(Dis)kontinuitet vlasti: Rovovska bitka između SNS i SVM u Subotici

(Dis)kontinuitet vlasti: Rovovska bitka između SNS i SVM u Subotici

31.08.2020

Kategorija: Politika

Iako je pridobila najveće poverenje birača, Srpska napredna stranka (SNS) je podelila odgovornost za upravljanje gradom Subotica sa više koalicionih partnera. Stožer vlasti činiće ponovo sa Savezom vojvođanskih Mađara (SVM), a kadrovska rešenja koja su odabrale ove dve stranke, u mnogome drugačija u odnosu na prethodnu garnituru, garantuju i drugačije odnose poređeno s prethodnim mandatom, pa njihovi oponenti smatraju da će podela vlasti zapravo biti „rovovska borba“.

Skupština grada Subotice, foto: Natalija Jakovljević

Kako će ta podela izgledati ove godine više je bila tema pre samih izbora, dok je posle izbora po ovom pitanju u gradu vladala veća tišina od predizborne. Jer, nedeljama pre izbora se spekulisalo o tome da će – pre svega zahvaljujući „najboljim odnosima u istoriji“ političkih patrona vladajućih subotičkih političkih elita, Viktora Orbana i Aleksandra Vučića – naprednjaci prepustiti SVM-u mesto gradonačelnika Subotice. Ove spekulacije dodatno su potpirivale predizborne poruke SVM-a koje su bile sublimirane u želji da gradonačelnik Subotice ponovo bude Mađar, ali su se te insajderske informacije pokazale kao netačne.

S obzirom  na to da ni u jednom momentu nije doveden u pitanje pobednik izbora, tema broj jedan bila je da li će novi gradonačelnik Subotice biti dotadašnji Bogdan Laban ili Balint Pastor? Ispostaviće se – ni jedan, ni drugi. Takođe, spekulisalo se da je SVM spreman da prepusti sve druge važne funkcije i poluge vlasti SNS-u, samo zbog jedne fotelje. Međutim, i to se ispostavilo gotovo potpuno suprotno.

Jer, iako je osvojila glasova dovoljno da uz par manjinskih partnera formira samostalno vlast i preuzme odgovornost shodno rezultatima, Srpska napredna stranka je, slučajno ili namerno, zapravo prepustila veliki komad osvojenog kolača koalicionim partnerima. Izbori su pokazali da je SNS na vrhuncu i da više glasova od ovoga ne može da osvoji. Razlika u osvojenim glasovima ove u odnosu na četiri godine ranije održane izbore je šest stotina i jedan glas više. Gledano u broju mandata, SNS je ostao na istom koliko je “zaradio” i pre četiri godine – 31 mesto u gradskoj skupštini. Za vlast su potrebna 34. Niko nije ni očekivao da će preostala tri prikupiti kod dosadašnjih manjinskih partnera, Mirka Bajića i Igora Petrova, i ceo kolač zadržati za sebe, već se podrazumevalo da vlast formiraju sa Savezom vojvođanskih Mađara koji je u odnosu na pre četiri godine više nego duplirao broj osvojenih glasova, kao i broj mandata – sa 11 na 22.

Naprednjaci, kao najjača stranka, dobili su mogućnost da delegiraju gradonačelnika. Bilo je i tu spekulacija u periodu između izbora i konstitutivne sednice da to neće biti Bogdan Laban, pominjao se kao mogući kandidat dekan Ekonomskog fakulteta Aleksandar Grubor, da bi se dva dana pred sednicu u gradu moglo čuti da će to biti – Stevan Bakić. On na ovaj način po prvi put ulazi u izvršnu vlast grada, čiji je deo u skupštini, u vlasti ili opoziciji, već nekoliko mandata unazad. Bakić je dugogodišnji politički partner Bogdana Labana, zajedno su prošli put od uzdizanja u okviru Demokratske stranke Srbije (DSS), preko prelaska u Srpsku naprednu stranku, do preuzimanja potpune kontrole nad vladajućom strankom u Subotici. Kao i Laban, i Bakić je na poziciju gradonačelnika došao iz fotelje u Elektroprivredi Srbije, dok je u prethodnom mandatu bio šef odborničke grupe SNS-a u subotičkoj skupštini. Ono što se može zaključiti iz njegovih izlaganja za govornicom jeste da sve što ima da kaže – govori otvoreno, bez uvijanja. Jasno i glasno. Setite se samo rasprave sa Tomislavom Žigmanovom kada je smenjivan Zoltan Šifliš sa mesta selektora Festivala evropskog filma “Palić”, kao i retorike oko praćenja učesnika protesta “Jedan od pet miliona”. Po iznetom ekspozeu, prvi koji je Bakiću čestitao bio je upravo dosadašnji gradonačelnik Bogdan Laban.

