IZBORNA STATISTIKA: KO SU KANDIDATI ZA ODBORNIKE U SKUPŠTINI GRADA SUBOTICE?

IZBORNA STATISTIKA: KO SU KANDIDATI ZA ODBORNIKE U SKUPŠTINI GRADA SUBOTICE?

Izvor: NJ, Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

06.04.2016

Kategorija: Politika

Na listi je najviše kandidata sa diplomama iz oblasti ekonomije – tu su doktori i magistri ekonomije, master, diplomirani i strukovni ekonomisti i ekonomski tehničari, inženjeri, pravnici, profesori, lekari, glumci, preduzetnici, privatnici, nastavnici, radnici, zemljoradnici, konditori, penzioneri, studenti, nezaposleni, pa i novinari. Ima i vozača, obućara, mesara…

Poznata i nepoznata imena, neka na istim, a neka na listama drugih stranaka, mahom ekonomisti. Tako bi se u jednoj rečenici mogli opisati kandidati za odbornike u Skupštini grada na osam do sada predatih i potvrđenih izbornih lista. A ima ih ukupno 385 – skoro šest kandidata na jedno odborničko mesto.

Onaj ko je na vlasti – taj prvi predaje listu. Ovu nezvaničnu definiciju srpske demokratije potvrdila je Srpska napredna stranka koja je u rekordnom roku predala svoju listu kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. U odnosu na prethodne izbore, ova predstavlja sublimaciju lista SNS i DSS, uz ponekog nekadašnjeg demokratu, socijalistu i ligaša.

Foto: Jelena Dukarić (Facebook)

Foto: Jelena Dukarić (Facebook)

Prvi na listi je Bogdan Laban, odmah za njim Gojko Radić, dok je na sedmom mestu Nenad Ivanišević, koji je na prošlim izborima svoj mandat izborio na listi „Izbor za bolji život – Boris Tadić“. U prvih 20 su i sadašnji odbornici Mitar Samardžić, Aleksandar Grubor (ex DSS), Stevan Bakić (ex DSS), Nikola Milićević, Predrag Bobić (ex SPS) i Dragutin Soković (ex DSS).

Nedostaje Svetlana Stipanović (ex SRS, sada PS), Aleksandra Bukvić (ex SRS) je na 26., Stevica Drčić tek na 35. mestu, Nataša Murišić na 38., a Siniša Skenderović (ex DSHV, sada PS) na mestu broj 48. Na listi potencijalnih odbornika nema Desanke Repac koja je ušla u trku za mesto u republičkom parlamentu.

Između dva izborna ciklusa, pojedini odbornici ove koalicije su uzeli „knjigu u šake“, pa je tako zanimanje Gojka Radića sada, umesto upravnog pravnika, diplomirani menadžer, dok je u prethodne četiri godine diplomirao i Stevica Drčić, čije je zanimanje sada diplomirani ekonomista.

Na listi je najviše kandidata sa diplomama iz oblasti ekonomije – tu su doktori i magistri ekonomije, master, diplomirani i strukovni ekonomisti i ekonomski tehničar – ukupno njih 20. Njih 10 su tehničari, a na listi su i studenti, preduzetnici, privatnici, penzioneri, dva pravnika i po jedan vozač, obućar i mesar.

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Sledeća proglašena lista je “Za pristojnu Suboticu – Demokratska Stranka (DSHV, LDP, NOVA STRANKA)”. Prvi na listi je gradonačelnik Subotice od 2008. do 2012. godine Saša Vučinić, dok se prvi na listi na prethodnim izborima Oliver Dulić ovoga puta nije kandidovao.

Nekadašnji DS-ov gradonačelnik Modest Dulić takođe je na listi, na mestu broj 7, zajedno sa drugim odbornicima koji nisu napustili ovu stranku tokom prethodnog mandata – Đurđicom Vukelić (mesto broj 2), Slavkom Paraćem (4), Petrom Balaževićem (11). Za razliku od prethodne liste, na ovoj je Đenđi Seleši na 17. mestu, dok je Danijel Kovačić „popravio“ svoju poziciju – umesto 21. sada je 8. mestu.

