumntaciji, kao ni u ugovoru koji je potpisan sa grupom izvođača radova.

Dakle, značaj FIDIK-ovih uslova ugovora o građenju ogleda se i u činjenici da najveći svetski finansijeri, odnosno investitori, poput Evropske investicione banke, Azijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Nemačke razvojne banke, prilikom investiranja uslovljavaju primenu FIDIK-ovih uslova ugovaranja. FIDIK-ovi uslovi ugovaranja su nastali kao proizvod prakse velikih kompanija, banaka i državne administracije razvijenih zemalja. Bazirani su na engleskom pravnom sistemu.

Projekti koji su u Republici Srbiji rađeni po FIDIK-ovim uslovima ugovora su: rekonstrukcija starog i izgradnja novog mosta Beška; izgradnja autoputa Novi Sad-Beograd; izgradnja mosta Slobode; izgradnja i rekonstrukcija više toplana u Srbiji; rekonstrukcija tramvaja za GSP Beograd; izgradnja obilaznice na autoputu oko Novog Sada; izgradnja novog mosta preko Ade Ciganlije i drugi projekti.

Sredstva se, u skladu sa ovim ugovorom, izvođaču isplaćuju prema stepenu izvedenih radova. FIDIK-ovi uslovi ugovora u sebi sadrže klauzulu da se ugovorna cena usklađuje sa cenama na tržištu kroz seriju koeficijenata koji su definisani ugovorom.

U ovom poslu nema reči o FIDIK-ovim uslovima izgradnje što se vidi i iz ugovora sa izvođačem radova, na osnovu kojeg se naručilac obavezao da izvođaču plati ugovorenu cenu radova na sledeći način: avans u iznosu od 60% od ugovorene cene radova u roku od 10 dana od zaključenja grupnog ugovora.

GRADILIŠTE BEZ NADZORA

Nadzor umesto nadzora na objektu Natalija Jakovljević: fasada od giter blokova

Nadzor umesto nadzora na objektu Natalija Jakovljević: fasada od giter blokova

Poslove nadzora nad dogradnjom Doma za negu dobila je izvesna Mirjana T. Mijatović iz Subotice, koja je ujedno i bliska prijateljica Petra Balaževića. Ugovor između Gerontološkog centra i nadzornog organa sklopljen je 11. decembra 2014. na iznos od 400.000 dinara.

Mirjana Mijatović baš i nije imala želju da komunicira, pa je u sms poruci krajem marta napisala da je na ovu nabavku konkurisala kao fizičko lice i da nije dužna da odgovara na upite novinara u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, kao i da se za sva pitanja obratimo naručiocu tj. Gerontološkom centru.

U Zakonu o planiranju i izgradnji navedeno je da “stručni nadzor obuhvata: kontrolu da li se građenje vrši prema građevinskoj dozvoli, odnosno prema tehničkoj dokumentaciji po kojoj je izdata građevinska dozvola, kontrolu i proveru kvaliteta izvođenja svih vrsta radova i primenu propisa, standarda i tehničkih normativa, uključujući standarde pristupačnosti, kontrolu i overu količina izvedenih radova, proveru da li postoje dokazi o kvalitetu materijala“.

Prema tom zakonu, nadzor je dužan da prijavi slučaj inspekciji ukoliko objekat koji se gradi nema građevinsku dozvolu. A dužan je i da nadzire izgradnju objekta, tim pre što je za opis svojih nadležnosti i lepo i plaćen sredstvima poreskih obveznika. Prema tome, dužan je i da odgovara na novinarska pitanja. I ne samo na novinarska pitanja.

Mirko Bajić - DS da smeni Balaževića, izvor: sbb.org.rs

Mirko Bajić – DS da smeni Balaževića, izvor: sbb.org.rs

GRADNJA BEZ DOZVOLE, SMENA SAMO SA DOZVOLOM

S obzirom na činjenicu da o ovom slučaju svi ćute, od stranaka, posebno novinara, pa do građana, javnosti se prošle nedelje obratio predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić koji je na konferenciji za novinare zatražio od Demokratske stranke da se ogradi od rada Balaževića i da ga opozove sa funkcije na koju ga je postavila Vlada APV, zbog, kako je rekao, kontroverzi oko izgradnje Doma za negu.

Povodom ovog zahteva, predsednik subotičkog DS-a Slavko Parać rekao je da će ovaj slučaj biti „tema unutarstranačkih razgovora nakon što nadležni organi utvrde da li je eventualno bilo kršenja zakona“.

Međutim, tužilaštvo je dužno da na osnovu pisanja u medijima reaguje i pozabavi se ovim predmetom, koji je ne samo tužilaštvu, nego i svima drugima dostupan na internet stranici VOICE-a.

***

Vojvođanski istraživački centar (VOICE) iz Novog Sada objavio je u martu da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja krajem 2014. godine uložilo 50 miliona dinara za dogradnju Doma za negu, ali da je taj posao rađen po hitnom postupku, bez raspisivanja javnog poziva, te da su radovi započeti bez lokacijske i građevinske dozvole.

Posao je dobila firma Molimentum iz Kule, čiji je direktor Zoran Videkanić, rođeni brat odbornika Srpske napredne stranke i predsednika Opštinskog odbora SNS u Kuli Perice Videkanića.

Kamen temeljac za gradnju postavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.