Na samoj konstitutivnoj sednici SNS je načinio prvi ustupak u odnosu na prethodni mandat – mesto zamenika predsednika Skupštine, koje je prepušteno Socijalističkoj partiji Srbije (SPS), koja se nakon četiri godine vratila u gradsku skupštinu. Glavna promena napravljena je na mestu predsedavajućeg. Kada već nije mogao do mesta broj jedan u gradu, Balint Pastor prihvatio je mesto broj dva, poziciju predsednika Skupštine grada, time pokazujući kako ambicija da se više posveti Subotici nego do sada, kada su njegove političke aktivnosti van kampanje bile uglavnom vezane za Beograd, nije bila samo predizborna mantra. Zapravo, Balint Pastor se po prvi put prihvatio neke funkcije u rodnom gradu i sedištu stranke čiji je visoki funkcioner. I time zapravo pokazao ambiciju Saveza vojvođanskih Mađara da spojem mladosti i iskustva, ako već nije mogla da preuzme čelnu poziciju, preuzme veću ulogu u upravljanju gradom, i drugim mestima gde je prisutna mađarska zajednica, kao što je povratak Balinta Juhasa među odbornike SVM-a u Malom Iđošu, odnosno Arpada Fremonda u Bačkoj Topoli i slično. Jer, Balint Pastor, iako mlađi, politički je mnogo iskusniji, posebno u parlamentarnim debatama, od njegovog prethodnika i stranačkog kolege Tivadara Bunforda.

Foto: Magločistač

Ono što smo mi novinari iz zadnjih klupa mogli da vidimo tokom prethodnog mandata jeste da je upravo Bakić sa svog mesta u mnogim situacijama signalizirao Bunfordu da prekine pojedina izlaganja (opozicije) kada je procenio da se preteralo, dok je Laban u najmanje jednom navratu kritikovao javno sa govornice Bunforda zbog načina vođenja sednica. Neki novi šef odborničke grupe naprednjaka teško da će moći da signalizira Pastoru kako da vodi sednice, s obzirom na to da je ovaj odmah na početku počeo da gradi autoritet, odnosno pokazao snalažljivost kada se pokvario sistem za glasanje. Ako je Balint Pastor mladost, onda je Imre Kern iskustvo koje je toliko nedostajalo kadrovima SVM-a u gradskoj vlasti u prethodne četiri godine. Nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Subotica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzeo je od daleko manje iskusne Timee Horvat mesto zamenika gradonačelnika. Pastor i Kern su često, jasno i glasno sebe i SVM označavali kao „glavne krivce“ za obezbeđivanje novca za Narodno pozorište i Ipsilon krak, a taj svoj uticaj koji su imali na donošenje odluka u Beogradu sada će pokušati sa pozicija dva i tri u gradu da povrate i u Subotici, pogotovo uticaj na dešavanja u Gradskoj kući. Dupliravši broj odbornika, stiče se utisak, SVM želi ovim kadrovskim rešenjima da za bar toliko duplira i uticaj.

