IŠTVAN BOŽO: PROSPERITATI ILI KADA PARTIJA DELI NOVAC

IŠTVAN BOŽO: PROSPERITATI ILI KADA PARTIJA DELI NOVAC

Izvor: thecrux.com

Objavio: Magločistač

05.02.2016

Kategorija: Politika

Ko će i kako raspoređivati novac iz Mađarske?

[clear]

Ištvan Božo, foto: privatna arhiva

Ištvan Božo, foto: privatna arhiva

Objavljeni su konkursi programa regionalnog i privrednog razvoja vojvođanskih Mađara. Prvi javni pozivi bili su obećani za kraj januara i koncem su januara (nekoliko sati pre februara!) i raspisani.Valjda se još sećamo jednog intervjua Ištvana Pastora, u kojem je gospodin predsednik ovako formulisao:

„Novcem neće rukovati SVM, nego institucionalni sistem koji će donositi odgovarajuće odluke. (…) To u kojoj je stranci neki član koji ce ocenjivati konkursne prijave ne igra ulogu, jedino stanovište je koliko je aplikant ozbiljan preduzetnik, da li se već dokazao, zapošljava li ljude i koji je to plan kojeg će staviti na sto. Već unapred odbijam optužbe koje se još nisu pojavile, o kojima znam da će ih biti sa ovim u vezi i ponavljam da će se sve odvijati javno i na osnovu stručnih načela.“

Dodajmo još i odgovor SVM-a na zahtev za izjašnjenje Agenciji za borbu protiv korupcije, prema kojem je u projektu kreditiranja i podsticaja namenjenog vojvođanskim preduzetnicima i poljoprivrednicima, finansiranog od strane Vlade Mađarske, uloga SVM-a ograničena na upoznavanje Vlade Mađarske sa strategijom privrednog i regionalnog razvoja i privrednih potencijala lokalnih privrednika i poljoprivrednika. Prema njihovoj izjavi, SVM neće biti uključen u raspodelu ni kao dodeljivač, ni kao korisnik sredstava.

Za raspisivanje konkursa i ocenjivanje prijava formirana je fondacija zvučnog imena – Prosperitati. Sada neka svi zatvore oči i uključe svoju maštu. Zamislimo zajedno da će sva ova lepa obećanja biti listom ostvarena, i pored toga što je:

– Upravitelj fondacije Balint Juhas, član predsedništva SVM, raniji potpredsednik stranke (između 2007. i 2011.), trenutno zamenik Pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, delegiran od strane SVM. U biografiji koja se može naći na Prosperitati sajtu skromno ćuti o ovim funkcijama (nije valjda da ih se srami?). Na osnovu sažimanja njegova dva CV-a, može se reći da je u celom životu imao dva slična posla, koji se „načelno“ nisu vezivali uz partijsku politiku: jedan je učešće u organizaciji (vojvođanskog) Slobodnog univerziteta koji se svake godine održavao na Katai salašu u Malom Iđošu (za podsećanje: lane je manifestacija uspela da bude toliko „partijski nezavisna“ da su, pored Jenea Hajnala i Ištvana Pastora, ispred Fidesa, koji punom snagom gura/forsira SVM, predavanja držali i ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i Arpad Janoš Potapi, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Mađarske), dok je drugi posao to što se „okušao i kao edukator i predavač“ (nažalost, nije jasno sa kakvim rezultatom).

– Predsednik upravnog odbora Imre Nađ, član SVM, kandidat za pokrajinskog poslanika SVM-a iz Temerina na direktnim izborima 2012. godine. U CV-u koji se može naći na vebsajtu takođe sramežljivo ćuti o svojoj povezanosti sa SVM, mada se time ipak podičio kada je, na poziv Pastora, uredio Strategiju regionalnog i privrednog razvoja (tačnije ko-uredio, jer je osim njega bilo još dva urednika).

– Među ostalim članovima upravnog odbora može se istaći Marta Feldi, koja je na izborima u mesnoj zajednici prošlog leta u Čantaviru bila nosilac liste SVM. Trenutno je predsednica mesne zajednice Čantavir. (I) u stara lepa vremena radila je zajedno sa Ištvanom Pastorom, koji je tada bio direktor Zemljoradničke zadruge u Čantaviru (priča o njihovoj uspešnoj saradnji nije nepoznata meštanima: nije slučajno da tamo SVM od svog osnivanja nije uspeo da kontinuirano bude na vlasti – i mada je na poslednjim izborima uspeo da postigne veliki uspeh, za vernost partijskog članstva moglo bi se reći da je prilično rasuta, budući da su čantavirski članovi SVM-a osnovali i mesnu organizaciju Srpske napredne stranke). Ni gospođa Feldi se na Prosperitati sajtu takođe ne hvali svojom povezanošću sa SVM (na sasvim nerazumljiv način).

– Član UO je i Šandor Šomođi, rođen 1935. I univerzitetski profesor, koji je takođe član SVM (naravno i on ćuti o tome na veb-stranici).

