YUCOM TRAŽI JAVNU RASPRAVU O NOVOM ZAKONU O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI

YUCOM TRAŽI JAVNU RASPRAVU O NOVOM ZAKONU O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI

Objavio: Magločistač

20.11.2017

Kategorija: U fokusu

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) pozvao je danas nadležne organe da bez odlaganja predstave rezultate radne grupe Ministarstva pravde i otvore javnu raspravu o predloženom nacrtu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kako bi se otklonile prepreke u komunikaciji sa građanima nastale zbog konfuznih izjava predstavnika Ministarstva.

Komitet pravnika podseća da je prošle nedelje javnost bila zbunjenja protivurečnim izjavama sa skupa posvećenog novom zаkonskom okviru zаštite podаtаkа o ličnosti i prаvilimа zаštite podаtаkа o ličnosti u sektoru bezbednosti, na kome je ministarka pravde Nela Kuburović izjavila da je radna grupa Ministarstva okončala rad na izradi nacrta novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, dok su ostali predstavnici Ministarstva rekli da je u pitanju radna verzija i da će biti dodatnih korekcija.

Tim povodom reagovao je i poverenik za informacije od javnog značaja i podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je bio iznenađen izjavom ministarke jer, kako je naveo, nacrt zakona niko nije video i ne zna nikoga ko ga je video.

“Protivrečne izjave nadležnih o fazi izrade nacrta, netransparentnost u radu i nedovoljna komunikacija sa zainteresovanom javnošću, kao i tretiranje pitanja privatnosti građana i zaštite njihovih ličnih podataka iz perspektive interesa bezbednosnih službi stvaraju atmosferu nepoverenja i zabrinutosti”, ocenili su u Jukomu.

Podsetili su da je zaštita ličnih podataka jedan od temeljnih propisa zaštite ljudskih i građanskih prava u eri Velikih podataka, te da je privatnost građana u digitalnom okruženju izložena visokom riziku od zloupotreba u praktično svakoj oblasti života.

Kako su istakli, jasno definisane mogućnosti i ograničenja neophodni su i privatnom i javnom sektoru, kako bi obavljali svoje svakodnevne procese, a da pritom ne krše prava korisnika.

O urgentnosti usvajanja novog propisa dovoljno govori činjenica da je postojeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti donet 2008. godine, kada su mnogi od savremenih rizika po privatnost bili tek u začetku.

Domaći zakonopisac je 2013. oformio radnu grupu pri Ministarstvu pravde koju su gotovo isključivo činili predstavnici tajnih službi i nadležnih ministarstava.

U Jukomu su naveli da je ta radna grupa dve godine kasnije, bez saradnje sa Poverenikom, organizacijama civilnog društva i privatnim sektorom, izradila i predstavila nacrt koji je i u Srbiji i u Briselu doživeo debakl.

Prema njihovim rečima, da je ista radna grupa, pojačana ekspertom Saveta Evrope, nastavila rad na novom nacrtu, javnost u Srbiji saznala je tek u julu 2017. godine iz izveštaja o sprovođenju akcionog plana za Poglavlje 23 u procesu pristupnih pregovora sa EU.

Ministarstvo pravde: nema protivurečnih izjava o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti

S druge strane, Ministаrstvo prаvde saopštilo je danas da ne postoje nikаkve protivurečne izjаve ili nаvodi ministаrke prаvde Nele Kuburović ili drugih predstаvnikа Ministаrstvа u vezi sа izrаdom tekstа novog Zаkonа o zаštiti podаtаkа o ličnosti koji će do kraja nedelje uputiti Vladi Srbije.

Iz Ministarstva su naveli da je tačno to što je rekla ministаrkа nа skupu održаnom 14. novembrа, posvećenom novom zаkonskom okviru zаštite podаtаkа o ličnosti i prаvilimа zаštite podаtаkа o ličnosti u sektoru bezbednosti, da je rаdnа grupа Ministаrstvа prаvde zаvršilа rаdni tekst ovog zаkonа. Dodali su da će rаdni tekst Ministаrstvo do krаjа rаdne nedelje uputiti Vlаdi Srbije, kаko bi se doneo zаključаk o pokretаnju jаvne rаsprаve.

Donošenjem tog zаključkа stvаrаju se uslovi dа se nаcrt zаkonа objаvi nа internet prezentаciji Ministаrstvа prаvde, dа se pozovu svi zаinteresovаni dа dostаve mišljenje nа nаcrt, kаo i dа se orgаnizuju okrugli stolovi.

Ministаrstvo prаvde ističe dа je tekst novog Zаkonа o zаštiti podаtаkа o ličnosti rаđen u sklаdu sа novousvojenim prаvnim okvirom EU, kаo i dа je u rаdu rаdne grupe učestvovаo ekspert Sаvetа Evrope Grejem Sаton.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.