Jer, o kadrovima i uticaju SVM-a u Gradskoj kući u prethodne četiri godine najbolje svedoče dve činjenice. Prva – jedan član veća im je bio uhapšen, pod sumnjom u kršenje zakona prilikom privatnih poslova, rečeno je tada na sednici Skupštine grada, u oktobru 2019. godine. Druga – podela paketa pomoći ugroženima tokom vanrednog stanja, gde SVM nije bio zadovoljan ni dinamikom isporuke, ni vrednošću tih paketa. Džaba i Pastorove kritike i spiskovi Timee Horvat. Labanova je bila poslednja. Kako će Bakić doći do svoje poslednje pored “teške artiljerije” kakvi su Pastor mlađi i Kern – ostaje da se vidi. A ni njima neće biti lako s Bakićem imajući u vidu njegovu autoritativnost, dokazanu na mestu lidera odbornika naprednjaka. A videće se u Gradskom veću. SNS je zadržao većinu kadrova iz prethodnog mandata, dok ih je SVM u potpunosti zamenio, ako se poredi s početkom prethodnog mandata. Od sedam članova, SNS će imati četiri. Dva su rezervisana za koalicione partnere iz stranaka Rasima Ljajića i Aleksandra VulinaNatašu Aleksić (sport i omladina) i Iliju Đukanovića (socijalna zaštita), jedno za dosadašnjeg člana veća Srđana Samardžića, koji će voditi resor privrede, a jedno za novo lice. Zapravo povratnika, Miloša Nikolića, koji je i ranije, doduše ispred druge stranke, bio zadužen za kulturu, a sada mu je pridodato i obrazovanje. Ono što „bode oči“ jeste izostanak Nemanje Simovića, dosadašnjeg člana Gradskog veća za sport. U veću takođe više neće biti mesta ni za Miroslavu Babić, dosadašnje članice Gradskog veća za kulturu. Pitanje je da li to znači da će novi gradonačelnik zameniti dosadašnja Labanova kadrovska rešenja? Pogotovo „uvozna“, kojima se protivio SVM u kampanji? Odgovor je – ne. Pošto je Bakić zadržao Zagorku Panić na mestu gradskog menadžera, Vesnu Bosančić u kabinetu gradonačelnika zaduženu za (u prethodne četiri godine katastrofalan) odnos sa medijima. Ostaje da se vidi da li će to važiti i za Predraga Radivojevića, na mestu direktora najvažnijeg gradskog komunalnog preduzeća za puteve, urbanističko planiranje i stanovanje. Svoj uticaj na tu oblast SVM će pokušati da ojača kadrovskim rešenjem za novinu u Gradskom veću – poziciju člana za komunalnu delatnost i razvoj. Na tu poziciju postavljena je Čila Goli. Mlada osoba sa decenijskim iskustvom u međunarodnim projektima, ali i sa menadžerskim iskustvom, s obzirom na to da je „prve korake“ Regionalna deponija napravila za vreme njenog direktorskog mandata. Hajnalka Bognar Pastor ostaje zadužena za poljoprivredu, dok su turizam i međunarodna saradnja prepušteni široj javnosti nepoznatoj Hargiti Erči. Ovako izgleda prva podela karata u vlasti nakon sprovedenih izbora. Sledeći potezi vući će se unutar Gradske kuće, tačnije, to će biti podela sekretarijata, gde će se videti da li odlazak Labana znači i manju ulogu Jasmine Stevanović, sekretarke Sekretarijata za društvene delatnosti.

Foto: Magločistač

A, onda sledi „podela plena“ – kadriranje u javnim preduzećima. Plus, hteo, ne hteo, Bakić bi mogao da dobije još jednog koalicionog partnera. I to onog za kojeg se najmanje očekivalo. Nakon drvlja i kamenja po vlasti u izbornoj kampanji, suočen sa lošim izbornim rezultatima, pre svega na republičkom nivou, Hrvatsko nacionalno veće traži, a Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) se nudi da bude deo izvršne vlasti. O tome svedoči i glasanje za Bakićev izbor, gde su svega četiri odbornika bila protiv, koliko ima Pokret građanske Subotice (PGS). Dva glasa su bila nevažeća. A upravo toliko odbornika ima DSHV.

