ELMARADT A MNT TÁJÉKOZTATÁSI BIZOTTSÁGÁNAK MÁRA ÖSSZEHÍVOTT ÜLÉSE

ELMARADT A MNT TÁJÉKOZTATÁSI BIZOTTSÁGÁNAK MÁRA ÖSSZEHÍVOTT ÜLÉSE

Izvor: RTV

Objavio: Magločistač

28.10.2015

Kategorija: Politika

Németh Ernő: Biztos vagyok abban, hogy politikai oka van a mai távolmaradásoknak – Botrány botrány hátán a Magyar Szóban: Kontra Ferencet véglegesen menesztették – Kókai Péter: Az MNT nem kíván beleavatkozni a saját ügyeibe

Elmaradt a Magyar Nemzeti Tanács mára összehívott tájékoztatási bizottsági ülése. Reggel kiderült, a 17 tagból csak 8-an tudnának ott lenni, nem lenne kvórum, ezért marad el az ülés.

Németh Ernő elnézést kért a megjelent újságíróktól, meghívott vendégektől, akiknek már nem volt ideje szólni az ülés elmaradásáról. Rögtönzött sajtótájékoztató keretében számolt be az aktuális témákról. Az ülésre meghívott vendégek is érkeztek volna: Tóth Imre és Piukovity Norbert a petíció kezdeményezői, Varjú Márta a Magyar Szó főszerkesztője , Ökrész Rozália a Magyar Szó igazgatója, Kontra Ferenc a Kilátó eddigi szerkesztője, Újhelyi Lukács a Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló testületének elnöke,dr. Káich Katalin és dr. Horváth Futó Hargita a TJGYT két lemondásban lévő tagja, Kókai Péter és Bajtai Kornél, a Magyar Szó újságírói, a Magyar Szó húsz újságírója által fogalmazott levél aláírói.

— Október 22-én hívtam össze az ülést, a következő napirendi pontokkal: a Szabadkai Rádió magyar szerkesztősége petíciójának véleményezése, a Magyar Szó napilapban a leváltás és személycserék után előállt helyzet megvitatása és a topolyai médiatámogatási pályázatok véleményezése.

SZABADKAI RÁDIÓ

Mindenki tudja, hogy a magyar műsor megmentése érdekében aláírásgyűjtést szerveztek, amit Hajnal Jenő elnök úrnak átadtak, azt kérték, hogy hívja össze az MNT rendkívüli ülését, mert gyakorlatilag a szavazók tíz százaléka követeli a választási ígéretek betartását. Erre nem került sor, ezért gondoltam, hogy ezen a bizottsági ülésen a kérdést meg kellett volna vitatni – mondta Németh.

MAGYAR SZÓ

Nem csak a Kontra ügy, hanem a szerkesztők leváltása is téma lett volna a tájékoztatási bizottság ülésén, hiszen az MTTK és a Magyar Tanszék egy közös levélben kérték fel az illetékes bizottságot, hogy ezzel az üggyel is foglalkozzon. Az ülés összehívása után a Magyar Szó húsz munkatársa is kérte ugyanezt, valamint feltettek egy kérdést a TJGYT két tagja lemondása kapcsán.

Fotó: Magločistač

Fotó: Magločistač

— Káich Katalin és Horváth Futó Hargita furcsa körülmények között beadták lemondásukat, az internetes sajtóban találgatások napvilágot láttak. A pontos okot nem tudjuk. A Magyar Szó-sok leveléből értesültem, hogy létezik egy levél, amelyben a két tag megindokolja a lemondását. A tegnapi nap folyamán levélben kértem Hajnal Jenő elnök urat és a hivatalt, hogy megtudjam, hogy miért távozott egy általunk alapított lap igazgatóbizottságának két tagja, erre a levélre nem kaptam választ, így a sajtótájékoztatót követően felmegyek elnök úrhoz. Nem hivatalosan még annyit tudok, hogy Kontra Ferencet leváltották végérvényesen, felajánlottak neki egy állást és 8 nap gondolkodási időt kapott, s még annyit, hogy nem Patócs László szerkeszti majd a lapot, hanem valaki más – mondta a Tájékoztatási Bizottság elnöke.

A beszámolót követően többen szót kértek.