Kao i na prethodnim izborima, deo vrha liste čine koalicioni partneri DS-a, pa je tako lider DSHV Tomislav Žigmanov na mestu broj 2, Robert Šebek iz LDP je peti, Josipa Vojnić Tunić na mestu broj 6, dok je Jelena Dubovi (9) dobila prednost u odnosu na dosadašnjeg odbornika LDP Ivana Franciškovića (20).

Kandidati ove liste Josipa Vojnić Tunić i Ivan Ušumović (10), kao sadašnji odbornici učestvovali su u smeni Modesta Dulića sa mesta gradonačelnika Subotice prilikom prekomponovanja prethodne vlasti.

Na listi je i poznati kompozitor Gabor Lenđel.

Ukupno 13 kandidata ima diplome iz oblasti ekonomije, njih pet su inženjeri, a na listi su i profesori, lekari, penzioneri, nastavnici, radnici, konditori…

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Lista Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), s obzirom na formiranje Mađarskog pokreta (MP), pretprela je značajne izmene u odnosu na prethodne izbore.

Ovoga puta predvodi je predsednik Gradske organizacije Tivadar Bunford, a od sadašnjih odbornika i funkcionera tu su Erika Dorogi (12), Marta Dobo (9), Timea Horvat (3), Maria Kern Šolja, Šimon Ostrogonac, Arpad Loboda

Za razliku od prošlih, kada je kandidovan kao profesor geografije, Šimon Ostrogonac je na ovim izborima kandidovan kao poljoprivredni proizvođač, dok je Marta Dobo u međuvremenu masterirala ekonomiju.

Na listi je i jedan od najvećih stočarskih proizvođača u Vojvodini, Mikloš Balaša iz Čantavira, na mestu broj 13.

Spisak zanimanja kandidata je šarolik, od mastera ekonomije, preko inženjera i tehničara do zemljoradnika i nezaposlenih.

Među kandidatima je i jedan bivši demokrata, Adam Pletl, na 35. mestu, koji je na prethodnim izborima bio kandidat na listi DS-a, na mestu broj 39.

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Na listi “Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak, Socijaldemokratska stranka – Boris Tadić,  Zelena ekološka partija – Zeleni”, nalazi se 45 kandidata.

U odnosu na prošle izbore, umesto Veljka Vojnića, koji je sada odbornički kandidat SNS, prvi na listi je Dragan Andrić, sledi Ozren Simjanovski, dok je sadašnji odbornik Tibor Murenji na četvrtom mestu.

Svega deset kandidata nosi prefiks diplomirani, njih 15 su tehničari, a tu je i jedan novinar, Đorđe Dragojlović, na mestu broj 19.

Od 45 kandidata liste „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) Dragan Marković Palma, Komunistička partija (KP)“ – njih 17 ima diplomu iz oblasti ekonomije.

Listu predvodi predsednik Gradskog odbora ove stranke u Subotici Nebojša Crnogorac, koji je na prethodnim izborima bio na mestu broj 20, dok se najavljeni kandidat za gradonačelnika ove partije prof. dr Radmilo Todosijević (ex SNS) nalazi na mestu broj 4.

Na listi je i Draško Vojinović, jedan od lidera omladine SPS-a u Subotici i sin Slobodana Vojinovića, predsednika Okružnog odbora ove stranke i već skoro dve decenije predsednika Regionalne privredne komore Subotica.

Izvor: vesti.rs

Izvor: vesti.rs

Vojinović mlađi se politici posvetio nakon fudbalske karijere koju je gradio u susednoj Mađarskoj, dok je iz sveta fudbala na ovoj listi i Bojan Arsić, sportski direktor Ženskog fudbalskog kluba „Spartak“, inače sin Zorana Arsića.