DSHV je svakako bio prinuđen da traži novog koalicionog partnera jer je njihov dosadašnji, zahvaljujući bojkotu izbora, pomalo tiho, sišao sa subotičke parlamentarne pozornice. Radi se o Demokratskoj stranci (DS) koja je dve decenije učestvovala u parlamentarnom uobličavanju političke slike Subotice.

Bakić: Važno okupljanje kompetentnih ljudi nezavisno od partijske pripadnosti

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić (SNS) izjavio je za naš portal da njegov izbor na funkciju prvog čoveka Subotice predstavlja kontinuitet prethodne vlasti i da su građani na nedavno održanim izborima brojem osvojenih glasova to postavili kao zadatak.

Stevan Bakić, foto: Magločistač

Prema rečima Bakića, SNS poštuje sve koalicione partnere i veruje da će njihova saradnja biti odlična.

“Važno je da okupimo vredne i kompetentne ljude i da prestanemo da razmišljamo ko je iz koje partije, ko je koje vere ili nacije. Tu smo da učinimo sve što je u našoj moći da pomak na bolje za sve naše građane bude vidljiv posle našeg mandata“, kaže Bakić.

Pastor: Ne može se reći da postoji kontinuitet vlasti

Međutim, predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor (SVM) rekao je za naš portal da se izborom nove lokalne vlasti u Subotici ne može reći da postoji kontinuitet vlasti, s obzirom da isti do sada nisu imali priliku da sarađuju.

Balint Pastor, foto: Magločistač

„Trudiću se da održim datu reč kao i da postavljeni prioriteti budu visoko kotirani prioriteti nove gradske vlasti uz veru da postoji osnova za uspešnu međusobnu saradnju“, kaže Pastor.

Prema njegovim rečima, od nove vlasti građani Subotice mogu očekivati zajednički trud i rad koji će dovesti do očuvanja vekovnog karaktera Subotice i ostvarenja razvojnih projekata mesnih zajednica koji bi doprineli poboljšanju uslova života.

„Želja je svih nas da radimo u interesu građana, pa u duhu istoga očekujem započinjanje novih razvojnih projekata ali i završetak projekata kao što su Narodno pozorište, nadvožnjaci nad Ipsilon krakom, Akva park na Paliću kao i mnogi drugi”, navodi Pastor.

On je podsetio da je Savez vojvođanskih Mađara na proteklim izborima duplirao broj mandata iz čega proizilazi da su iz izborne kampanje izašli osnaženi.

„Trudićemo se da ostvarimo sve ono što smo u kampanji obećali i da rešimo probleme kroz očuvanje našeg grada i realizaciju razvojnih projekata“, kaže Pastor.

Dodao je da jeSVM na izborima osvojio apsolutnu većinu u Kanjiži i Bačkoj Topoli, da su ojačali svoje pozicije u Subotici, Malom Iđošu, Senti, Bečeju kao i u drugim opštinama u kojima u značajnom broju živi mađarsko stanovništvo.

„Naš prioritet je da u svim opštinama ostvarimo predizborna obećanja, rešavamo probleme, kao i da obezbedimo uslove života koji su dostojni 21. veku“, kaže Pastor.

Milojević: Koalicija između SNS i SVM ne uliva optimizam

Odbornik Pokreta građanske Subotice (PGS) Miroslav Milojević podsetio je za naš portal da je novi gradonačelnik Subotice u svom pristupnom govoru izjavio da će njegov rad predstavljati kontinuitet rada prethodnog gradonačelnika, Bogdana Labana.

Miroslav Milojević, foto: PGS

“Hoću da verujem da je to bila samo retorička fraza u tom govoru, da će novi gradonačelnik raditi drugačije i da će iskoreniti sve negetivne pojave koje su postojale u mandatu prethodnog gradonačelnika. Potrebno je dati šansu i određeni period vremena da bismo videli u kom pravcu će se kretati delovanje novog gradonačelnika. Ima šansu, na njemu je da je prigrabi, iskoristi i ostavi pozitivan trag u Subotici. Da li će to biti tako – pokazaće vreme“, kaže Milojević.

