BAJTAI KORNÉL: MARIA THERESIOPOLIS ELESETT

BAJTAI KORNÉL: MARIA THERESIOPOLIS ELESETT

Foto: NJ, Magločistač

Objavio: Magločistač

26.04.2016

Kategorija: Politika

Ami igazán gyomorszorító a szabadkai magyarok számára, hogy a jelek szerint a haladóknak áldásos tevékenységükhöz a többséget nem a radikálisok, a Dveri vagy más (kvázi)patrióta szervezet biztosítja, hanem a VMSZ

 

Itthon vagyok. Mennyi embernek jut eszébe ez a gondolat, amikor utazásról hazatérve megpillantja a szabadkai Városháza tornyát, azét az épületét, amelynek szépségével nem lehet betelni. Az is szeret felnézni erre a gyönyörű szép építményre, aki nem megy innen sehova, csak épp a napi rohanásban arrafelé vezet az útja. És elgondolkodik. Vasárnap éjszaka óta vészjósló érzések kerítenek hatalmába, ha felnézek az épületre. Arra az épületre, amely a város fölé emelkedve mindent látott. Az elmúlt 25 évet is.

Győzött az eszméd, (foto: androidvodic.com)

Győzött az eszméd, (foto: androidvodic.com)

Büszkén emelkedett a magasba a kilencvenes évek alatt végig, amikor látta, hogy az akkori háborús rezsim pártjai, elsősorban az SZSZP a mindenféle manipulációk, választási csalások, fenyegetések ellenére sem tudta átvenni a hatalmat. Szabadka mindvégig ellenzéki tudott maradni. Nemet mondott a nacionalizmusra, a háborús uszításra, aztán 2000-ben az élen járt a demokratikus változásokért folytatott harcban és mindannyian büszkén masírozhattunk azokban a napokban, Slobo távozását követelve.

A többpártiság kezdetét Kasza József polgármestersége fémjelezte. A magyarok természetesnek tartották, a többieket meg nem zavarta, hogy Szabadkának magyar polgármestere van. A kilencvenes években a város lakossága nemzeti hovatartozástól függetlenül állt az ellenzéki, háborúellenes polgármester mögött. A demokratikusnak nevezett változások első napjától aztán kissé megdöbbentő módon épp a Demokrata Párt volt az, amelyik nagyon erőteljesen jelezte igényét a polgármesteri szék megszerzése iránt, ami végül két polgármesterrel és nyolc évvel később sikerült is nekik. Voltak, akik emiatt elégedetlenek voltak, akadtak, akik azt mondták, itt már többé magyar polgármester nem lesz. Összességében az ezt követő időszakban a város élte tovább megszokott életét, nem szakadt le az ég attól, hogy egy szerb ember állt a város élén. Sőt, öt évvel később ismét egy magyar politikus került a polgármesteri székbe.

A mostani választások után azonban joggal érzünk mindannyian félelmet. A Szerb Haladó Párt kis híján abszolút többséget szerzett. Aki ismeri a szabadkai haladó párt keresztmetszetét, az semmiképp se lehet optimista. Az egykori habzó szájú radikálisokat, Koštunica pártjának nacionalista szószólóit és még ki tudja ki mindenkit magába olvasztó párt fog polgármestert adni Szabadkának. Az a párt, amelyik nem túl régen, tavaly januárban a Danilo Kiš alapítvány helyett egy Brana Crnčevićről elnevezett intézményt szándékozott létrehozni, amiben csak a közvélemény felháborodása akadályozta meg. Akik nem tudnák, Crnčević a kilencvenes években Milošević, majd később Šešelj közeli munkatársa volt, a nagyszerb eszme egyik zászlóvivője, az SZHP egyik alapító tagja. Ez az a párt, amelynek egyes vezetői a városi képviselő-testületi szószékről számon kérték például a magyarokon, hogy miért nem beszélik rendesen a szerb nyelvet. Tehát, Szabadkán egy olyan párt embere lesz a polgármester, amelynek semmi köze a multikulturalizmushoz, a toleranciához, a polgári eszmékhez, amelyek Szabadka védjegyei voltak a múltban.

