UKLJUČITI PREDSTAVNIKE UDRUŽENJA GRAĐANA U RADNU GRUPU ZA IZRADU MEDIJSKE STRATEGIJE

UKLJUČITI PREDSTAVNIKE UDRUŽENJA GRAĐANA U RADNU GRUPU ZA IZRADU MEDIJSKE STRATEGIJE

Objavio: Magločistač

05.07.2018

Kategorija: U fokusu

Organizacije civilnog društva koje se bave slobodom izražavanja, informisanja, medija, položajem novinara i ostalim pitanjima važnim za informisanje građana, a među njima i Udruženje građana “Centar građanskih vrednosti” iz Subotice, pozvale su danas Vladu Srbije da uključi predstavnike civilnog društva u radnu grupu za izradu nove Strategije razvoja sistema javnog informisanja (Medijska strategija).

Dokumenta koja su donele Vlada Srbije i Narodna skupština ukazuju na važnost i razloge za uključivanje civilnog društva u izrade strateških dokumenata. Medijska strategija koja obuhvata objektivno, tačno i blagovremeno informisanje, kao i učešće građana u definisanju javnog interesa ima izuzetnu važnost za građane i građanke Srbije. Bez učešća civilnog društva, interesi građana, najvažnije ciljne grupe prilikom definisanja strategije, ne mogu biti adekvatno zastupljeni.

Smernice za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka, donete zaključkom Vlade 26. avgusta 2014. godine definišu uključivanje organizacija kao „viši nivo dvosmernog procesa putem koga su predstavnici organizacija civilnog društva aktivno uključeni u proces izrade propisa (npr. članstvo u radnim grupama za izradu propisa)”.

Takođe, Smernice naglašavaju:  “Da bi se obezbedila delotvornost, efikasnost i ekonomičnost, učešće organizacija civilnog društva trebalo bi obezbediti u vreme i na način kada postoji realna mogućnost uticaja na nacrte, odnosno predloge propisa, dakle u ranoj fazi njihove izrade, kada su sve mogućnosti za njihove izmene i dopune još uvek otvorene. U postupku izrade nacrta, odnosno predloga propisa, stručnjaci kao predstavnici organizacija civilnog društva mogu biti imenovani za članove radnih grupa u skladu sa važećim propisima ili na osnovu javnog poziva.”

Zakon o planskom sistemu, donet  19. aprila ove godine, utvrđuje načelo javnosti i partnerstva „koje podrazumeva da se javne politike utvrđuju u okviru transparentnog i konsultativnog procesa, odnosno da se tokom izrade i sprovođenja planskih dokumenata, kao i analize efekata i vrednovanja učinaka javnih politika, sprovodi transparentan proces konsultacija sa svim zainteresovanim stranama i ciljnim grupama, uključujući i udruženja i druge organizacije civilnog društva, naučno-istraživačke i druge organizacije, vodeći računa da se omogući ostvarivanje pojedinačnih pravnih i drugih interesa svih zainteresovanih strana i ciljnih grupa, uz istovremenu zaštitu javnog interesa”.

Organizacije civilnog društva pozdravljaju otvorenost Vlade Srbije za uključivanje novinarskih i medijskih udruženja u sastav radne grupe za izradu strategije.

“Imajući u vidu važnost učešća građana kao krajnjih korisnika medijskih sadržaja, nadamo se da će Vlada Srbije, kao i novinarska i medijska udruženja, podržati uključivanje predstavnika organizacija na samom početku izrade ove strategije”, navodi se u saopštenju za javnost čiji su potpisnici:

Akademija ženskog liderstva

Akademska inicijativa Forum10

Autonomni ženski centar

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP)

Beogradski centar za ljudska prava

Beogradski fond za političku izuzetnost

BIRODI

Centar modernih veština

Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije

Centar za integritet Niš

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK

Centar za istraživanje javnih politika

Centar za kriznu politiku i reagovanje

Centar za podršku ženama

Centar za praktičnu politiku

CRTA

Dijalog.net

Društvo za obrazovanje odraslih

Edukacioni centar Leskovac

Edukativni centar TIM

Evropski pokret u Srbiji

Fondacija ADRA

Fondacija Centar za demokratiju

Forum žena Prijepolja

Građanska akcija Pančevo

Građanska čitaonica Evropa Bor

Građanske Inicijative

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

InTER

Komitet pravnika za ljudska prava- Yucom

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Kulturni centar DamaD

Media i reform centar Niš

Medijski centar “ Žig Info”

Medijski istraživački centar – Niš

Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Novi Optimizam

Novosadska novinarska škola

NVO Nova naša reč

NVO Svet i Dunav

NVO Užicemedia

Odbor za ljudska prava Leskovac

Odbor za ljudska prava Niš

Partneri za demokratske promene Srbija

Podrinjski Anti-Korupcijski Tim

Regionalni info centar

Romski centar za demokratiju Bujanovac

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda

Sanitarno ekološko društvo

SHARE Fondacija

Slavko Ćuruvija fondacija

Šumadijski centar za građanski aktivizam Res publica

Transparentnost Srbija

Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga

Udruženje gradjana Emblema

UG Centar gradjanskih vrednosti

UG Paleta Gornji Milanovac

UG Zlatiborski krug

Urban-In

UŽ Peščanik

Zaječarska inicijativa

 

 

 

 

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.