POVERENIK: MUP TVRDI DA JE ZA SLUČAJ SA F DIJAGNOZOM ODGOVORAN JEDAN POLICIJSKI SLUŽBENIK

POVERENIK: MUP TVRDI DA JE ZA SLUČAJ SA F DIJAGNOZOM ODGOVORAN JEDAN POLICIJSKI SLUŽBENIK

Rodoljub Šabić, izvor: Medija centar Beograd

Objavio: Magločistač

05.05.2017

Kategorija: U fokusu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da slučaj “F” dijagnoza ilustruje “nedopustivo loš odnos države prema zaštiti podataka o ličnosti”.

Poverenik je u saopštenju naveo da je povodom zahteva kikindske policije bolnici u tom gradu za dostavljanje podataka građana koji se leče na osnovu zdravstvene šifre “F”, sproveo pismeni nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u MUP-u i neposredni nadzor u Direkciji policije.

“U izjašnjenju koje je Poverenik zahtevao i dobio od MUP-a, navedeno je da je komandir Policijske ispostave Kikinda, zanemario odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a o istom nije obavestio neposredne starešine, niti je od njih dobio odobrenje“, piše u saopštenju.

Poverenik je naveo i da je MUP potvrdio da će protiv komandira te policijske ispostave biti pokrenut disciplinski postupak kao i da slučaj predstavlja izuzetak, a da takvih aktivnosti nije bilo u drugim policijskim upravama.

“Polazeći od činjenica koje su u postupku utvrđene, Poverenik stoji na stanovištu da je reč o problemu koji se ne može i ne sme svoditi na pitanje odgovornosti jednog ‘preterano revnosnog’ službenika policije, pa čak ni na odnos i odgovornost MUP-a u celosti prema problemu neovlašćene obrade podataka o ličnosti”, piše u saopštenju.

Po oceni poverenika, slučaj iz Kikinde ilustruje “totalno neadekvatan odnos prema problemu zaštite podataka o ličnosti građana na državnom, globalnom nivou, koga već godinama karakteriše odsustvo neophodnih aktivnosti i nedonošenje adekvatne regulative”.

“Na ovo su u toku postupka nadzora ukazivali i radnici MUP-a navodeći kao primer predlog Zakona o evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova koji je uz dobru saradnju sa Poverenikom pripremljen još 2015., ali nije donet”, stoji u saopštenju.

Navodeći da shodno Ustavu Srbije samo odredba zakona može predstavljati valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti, poverenik je kazao da je od MUP-a “zahtevao, dobio i izvršio uvid” u “strogo poverljivo” Uputstvo koje je pre više od 20 godina doneo tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković i koje je označeno kao “pravni osnov” za pribavljanje ličnih podataka osoba sa “F” dijagnozom.

“Uputstvo, suprotno članovima sadašnjeg i tada važećeg Ustava, nigde nije objavljeno, a i nezavisno od toga moralo je prestati da važi sa donošenjem Zakona o policiji iz 2005. godine, budući da je sa njim u drastičnoj suprotnosti. Uputstvo inače propisuje da Dosije sektora sadrži ‘Pregled duševnih bolesnika’, i to njihove ‘generalije, lični opis, vrstu bolesti, način ispoljavanja, gde je i koliko lečen, fotografiju”, piše u saopštenju.

Poverenik je dodao da bi “za svakog odgovornog definitivno moralo biti alarmantna činjenica” to da se “pod bilo kojim okolnostima bilo koji državni organ, direktno suprotno ne samo Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, već i Zakonu o pravima pacijenata i Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, upusti u prikupljanje ličnih podataka, pogotovo naročito osetljivih podataka pozivajući se na ovakvo Uputstvo”.

“Neshvatljivo je i neodgovorno da nadležni ne vide da učestale povrede prava građana na zaštitu podataka o ličnosti od njih imperativno zahtevaju potpunu promenu odnosa prema ovom važnom pitanju”, ocenio je poverenik.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.