Tóth Imre, a Szabadkai Rádió magyar műsorainak megmentésére irányuló petíció kezdeményezője elmondta, 6500 aláírást adtak át, azzal a kérelemmel, hogy rendkívüli ülést hívjon össze a MNT.

— Hajnal Jenő személyesen nem fogadott, egy közleményben okított bennünket, hogy ezt Maglai Jenőnek, Szabadka polgármesterének kellett volna átadnunk. Sajnálatos dolog az, hogy Hajnal Jenőnek fogalma sincs, hogy ki a Szabadkai Rádió alapítója Sajnálatos az is, hogy Hajnal Jenő úrnak fogalma sincs, hogy a Magyar Összefogás mit ígért a polgároknak. A Szabadkai Rádió mint a leghallgatottabb és legkedveltebb magyar rádió státusának rendezése a vajdasági magyar elektronikus sajtó részeként – ez áll az ígéretben. Mi semmi újat nem kérünk, csak annyit, hogy tartsák be ígéreteiket. Arra nem számítottam, hogy ez a mai ülés elmarad, arra viszont számítottam, hogy nem szakmai, hanem politikai döntés születik majd, tekintettel arra, hogy a szakmával nem konzultáltak. Arra szerettem volna megkérni a tájékoztatási bizottság tagjait, hogy amennyiben politikai döntést akarnak hozni, fogadjanak szót Pásztor Istvánnak és Lovas Ildikónak. Ezzel kapcsolatban szeretném Pásztor István szavait idézni, amelyet 2013. november 28-án, a Szabadkai Rádió 45 éves fennállásának ünnepén mondott: Úgyis, mint a vajdasági parlament elnöke és úgyis, mint a VMSZ elnöke mindent megteszünk továbbra is annak érdekében, hogy a Szabadkai Rádió talpon tudjon maradni, önkormányzati tulajdonban tudjon működni. Fontosnak tartjuk azt, hogy az önkormányzat meghozza a döntést, amelynek értelmében a nemzeti tanács társalapítója lehet a Szabadkai Rádiónak és mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyan anyagi, technikai föltételek legyenek, amelyek egy normális, a hallgatók által elvárt műsornak a produkciójára adnak lehetőséget – idézte Tóth Pásztort.

Kókai Péter kiemelte, nem tagja az MNT-nek és a tájékoztatási bizottságnak sem, nincs felhatalmazása, hogy a Magyar Szó nevében beszéljen, ezért ő a levelet aláíró húsz újságíró nevében tud nyilatkozni.

Szabadkai radio— Kontra Ferenc először bejelentett leváltása után történt egy háttértárgyalás, melynek részesei voltak az említett Káich Katalin, Horváth Futó Hargita és jómagam, és ennek az eredményéről adott ki a TJGYT három tagja egy nyilvános közleményt. Ezt követően két nappal a két említett személy lemondott a TJGYT beli tagságáról. Tekintettel arra, hogy a háttértárgyalás kedvezően zárult, meglepő, hogy ők ketten lemondtak. Időközben internetes fórumok azt kezdték megszellőztetni, hogy Újhelyi Lukács elnöki minőségében telefonon felhívta ezt a két hölgyet. Én is ezekről az internetes fórumokról értesülhettem erről, s mivel ez egy furcsa helyzet, ebben szerettünk volna tisztábban látni. Ezért fordultunk levélben Újhelyi Lukácshoz. Többek között, szerettük volna, ha megcáfolja, vagy megerősíti, hogy volt-e telefonhívás vagy sem és be tud e számolni azok tartalmáról. A reakció erre az volt, hogy Újhelyi Lukács megjelent a Magyar Szó napi szerkesztői egyeztető ülésén és két ízben is kitérő választ adott erre, pontosabban azt a tanácsot adta nekünk, hogy kérdéseinkkel forduljunk bizalommal a két hölgyhöz. Ez egy jó és hasznos tanács, érdemes megkérdezni őket is, a kérdésünk viszont nem erre vonatkozott. Mivel kitérő választ adott, ezért úgy gondoljuk, hogy ezt sem megerősíteni sem cáfolni nem akarja, válasz nélkül maradtunk. Ezért fordultunk következő lépésben a MNT illetékes bizottságához, ha már az elnök a hozzá tartozó munkatársakat nem kívánta megtisztelni azzal, hogy választ ad, talán az alapítónak, annak a testületnek amely őt megválasztotta választ fog adni. A mai fejleményt látjuk, ő sem jelent meg, és a bizottság is döntésképtelen. Ez azért szomorú fejlemény, mert óhatatlanul is azt a következtetést lehet ebből levonni, hogy az MNT sem tartja illetékesnek magát, ahol ő a legilletékesebb, miközben ő nevezte ki a TJGYT tagokat. Az MNT ezek szerint nem kíván beleavatkozni a saját ügyeibe. Egy költői kérdéssel tudom zárni, ezek után van e olyan szerv, olyan fórum, intézmény ebben a mi közéletünkben, amely képes arra, hogy választ kérjen és kapjon Újhelyi Lukácstól abban a kérdésben, hogy történt e telefonhívás vagy sem, mert azt gondolom, hogy a kérdés van annyira közérdekű, hogy a nyilvánosság is tudjon róla – ismertette a jelenlegi helyzetet Kókai.

