OMBUDSMAN: IZOSTAJE MEĐUSEKTORSKA SARADNJA U OBLASTI ZAŠTITE PRAVA DETETA

OMBUDSMAN: IZOSTAJE MEĐUSEKTORSKA SARADNJA U OBLASTI ZAŠTITE PRAVA DETETA

Izvor: Ilustracija

Objavio: Magločistač

03.06.2016

Kategorija: U fokusu

Prema podacima institucija nadležnih za rešavanje problema nasilja u porodici, “oko 20 odsto dece i mladih do 18 godina neposredno trpi nasilje od roditelja i/ili članova porodice, dok su u 80 odsto ukupnog broja slučajeva nasilja u porodici deca njegovi svedoci i uvek sekundarne žrtve”, saopštio je povodom 4. juna, Međunarodnog dana dece nevinih žrtava agresije, pokrajinski zaštitnik građana.

Među pritužbama ombudsmanu u oblasti zaštite prava deteta, u velikom broju slučajeva su one u kojima se roditelji tokom i nakon razvoda braka spore oko starateljstva nad detetom, manipulišući njegovim položajem, i podređujući potrebe deteta ličnim interesima, navodi se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman svake godine zaprimi i nemali broj pritužbi u vezi sa slučajevima vršnjačkog nasilja, a u poslednje vreme povećao se i broj pritužbi roditelja koji ukazuju na to da su deca izložena nasilju od strane nastavnika i zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama. “U zaključcima istraživanja o sprečavanju nasilja u školama koje je pokrajinski ombudsman sproveo 2012. godine, navodi se da, uprkos zakonodavnom okviru koji to predviđa, učenici ne uživaju odgovarajući stepen zaštite od nasilja, da su nedovoljno uključeni u vršnjačku podršku, a u svega 40 odsto škola tek deo zaposlenih je prošao obuku o vršnjačkom nasilju.”

Zaštitnik građana skreće pažnju i na činjenicu da su deca najranjivije grupe korisnika interneta, a da zaposleni u ustanovama koje se bave decom nemaju dovoljno stručnog znanja u ovoj oblasti, što je utvrđeno u istraživanju „Eksploatacija dece na internetu”, sprovedenom 2012. godine.

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Pokrajinski ombudsman ističe i posebno težak položaj dece migranata koja putuju bez pratnje, ili tokom puta bivaju odvojena od roditelja, staratelja ili druge osobe odgovorne za dete. “Ova deca, kao i deca koja prose, deca ulice i deca iz siromašnih porodica posebno su ranjiva i pod većim su rizikom od seksualne i radne eksploatacije i drugih vrsta zloupotrebe i nasilja. Posebno je zabrinjavajuće to što su institucije,u kojimaova deca mogu da ostvare svoja prava u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja, za većinu njih nedostupni.”

U postupcima u kojima postoje saznanja o posrednom ili direktnom nasilju nad decom i prema njima, pokrajinski ombudsman ukazuje na kraju na neophodnost međuinstitucionalne i međusektorske saradnje svih nadležnih budući da ona u ovakvim slučajevima često – izostaje.

“Potrebno je da obrazovne i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite, kao i pravosuđe u svim slučajevima nasilja nad decom i njihovog zanemarivanja ili zlostavljanja preduzmu neodložne mere, da obaveštavaju jedni druge o ovakvim slučajevima i da koordinirano postupaju, rukovodeći se svaki put najboljim interesom deteta. Mnogo više pažnje potrebno je posvetiti preventivnim merama, kao i stručno-psihološkoj podršci roditeljima i osobama odgovornima za dete”, preporučuje pokrajinski zaštitnik građana.

Rezolucijom Ujedinjenih Nacija iz 1982. godine, 4. jun proglašen je za Međunarodni dan dece nevinih žrtava agresije. Svrha obeležavanja ovog dana je da se javnosti ukaže na patnju dece širom sveta uzrokovanu njihovim fizičkim, mentalnim i emocionalnim zlostavljanjem.

(Magločistač)
m od logoa sa rogovima mali

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.