POVERENIK UPUTIO MUP-U UPOZORENJE ZBOG ZAHTEVA ZA PODACIMA O PACIJENTIMA SA ŠIFROM “F”

POVERENIK UPUTIO MUP-U UPOZORENJE ZBOG ZAHTEVA ZA PODACIMA O PACIJENTIMA SA ŠIFROM “F”

Rodoljub Šabić, izvor: mc.rs

Objavio: Magločistač

09.06.2017

Kategorija: U fokusu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Upozorenje povodom nepravilnosti u sprovođenju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL) povodom zahteva policijske uprave iz Kikinde da joj bolnica dostavi podatke građana koji se leče pod šifrom “F”.

Kako je na sajtu navedeno, Upozorenje je posledica postupka nadzora koji je Poverenik pokrenuo i sproveo povodom zahteva Policijske uprave u Kikindi da joj bolnica dostavi lične podatke svih građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre “F”.

U aktu Policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni kako bi se moglo postupiti po “Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru”, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora.

Poverenik je upozorio MUP da suprotno odredbama zakona vrši obradu naročito osetljivih podataka o zdravstvenom stanju građana, kao i da bez zakonskog osnova vrši nedozvoljenu obradu nekih drugih podataka o ličnosti, poput podataka o ličnosti sadašnjih, penzionisanih i bivših radnika MUP koji stanuju na sektoru, lica koja poseduju amaterske radio stanice, navijača i drugih lica u svrhu koja nije jasno određena ili je već ostvarena, ili je čak lišena svakog smisla.

Inače, u postupku nadzora utvrđeno je da su u Policijskoj upravi u Kikindi, odmah po javnom saopštenju Poverenika da je pokrenuo postupak nadzora, svi navedeni podaci iz dosijea uništeni.

“Nažalost, to je učinjeno na način koji je bitno otežao utvrđivanje relevantnih činjenica, nije formirana komisija sa utvrđenim načinom izvršenja, niti su sačinjeni izveštaji i službene beleške o uništenju podataka, a nadzorom sprovedenim po metodu slučajnog uzorka u npr. Policijskoj upravi Novi Beograd utvrđeno je da tu nije vršena obrada naročito osetljivih podataka o zdravstvenom stanju pacijenata, ali da jeste bez valjanog pravnog osnova vršena obrada drugih navedenih ličnih podataka građana”, pipše u saopštenju.

“Pravni osnov” za ovakve obrade podataka je Uputstvo koje je doneo ministar unutrašnjih poslova pre više od 20 godina.

To Uputstvo je prema navodima Poverenika, u suprotnosti sa Ustavom Srbije, nigde nije objavljeno, i shodno tome nije ni smelo biti primenjivano, a i nezavisno od navedenog, u svakom slučaju, moralo je prestati da važi sa donošenjem Zakona o policiji iz 2005. jer je sa njim u drastičnoj suprotnosti.

“To da se, pod bilo kojim okolnostima bilo koji državni organ, direktno suprotno Ustavu i ZZPL-u, upusti u prikupljanje ličnih podataka, a pogotovo naročito osetljivih podataka s pozivom na ovakvo “Uputstvo” bi moralo biti alarmantna činjenica”, piše u saopštenju.

Kako se navodi, činjenice iz postupka nadzora nisu samo problem PU Kikinda ili MUP-a, one su još jedna potvrda totalno neadekvatnog odnosa prema problemu zaštite podataka o ličnosti građana na državnom, globalnom nivou, koji već godinama karakteriše odsustvo neophodnih aktivnostikao i nedonošenje adekvatne regulative,.

Poverenik je naložio MUP-u da ga u roku od 15 dana obavesti o preduzetim merama i planiranim aktivnostima za otklanjanje navedenih nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.