AMBASADOR MAĐARSKE IZNEO DETALJ KOJI JE PREDSEDNIK SVM-A PREĆUTAO: NOVCI SPREMNI, DOBITNICI TAJNI

AMBASADOR MAĐARSKE IZNEO DETALJ KOJI JE PREDSEDNIK SVM-A PREĆUTAO: NOVCI SPREMNI, DOBITNICI TAJNI

Izvor: maglocistac.rs

08.05.2015

Kategorija: Politika

Mađarska vlada će osigurati oko 11 milijardi forinti (blizu 38 miliona eura!) kao pomoć za tridesetak vojvođanskih mađarskih firmi, a pregovori oko toga već su počeli, najavio ambasador Mađarske Attila Pintér prilikom jučerašnje posete subotičkoj Jevrejskoj opštini

 

Ne precizirajući detalje „pregovora” – a samim tim niti o kojim firmama je reč – Pinter je na taj način potvrdio informacije o takozvanoj Mađarskoj listi, koja je ovih dana u pojedinim medijima interpretirana kao „nova podela među vojvođanskim Mađarima”.

Govoreći o motivima pomoći Mađarske svojim privrednim sunarodnjacima u dijaspori, Pintér je rekao kako je cilj ovog projekta „stvaranje novih radnih mesta” kako bi se i na taj način sprečilo sve veće iseljavanje ovdašnjeg stanovništva u zemlje Evropske unije.

„Naravno, nikoga nije moguće sprečiti da ode tamo gde želi, ali moramo brinuti i o tome da onima koji žele ostati ovde stvorimo što bolje uslove. Zbog toga je i firmama koje su učesnice ovog programa potrebno osigurati uslove koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta”, rekao je Pintér.

On, međutim, nije precizirao o kojim firmama je reč, a o kojima je ovih dana bilo dosta reči, pre svega u vojvođanskim mađarskim, a zatim i u medijima na srpskom.

Javnosti tako i dalje ostaje da nagađa da li je istina da je već gotova stvar da će se na čelu liste povlaštenih novcem iz matične domovine mazati debele guske poput neslužbenog gazde centra Subotice Lajosa Csákánya i predsednika Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Tivadára Bunforda (koji se zajedno navode kao aplikanti na četvrtinu predviđenih sredstava) ili je predsednik SVM-a István Pásztor baš u izjavi za „Politiku” dobio napad istine rečima da je ta priča plasirana „zarad političkog ubistva i dokazivanja nečega čega u ovoj priči nema”.

Međutim, njegove prethodne reči za isti list, koje govore o tome da se još ne zna „da li je Mađarska uopšte spremna da ulaže ovde, pod kojim uslovima i koliko”, najblaže kazano, otvaraju prostor velikoj sumnji da je neko u ovoj priči jezik namazao debelim slojem diplomatskog rečnika. Pitanje je, naravno, kome verovati: predsedniku Skupštine Vojvodine, još više ojačane najjače stranke vojvođanskih Mađara i moguće bliskom pajtosu vojvođanskih mađarskih tajkuna ili (za ovu priliku nepripremljenom) diplomatskom predstavniku Ministarstva inostranih poslova Mađarske?

Čiji god jezik u ovom slučaju bio proporcionalno tanji u odnosu na debljinu obraza, neće im biti prvi put. Gost je za to pripreman kroz diplomatsku trenažu za zapadni Balkan, a domaćin kroz praksu – u Srbiji.

Zlatko Romić

pecat1

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.