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Ami igazán gyomorszorító a szabadkai magyarok számára, hogy a jelek szerint a haladóknak áldásos tevékenységükhöz a többséget nem a radikálisok, a Dveri vagy más (kvázi)patrióta szervezet biztosítja, hanem a VMSZ. Az a párt, amelynek akkori elnöke a kilencvenes években megvédte Szabadkát a háborús őrülettől és amelynek a hatalom megőrzése érdekében úgy látszik bőven belefér, hogy kistestvérként asszisztáljanak mindehhez a pozíciókért és a hatalom megőrzéséért cserébe.

Rossz érzéssel tölt el, ha felnézek a Városháza tornyára. Mert előtte ott áll a rablóvezérként gúnyolt Jovan Nenad szobra, rajta a felirattal: “Tvoja je misao pobedila” (Győzött az eszméd). Mert ez az igazság. Szabadka is elesett végül a szerb nacionalista térhódítás előtt. Az egzisztenciálisan lerongyolódott, erkölcsi harcokba belefáradt és még itt maradt polgárokat szendvicsekkel, ezerdinárosokkal és egyéb módszerekkel kényszerítették térdre és velük együtt a város is térdre esett. Még ennél is rosszabb érzéssel tölt el az, hogy minderre magyar segítséggel került és kerül sor.

Arra gondolok, hogy ha Mária Terézia élne, minden bizonnyal visszavonná a szabad királyi városi címet attól a várostól, amely tisztelgésként az ő nevét vette fel, hiszen mindannak, ami ránk vár, semmi köze ahhoz a polgári, toleráns városhoz, ami Szabadka volt.

Maria Theresiopolis nincs többé. Helyette épülhet Jovan Nenadopolis.

 

(Magločistač)

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

6 Komentara na
“BAJTAI KORNÉL: MARIA THERESIOPOLIS ELESETT”

Hanák Margit says:

Ez mind nagyon szomorú!De a fő gond és bánat,hogy nem kell 1-2 generációnak leváltani bennünket és mindannyian a most itt élő nemzetek, : egy kisebbség leszünk az IDEGENEK kegyetlen elnyomása alatt ! Már veszik földjeinket,bányáinkat,építik rajtunk keresztül vasutaikat majd utaikat és itt fognak összecsapni évszázadokon át kialakult Európánkért ! (!!!)Ezt látni,nem kell lenni Nosztredamusznak….

Pálfi József says:

Sajnos csak későn eszmélünk rá, hogy van a rossznál rosszabb is!!!

Pálfi József says:

Sajnos mindig csak későn jövünk rá, hogy van a rossztól is rosszabb!!!

delibláti says:

Egyébként ugyanilyen fanyalgással találkozik a Felvidéken a Most-Híd párt is, amely Robert Ficóval és az ottani SNS-szel kormányoz együtt. Tudomásul kellene venni, hogy egy nemzeti kisebbségnek mindig az a jól, ha kormányon van, mert csak úgy tud valamilyen eredményt elérni.

Kasza Józsi bácsi szerepe pedig korántsem volt olyan pozitív, mint ahogy a cikkben szerepel.

delibláti says:

Játék a számokkal és az adatokkal.

Szabadka községben a magyarok aránya 35,65%, most a választáson a két magyar párt összesen 27,58%-ot kapott. Ha ugyanolyan volt a magyarok körében a részvétel, mint a nem magyarok körében, akkor kb. 5000 magyar nem magyar pártra szavazott. Ez 5-6 mandátumos veszteség.

Ha minden magyar szavazó magyar pártra szavazott, akkor viszont a mozgósítás volt gyengébb a magyarok körében: minden 100 magyar szavazóra 146 nem magyar szavazó jutott, vagyis kb 30%-kal volt kisebb a magyarok érdeklődése a községi választás iránt, mint a nem magyaroké.

Anonymous says:

Szabadka községben a magyarok aránya 35,6% (2011), most a választáson a két magyar párt 27,6%-ot kapott. Ha ugyanakkora volt a magyarok részvételi aránya, mint a nem magyaroké, akkor kb. 5000 fő nem magyar pártra szavazott.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.