GABOR BODIŠ: RODIO SE MIŠ

GABOR BODIŠ: RODIO SE MIŠ

Ištvan Pastor i Ildiko Lovaš, izvor: mno.hu

22.04.2015

Kategorija: Politika

Inače sednica saveta ličila je na slične skupove iz vremena ranih radova minulog nam komunizma. Ima tri poslanika koji su opozicioni i oni pokušavaju da se uhvate za svaku slamku, makar i proceduralnu, ali ogroma većina (poslanici SVM) ćute kao zaliveni

 

Izgleda bila je prerana radost onih koji su mislili da je kraj jedne epohe u istoriji Saveza vojvođanskih Mađara, koja nosi naziv sive eminencije stranke, Ildiko Lovaš. Zapravo, podeljen je jedan šamar, ali u suštini ništa se nije promenilo.

Sve je počelo intervjuom bivšeg predsednika Mađarskog nacionalnog saveta, Tamaša Korheca listu „Családi Kör”, koji je nezavisni nedeljnik. Nezavisni u pojmovnom kontekstu vojvođanskih Mađara znači da nije pod direktnom komandom SVM, odnosno dotične sive eminencije.

Korhec je izneo niz neugodnih činjenica, recimo, da Mađarskim nacionalnim savetom zapravo upravlja Lovaš, a ne nominalni i poslušni predsednik Jene Hajnal. I da je on (Korhec) postao persona non grata otkako više nije na čelu krovne manjinske institucije. Zatim – i možda je to najbitnije – da ima mnogo novca u kasi saveta, i da je on tu ostavio pun pazar.

Predsednik stranke Ištvan Pastor je u formi partijskog saopštenja održao Korhecu lekciju iz lepog ponašanja i etike izrazivši zaprepašćenje zbog tvrdnji nezahvalnog doktora pravnih nauka. A nezahvalan je zbog toga što mu je ponuđeno da ostane još jedan mandat, zatim da dobije mesto na listi vladajuće stranke u Mađarskoj, Fidesa za Evropski parlament i Korhec je sve to odbio. Šta više, Pastor ga je i nakon ovih neprijatnih peripetija redovno pozivao na razne svečanosti, a on uzvraća jednim takvim intervjuom.

Dan nakon Korhecovog intervjua (prvi deo, drugi sledi sutra), sastalo se predsedništvo SVM u širem sastavu, naravno iza zatvorenih vrata. Da li je zvaničan povod bio Korhec ili nemila činjenica da Izvršni odbor (vlada?) zbog pravnih propusta zapravo već mesecima radi ilegalno – nebitno je. Tu je došlo do pobune između ostalih i od strane poznatijih članova SVM, kao što su Zoltan Šifliš ili Livija Tot Horti, a naši izvori tvrde da je u diskusiji aktivno učestvovao i bivši predsednik saveta, Laslo Joža (on je još bivšiji od Korheca). Kažu da je bilo i suza i mučnih ćutanja.

I onda tišina. Ništa se ne bi saznalo da nekoliko internet sajtova nisu počeli objavljivati saznanja o tome da je Lovaš možda smenjena. Situacija je delikatna jer se ne radi samo o sivoj eminenciji stranke, bez koje ništa ne može da se desi u oblasti kulture, obrazovanja i informisanja Mađara u Vojvodini, nego i vanbračnom partneru šefa SVM, Ištvana Pastora. U nedelju je bilo još pokušaja kompromisa sa „pobunjenicima“, ali izgleda bez rezultata.

U ponedeljak na početku sednice saveta, čvrsto lojalni predsednik Hajnal saopštio je da je Ildiko Lovaš pismeno dala ostavku na mesto u Izvršnom odboru (koji je nelegalan) saveta, kao i na mesto u samom savetu. Tako nije ni nastala diskusija o unutarpartijskim stvarima. Sem što je Hajnal, ne znajući da mu je mikrofon uključen, rekao da mu je jako žao Ildike.

Inače sednica saveta ličila je na slične skupove iz vremena ranih radova minulog nam komunizma. Ima tri poslanika koji su opozicioni i oni pokušavaju da se uhvate za svaku slamku, makar i proceduralnu, ali ogroma većina (poslanici SVM) ćute kao zaliveni. Šta se njih tiče šta je na dnevnom redu, kada su dobili instrukciju kako treba glasati. Bez diskusije. To je nama naša borba dala, da umesto demokratije imamo kormilara.

I time priči nije kraj. S jedne strane zbog toga jer vrh stranke strepi od drugog dela intervjua Korheca, koji sledi. A sa druge strane, epizoda ovog vikenda je služila za razonodu naivnim posmatračima. Oterati (bar) drugog čoveka stranke iz manjinskog parlamenta je politički poraz i komunikacijska blamaža. Ali odnosi snaga nisu se promenili ni za centimetar: Lovaš i dalje neprikosnoveno ostaje na dva mesta gde se o stvarima i novcima vojvođanskih Mađara odlučuje: u predsedništvu stranke i pored Ištvana Pastora.

Gabor Bodiš

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.