Milojević smatra dasama struktura nove vlasti u Subotici i koalicija SVM i SNS ne uliva optimizam za budućnost. 

„Pre bismo mogli govoriti o beskonačnom ponavljanju lošeg, a što smo imali prilike da gledamo u prethodnom periodu. Sledi smanjenje priliva sredstava u budžet grada Subotice zbog recesije i ekonomske krize koja je već počela i dodatno će se produbljivati. Ova nova vlast će morati da se prilagođava tim novim nepovoljnim ekonomskim kriterijumima što će predstavljati veliki izazov“, smatra Milojević.

Situaciju dodatno pogoršava minimalno prisustvo opozicije kao korektora vlasti, kako na gradskom tako i na republičkom nivou, kaže Milojević i dodaje da je prisustvo opozicije u medijima preduslov opšteg, društvenog, kulturnog i ekonomskog razvoja i napretka u Subotici i u Srbiji.

On veruje da je povišena nacionalna reatorika u toku kampanje koju je vodio SVM sa stavovima „sprečimo balkanizaciju Subotice“ i „Mađar mora da bude gradonačelnik“ bila u funkciji postizanja najboljeg izbornog rezultata za SVM.

“Takva retorika je doprinela homogenizaciji biračkog tela građana mađarske nacionalnosti. Nastavak takve prakse bio bi poguban za međunacionalne odnose u Subotici“, navodi Milojević.

On je podsetio i da je izborni rezultat SVM-a u direktnoj korelaciji sa iznosom podeljenog novca građanima mađarske nacionalnosti putem Fondacije „Prosperitati“, koja je pod direktnom kontrolom i uticajem ove stranke.

„Finansiranje SVM-a preko ove fondacije je nedopustivo i to treba prekinuti, a način   finansiranja sredstavima iz inostranstva treba urediti zakonom. Ova tema otvara i teža pitanja – kao što je uticaj na slobodu medija što direktno dovodi do narušavanja demokratije“, smatra Milojević.

Tom povišenom nacionalnom retorikom o kojoj je već bilo reči SVM je pokušao da napravi otklon od dosadašnje politike koju je vodio u Subotici, a koja je imala servilni karatker prema SNS, rekao je Milojević i dodao da je uočljivo da se već sada vodi rovovska bitka između SVM i SNS za pozicije koje donose uticaj i materijalnu dobit u Subotici.

Novinari: Cilj SVM-a da u naredne četiri godine ojača svoju poziciju

Politikolog Silard Janoš Tot rekao je za naš portal da SNS ostaje u vrhu vlasti, da je ta stranka u potpunosti centralizovana i da najvažnije odluke nisu bile donete u Subotici ni do sad, neće ni od sada.

Janoš Tot Silard (privatna arhiva)

“Pa pored toga, koliko ja znam, ima i dosta paralela izmeđe karijere gospodina Bakića i gospodina Labana, prema tome: kontinuitet. E, sad, kako i šta će raditi novi gradonačelnik, pokazaće vreme“, kaže Tot.

Subotički novinar Zlatko Romić takođe je rekao za naš portal da izbor novog gradonačelnika predstavlja kontinuitet „promena“ kojih imamo već osam godina, a da je na običnim građanima da se nadaju „da ne bude gore nego što je do sada bilo“.

Zlatko Romić, foto: “Hrvatska riječ”

„Ako ste glasač SNS-a ili SVM-a, onda vam i novi vodoskok u centru grada deluje kao ružičasta fontana koja vam ispunjava želje i leči frustracije. Ako ste, pak, skloni razmišljanju vlastitom glavom, onda vam buduća stvarnost može delovati dvojako: očekujete da grad funkcioniše po sistemu uređenog društva, a unapred znate da će to biti rođačko-burazerski odnos“, objašnjava Romić.

