I MLAĐI PASTOR PUSTIO “MAĐARSKOG DUHA” IZ MEDIJSKE KUTIJE: BALINT SA ČARDAŠ BRIGAMA

I MLAĐI PASTOR PUSTIO “MAĐARSKOG DUHA” IZ MEDIJSKE KUTIJE: BALINT SA ČARDAŠ BRIGAMA

09.04.2015

Kategorija: Politika

Nakon što se Savez vojvođanskih Mađara, preko svog nacionalnog saveta ili obratno, krajem marta obratio javnosti saopštenjem u kojem izražava zabrinutost za sudbinu mađarskih medija koji izveštavaju u “mađarskom duhu”, u okviru političke kompanije (čitaj, kampanje) “Pastor i sin” kft, juče se tom apelu pridružio i poslanik i Sin SVM-a Balint Pastor

 

Šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor rekao je juče da je jedan od načina da se spasu mediji važni za vojvođanske Mađare taj da se u zakonskim okvirima traže garancije od potencijalnih kupaca.

Međutim, šta je sa medijima koji, nisu važni za vojvođanske Mađare, tačnije za Savez vojvođanskih Mađara, kao što su na primer, mediji koji izveštavaju na drugim jezicima nacionalnih manjina: hrvatskom, nemačkom, bunjevačkom, srpskom, o tome se predstavnik vladajuće partije u Subotici nije izjasnio.

On je, govoreći za prvi kanal mađarske državne televizije iz studija subotičke “Pannon” TV, koja se nalazi pod direktnom kontrolom SVM-a, rekao da je ova stranka vodila pregovore sa rukovodiocima nadležnih ministarstava, te da su kao rezultat toga u zakon ušle dve veoma važne garancije.

Prema njegovim rečima, s jedne strane se mora zadržati emitovanje na svim jezicima narednih pet godina od privatizacije, a druga garancija je da se mora zadržati i programska šema.

Ono što je Pastor zaboravio da napomene je da budući poslodavac ne mora da zadrži broj radnika, kao i da mnogi mediji pred privatizacijom, pa tako i višejezični, neće imati kupca jer ne postoji interes za kupovinu elektronskih medija koji, na primer, nemaju svoju imovinu, ali imaju velike troškove i veliki broj zaposlenih, kao što je to slučaj i kada je u pitanju 46 godina stara Radio Subotica.

Balint Pastor je dodao i da se unete garancije u zakonu “ne mogu izigrati, na način da će, na primer, neki radio emitovati muziku na mađarskom jeziku, već treba sačuvati javno informisanje. Dakle, odnos informativnih, kulturnih, dečjih i omladinskih emisija u narednih pet godina”.

A što se nestranačkog i slobodnog mađarskog novinarstva tiče, ono ne postoji. Gotovo ni u jednom mađarskom mediju nećete pročitati kritiku na račun vlasti, niti će se oni suštinski baviti istraživanjem tema u kojima su glavni akteri njihovi poslodavci. Na to su upozoravala i pojedina nezavisna novinarska udruženja kao što su NDNV i NUNS.

Nacionalni savet Mađara upravlja i kontroliše svoje medije i neće se baviti novinarskim slobodama i sličnim trivijalnostima. Na isti način će i drugi nacionalni saveti voditi brigu o zaštiti slobodnog nacionalnog slova. Jedino za “naše” nema ko da brine – ni nacionalni savet, jer ga nema, ni vlast, ni zakoni.

Natalija Jakovljević

Povezani članci: SVM UVEO NOVI ŽURNALISTIČKI ŽANR – IZVEŠTAVANJE U MAĐARSKOM DUHU

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.