KATINA NEDILJA: PRVO IĐE BAZA, ONDAK DOLAZI NADGRADNJA

KATINA NEDILJA: PRVO IĐE BAZA, ONDAK DOLAZI NADGRADNJA

Izvor: aforismi.meglio.it

30.05.2015

Kategorija: Politika

Ajd što mi se te godine takim ne poklapaje i što mi nije jasno oćel bit el neće bit opravljeno pozorište i kom gradonačelniku da virujem – onom od prošle el ovom od ove nedilje. Sad, mož bit da taka nedoslidnost kad je o jednom čoviku rič ima kaku stručnu dijagnozu u toj medicini, el taj jedan čovik takim računa da su njegovi varoščani blentavi pa ne pamte šta je kazo juče, a šta divani danas. Sve to nuz stranu, dico moja

 

E, dico, bit će da smo opet privareni. Čak prošle nedilje je naš polgarmešter prid silnim kakim novinarima i nuz ruku s prvim čovikom Vojvodine kazo da se jeto nada i da smatra realnim da ćemo do 2018. imat impresivno pozorište. Ne samo u našem ataru i daljoj varoškoj okolici, već bogme u cilom regionu. Tako je kazo. Ništa Kata nije ni dodala ni oduzela.

Ma nije prošla ni cila nedilja od tog slikovanja, kad nas obaveštavaje novinari da su gracki oci jeto usvojili niku odluku o otkupu Doma vojske za cila 3 miliona evra i štogod pride. Ne triba naši varoščani da brinu: ne moramo to platit odjedared, već svaki misec pomalo od 2016. do 2020. Čerez čega? Neće, kažu, bit opravljeno naše pozorište u skorije vrime, a postoji potriba da Madžari i Srbi i Rvati i Bunjevci digod gledaje svak svoje pridstave. Mož tu bit i gostivi sa strane, pa i nji da gledamo, a mož u takom prostoru da se smiste i niki civili od značaja za varoš. Baš tako je kogod nažvrljo u obrazloženju.

Ajd što mi se te godine takim ne poklapaje i što mi nije jasno oćel bit el neće bit opravljeno pozorište i kom gradonačelniku da virujem – onom od prošle el ovom od ove nedilje. Sad, mož bit da taka nedoslidnost kad je o jednom čoviku rič ima kaku stručnu dijagnozu u toj medicini, el taj jedan čovik takim računa da su njegovi varoščani blentavi pa ne pamte šta je kazo juče, a šta divani danas. Sve to nuz stranu, dico moja.

Meni nisu jasne te financije. Te javne financije, kako kažu na televizoru. Uvik kad kogod o njima divani, ja ništa ne razumim, takim me budne sramota, al zdravo. Bit će prija da to tako mora da se pridstavi ko kaka velika misterija da se normalan svit povuče i kaže sam sebi „Kake su to velike nauke, bolje da ne pitam ako mi štogod nije jasno da ne ispadnem zdravo glupav“. Jel baš tako, čeljadi? Bit će da nije.

Baš kažem baći, ja da sidim u kakom stocu pod varoškim tornjom, pa još da sam prvi čovik naše varoši, ja bi te financije takim drugačije raspodilila. Nema tu, dico, tako puno misterije ko što nam se prikaziva da ima. To vam je ko kad u svojoj kući gledate di ćete i kojim redom trošit novce koje imate. Mi, jeto, uvik prvo odvojimo za plaćanje računa, a ono što priostane iđe na ranu. Kadgod je priteklo i za kake druge, lipe stvari: da se ponovimo novim ruvima, da iđemo na litovanje, da umažemo kuću, el kupimo jutro i koju motiku zemlje. Al sad je kriza jevo već dvadeset i koju godinu i nema novaca ni za potrošnju koja nije priko potribna a ni za kaka velika ulaganja.

Cigurno sad pitate kake veze ima ovaj moj divan s pozorištom? Lipo je sve to, dico, i Narodno pozorište i Sinagoga i Dom vojske i pozorište u Čantaviru i domovi kulture u svakom našem selu, al imamo mi novaca za sve to u ova teška vrimena? Jeto, da sam prvi čovik varoši, ja bi opravila kake prioritete, pa novce uložila prvo u rišavanje najveći, a ne rasipala na sto strana, i na dva dodala još tri problema.

Tako ja i baći kažem: nema i za mijanu i za friške pečene divenice za užnu. Opridili se, šta ti je priče. Budne zdravo bisan, al ga prođe. Moram vam kazat, tio je prija koji misec da na rate kupi onaj telefon na pipanje kod kakog operatera za mobilne. Svi sad take imaje, kaže, prstom listaje ekrane. Skoro iljadu dinara misečno da plaća da bi bio moderan, matori jarac. E, ne mož! Ima priči stvari.

I tako dok ja razmišljam o tim financijama, i javnim i baćinim i mojim, sitim se onog Marksa što smo ga morali učit još u doba Tite. Taj Marks je kazo „Prvo iđe baza, ondak dolazi nadgradnja“. U ona vrimena ništa mi nije bilo jasno, jalte, imali smo i bazu i nadgradnju odjedared. Danas, kad nemamo ni jedno ni drugo, sve mi je jasno. Ta baza, dico, to vam je ekonomija, a nadgradnja su vam sve one lipe stvari za koje mi u ova teška vrimena, koja trvaju već dvadeset i kusur godinu, novaca nemamo.

Triba radit, tako zaradit, a di ćemo zarađeno potrošit, pa još ako pritekne, lako je. Mož i na tri pozorišta el na mijanu, kazo bi Marks. Iđem ja sad probat to objasnit baći. Poneću i tri toma „Kapitala“. Našla sam te debele knjige na tavanu baš prija koji dan, jeto, nisam ni znala da će mi kadgod za štogod zatribat. Došla i ta vrimena, da je Marks ponovo u modi.

Budite pozdravljeni,

Vaša Kata

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.