Čast komunista braniće „Jugoslovenski Bunjevac“ (parafraza njegove izborne liste sa nekih od prethodnih izbora za nacionalne savete manjina) Blaško Gabrić. Inače, Gabrić je bio odbornik pre osam godina, dok je pre četiri bio na listi Bunjevačke stranke Srđana Evetovića, ali nije prošao u parlament.

U odnosu na prethodne izbore, na listi nema onih koji su tokom prethodne četiri godine ili izbačeni ili sami napustili stranke ove koalicije (prvenstveno SPS): dr Rodoljuba Đurića, Tomislava Veljkovića, Duška Stipanovića, Novice Davidovića, Dragana Božinovića. Ni Milana Jerinkića.

Debitant na izborima je Ruska stranka, sa 23 kandidata različitih zanimanja, a predvodi je Igor Petrov.

Sledeća proglašena lista je „Savez bačkih Bunjevaca – Mirko Bajić“ sa identičnim brojem kandidata kao i na prethodnim izborima – 23.

U odnosu na prethodne izbore nedostaje Branko Pokornić. Kao i na prethodnim izborima, na listi je Ksenija Stojčić, iako predstavljena kao strukovni vaspitač, radi kao novinarka Radio Subotice.

Po imenima kandidata najzanimljivija je lista “Jenő Maglai – Pokret za građansku Suboticu Maglai Jenő – Mozgalom a polgári Szabadkáért”, jer je većina kandidata učestvovala na nekim od prethodnih izbora, bila među odbornicima ili obavljala funkcije izvršne vlasti.

MP

Izvor: MP

Krenimo redom. Nosilac liste je sadašnji gradonačelnik Jene Maglai. Nakon što je bio jedan od inicijatora „prekomponovanja“ prethodne vlasti i izbora na mesto gradonačelnika, podneo je ostavku na mesto predsednika Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara. Tokom mandata odlučio je da učestvuje u formiranju Mađarskog pokreta, pa se proglasio za nestranačkog gradonačelnika, jer, kako tvrdi, MP nije politička, već civilna organizacija.

Nekadašnja odbornica LDP-a Josipa Ivanković je na mestu broj 3, a njen nekadašnji stranački kolega i (još uvek) član Gradskog veća za sport i omladinu Vjekoslav Ostrogonac na mestu broj 12.

Na listi je i dvoje glumaca, Žužana Kalmar i Atila Seke.

Tu su i istaknuti članovi Mađarskog pokreta – Jožef Hužvar, Pal Javor, Ištvan Haško, Marta Kovač Terek. Nedostaje Endre Čuso, jedan od najaktivnijih odbornika u sadašnjem mandatu.

Na mestu broj 7 je Đorđe Čović iz Demokratske zajednice Hrvata, koja je na prethodnim izborima bila na manjinskoj listi „Sve zajedno“ koja nije prešla prirodni prag. Zatim Đorđija Aksentijević, nekadašnja članica Demokratske stranke i nekadašnja predsednica odbora Levice Srbije.

Tu je i Ljuben Hristov, kandidovan kao oficir, dok je kao menadžer na prethodnim izborima bio kandidat koalicije oko DS-a, ispred Ljajićevog SDPS-a. Zatim, umetnik Miroslav Jovančić, odnosno nekadašnji direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici Geza Vaš.

Sve ukupno, za sada je kandidovano 9 lista, od kojih je 8 i proglašeno. Dakle, pet manje u odnosu na prethodne izbore, a svim ostalim strankama i koalicijama preostalo je još par dana da prikupe dovoljan broj potpisa i predaju listu svojih kandidata, s obzirom na to da je konačan rok za predaju izbornih lista 8. april do ponoći.

Za novi sastav lokalnog parlamenta glasaće se 24. aprila, a lokalni izbori će biti održani zajedno sa pokrajinskim i republičkim.

 

(Magločistač)

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.