Tot smatra da je dolazak Balinta Pastora značajan i da SVM i te kako ima intenciju da pobedi na narednim izborima u ovom gradu.

„Čak je i moguće da SVM postane najjači na lokalnom nivou, iako to znači da od ukupnih 67 ima samo 23-26 mandata u lokalnoj samoupravi. Pa, prema tome, SVM možda i dobije mesto gradonačelnika. Ja ne mislim da je neki scenario poput ovog u potpunosti nerealan. Sad, da li će SVM zaista da ojača svoje pozicije u Subotici u narednom periodu, ostaje da vidimo“, smatra Tot.

Dodao je da smo proteklih godina bili svedoci „brutalne koncentracije moći, što donosi jedan stepen stabilnosti, a sa druge strane, vlast je loše reagovala na epidemiju, a to će ih možda koštati, što otvara nove mogućnosti“.

Vlast menja odnos prema lokalnim medijima

Za razliku od njihovih prethodnika, Bogdana Labana i Tivadara Bunforda, novi gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada Balint Pastor nisu odbili da daju izjave i odgovore na naša pitanja.

Natalija Jakovljević (Magločistač)

Tekst na mađarskom jeziku pročitajte na portalu Szabad Magyar Szo (Slobodni Mađar So)

Podelite sa prijateljima:

5 Komentara na
“(Dis)kontinuitet vlasti: Rovovska bitka između SNS i SVM u Subotici”

cole says:

Svi samo o rovovima, partijama i foteljama! Nisam čuo još ništa i od nikoga kako su za SUBOTICU! Za odbornike su odabrana “rotirajuće” marionete koje će i dalje biti samo “oni” koji će izvršavati šta im se kaže! Da ne pričam o karikaturama kao npr da je predstavnik za sport i omladinu ženska osoba od 100 kg i nikakvih kvalifikacija. Nemamo ZASLUŽNIH građana sa MNOGO BOLJIM kvalifikacijama i td. O obrazovanu i kulturi da i ne govorim. E sad kao “primećuje se odsustvo” bivšeg “sportiste??? Pa šta mislite ko će i dalje da vuče konce i stavlja šapu NA SVE ŠTO SE SPORTA I OMLADINE TIČE??? Na SVE što donosi KINTU i UGRADNJU!!!

Andrijana says:

Nazalost ovakve vesti, od onih koji su izgubili na izborima i koji nisu dobili poverenje gradjana, se sire kao kad dve komsinice odu na kafu pa imaju jednu trac partiju, da bi iskoristile na neki nacin vreme koje su provele zajedno.

Velizar Gvozdenović says:

Обећана нам је нека анализа овде, а добили смо пар изјава и онда нека произвољна тумачења у складу са опредељењима тумача. Далеко је то од озбиљне анализе.

Darko Čović says:

Kako samo dramatizuju ovi iz rasturene opozicije. Meni ovo liči na zdrav rivalitet, a ne “rovovsku borbu”. Za Bakića pohvala za izjavu – samouvereno i široko. Ali svakako da postoji kontinuitet i zašto da ga ne bude? Kadrovi SNS-a iz Labanove administracije su dobro radili i oni ostaju. SVM je uvek mnogo pričao, sad ne pokušaju da rade da vidimo kako to izgleda. Za Bakića i njegove ne brinem, tu će razultata sigurno biti

Pufi says:

Vreme ce pokazati svoje i smatram da treba pustiti novu gradsku vlast sa Bakicem na celu da pokaeu da su gradjani Subotice opravdano dali poverenje lisiti SNS i njihovim koalicionim partberima.
Svako unapred hejtovanhe je besmisleno i neutemeljeno.
Bakic nije od juce u politici, ima politicko ali i upravljacko iskustvo, tako da pustimo coveka da odradi prvo svojih prvih 100 dana, pa da onda iznesemo prve ocene.
Bice tesko zbog ekonomske krize izazvane pandemijom COVID 19 ali kome je lako danas.
Kako rece narod” na muci se poznaju junaci”!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.