Bajtai Kornél, mint a levél aláírója, elmondta, tény, hogy a Magyar Szó nem egy magántulajdonban lévő lap, a Magyar Szó alapítója a nemzeti tanács, tartományi támogatást kap, így a magyar közösségé. Ehhez képest még cégen belül a lap dolgozói sem tudnak arról, hogy mi és hogyan történik.

— Az internetes szerkesztőséget tulajdonképpen feloszlatták és egy tollvonással áthelyezték Újvidékre, s még aznap megkaptuk az új munkaszerződéseinket. Fogalmunk sincs, hogy miféle káderezés zajlik, befagyasztottak, majd kifagyasztottak leváltásokat, amit még aggályosnak tartok, nálunk létszámstop van, nem tudunk felvenni senkit, s amennyiben Patócs László szerkeszt, ő milyen szerződéssel dolgozik? Az online szerkesztőségben olyan emberek dolgoznak, középvezetői tisztségeken, akiket még csak nem is ismerünk és nem a szerkesztőség munkatársai – mondta Bajtai.

Németh Ernő kérdésünkre, miszerint úgy gondolja-e, hogy politikai háttere van a mai ülés elmaradásának és tervezi-e annak újbóli összehívását a következőket mondta:

Forrás: mnt.org.rs

Forrás: mnt.org.rs

— Azon a véleményen vagyok, hogy botrányos dolgok történnek a vajdasági magyar médiumoknál. Napokon belül az összes körzeti rádió megszűnik, erről a MNT tájékoztatási bizottsága ne szóljon? A Magyar Szóban botrány van, tele van ezzel az internet, a szerb nyelvű média is foglalkozik ezzel, hogy Kontrának azért kell mennie, mert negatív kritikát közölt Pásztor István élettársának az új könyvéről. Amikor ilyen botrányok vannak, nekünk ezekkel a kérdésekkel foglalkozni kell. Ha ezek a dolgok gyülemlenek, baj lesz belőle. Az MNT egyik hatásköre a tájékoztatás. Nekünk biztosítanunk kell az objektivitást. Jelen pillanatban nem objektív. Problémák vannak a Magyar Szóban, a Pannon RTVben, a rádiók egy része megszűnik. Ezt csak úgy tudjuk orvosolni, ha beszélünk róla. Biztos vagyok benne, hogy politikai háttere van, hogy ma elmaradt az ülés. A legrövidebb határidőn belül összehívom ismét.

Kérdésünkre, hogy ez-e az első alkalom, hogy a tájékoztatási bizottság összehívott ülését nem tartották meg, Németh azt mondta, tudomása szerint nem történt még hasonló.

A sajtótájékoztatót követően Németh felment Hajnal Jenőhöz, az említett levelet elkérni. Hajnal fogadta ugyan, a sajtót azonban nem engedte be irodájába.

Ezt követően Németh Ernő elmondta: Megerősítést nyert, hogy valóban létezik egy ilyen levél, amelyet a két tag írt a nemzeti tanácsnak a lemondásuk okairól, de azt válaszolta Hajnal Jenő, hogy ez magánlevél. Ezt nekem meg fogja mutatni, valószínűleg már holnap. Viszont úgy ítéli meg, hogy a levél tartalmát nyilvánosságra nem hozhatja.

— A holnapi nap folyamán ami ezzel kapcsolatos fontos dolog lesz, azt meg tudjuk beszélni – nyilatkozta ezt követően Hajnal Jenő.

Tómó Margaréta (Magločistač)

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.