– Osim toga, članovi UO su još Mikloš Nađ, koji je predsednik Saveza agrarnih udruženja (Severne) Vojvodine (sada je već nestala „severna“ iz njihovog naziva), odnosno Peter Skapinjec, upravitelj Centralno-evropske mreže za razvoj trgovine, koja je u vlasništvu Mađarske nacionalne trgovinske kuće, odnosno, on je praktično predstavnik Vlade Mađarske.

Nije to ni loša srazmera. Upravitelj fondacije, plus tri od pet članova upravnog odbora, odnosno, drugačije formulisano, četiri od šest članova rukovodstva (odnosno tačno dve trećine) su iz SVM-a.Pravo „nezavisno stručno telo“! Posmatrajući ih, ne pada mi ni na pamet da će prilikom procenjivanja projekata makar i u najmanjoj meri sto biti nagnut ka aplikacijama partijskih članova. Ma kakvi! Da bi tu moglo biti sumnje u korupciju? Ma daj!

No dobro, ako je i partijski nezavisno rukovodstvo koje će odlučivati isključivo na osnovu stručnih načela „malo“ i ispalo SVM-ovsko, da vidimo osnivače, možda je tamo bolja situacija. Članovi UO Imre Nađ i Šandor Šomođi su i osnivači, kao Centralno-evropska mreža za razvoj trgovine koju predstavlja Peter Skapinjec, odnosno Savez agrarnih udruženja Vojvodine kojeg predstavlja Mikloš Nađ. Osim njih – nikada ne biste pogodili! – i udruženje pod nazivom Jedinstvo mađarske manjine! Odnosno, Concordia Minoritatis Hungaricae, ili CMH. Ovom užasno partijski nezavisnom udruženju (i već sudeći na osnovu logoa na početnoj stranici udruženja koje prosperira nedvosmisleno od novca matične države) predsedava niko drugi nego Karolj Dudaš, koji nam je ostao iz komunističke ere i koji je predsednik Saveta SVM-a (ili kako ja volim da ga zovem: saveta staraca), dok je sekretar u CMH direktno predsednik Izvršnog odbora stranke, uvaženi Oto Buš!

Ako ne i dve trećine, ali 60% u slučaju osnivača takođe daje SVM.

Posle ovog izlišno je i pročitati listu saradnika lokalnih kancelarija, mnogo drugačije slike neće biti ni tamo. Stvaranje radnih mesta na SVM način, molim,ničeg novog pod suncem. I dosad je tako išlo, zbog čega bi sada išlo drugačije? A ni za troškove funkcionisanja, odnosno za potrebnu infrastrukturu ne treba da ih boli glava, jer:

„Za sprovođenje programa dobiće i posebnu mrežu kancelarija. Vlada Mađarske će za formiranje institucionalnog sistema ove godine SVM-u obezbediti 80 miliona, a iduće godine 150 miliona forinti. A od 2017. će sistem moći da funkcioniše od 100 miliona godišnje. Od ovog novca partija može da izgradi čitavu mrežu kancelarija u vojvođanskim gradovima. A sprovođenje programa će biti koordinirano iz centralne kancelarije u Subotici“.

A, kakvi su konkursi? Pa kakvi bi bili? Tačno tako, diskriminativni, kao što je celokupno funkcionisanje SVM-a. Zajednički uslov za sve objavljene konkurse je posedovanje dvojnog državljanstva. Time se hladno isključuje polovina vojvođanskih Mađara!

Jedan od kriterijuma raspisanog konkursa za podsticanje kupovine kuća na selu je u slučaju kuće za kupovinu i postojanje kanalizacije. Ovim se u startu isključuje 95% vojvođanskih sela (ako ne više). Kome su, dođavola, uopšte raspisali taj konkurs?!

Jedno je sigurno: za kampanju će biti novca, i to više nego bilo kada do sada. Propaganda uspeha SVM-a teći će i iz česmi (čak, da bude u stilu: čak i iz bunara). A kada ovaj diskriminativni problem nadležni državni organi budu krenuli da postavljaju, i to će uspešno moći da se komunicira prema žiteljima mađarskog geta:

„Srbi hoće da spreče da se mi razvijamo“.

I žitelji obora, uzdrhtani od ovog (tobožnjeg) neprijatelja (pažnja: Fidesova škola!) kao jedan će se sakriti iza hrabrog mađarskog spasioca Pastora (koji im iz Vučićevog džepa radosno maše), koji će opet, svestan sigurne podrške, i nadalje raditi kao i do sada: poslušne (iskopane u zaostalijim krajevima, poplašene) androide postavljaće na sve moguće pozicije, kako ni slučajno niko ne bi ugrozio njegovu vlast.

Osvojiti glasove siromašnih, marginalizovanih masa punjenjem džepova svog okruženja: to je najsavršenija prevara, to je prava politička profi-rabota!

(Šira verzija teksta na mađarskom jeziku objavljena je na hu.autonomija.info)

Tekst je preuzet uz dozvolu portala “Autonomija”

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.