Koalicija OKO: Kritike upućene Ministarstvu zaštite životne sredine utemeljene, konkurs dokazano nelegalan

Koalicija OKO: Kritike upućene Ministarstvu zaštite životne sredine utemeljene, konkurs dokazano nelegalan

Objavio: Magločistač

10.08.2021

Kategorija: U fokusu

Preliminarni rezultati konkursa Ministarstva zaštite životne sredine za podršku projektima civilnog društva, na čiju formalnu nezakonitost su Koalicija “Otvoreno o konkursima” – OKO i druge organizacije civilnog društva već ukazivale, izazivaju sumnju da je kriterijum političke podobnosti bio presudan prilikom odlučivanja o tome koji će projekti biti podržani, ponovili su svoj stav predstavnici nevladinih organizacija.

Analiza konkursa koju je uradila Koalicija OKO, navodi se u saopštenju za javnost, pokazala je da je veliki deo novca od ukupno predviđenih 70.000.000 dinara u netransparentnoj proceduri dodeljen novoosnovanim organizacijama, organizacijama koje se ne bave zaštitom životne sredine, koje nemaju nikakvo prisustvo u javnosti ni na mrežama, pa čak i sportskim udruženjima i sportskim savezima.

“Iz tog razloga je neophodno da se konkurs obustavi pre nego što planirana sredstva budu potrošena, i da se procedura sprovede ispočetka”, smatraju iz ove asocijacije civilnih organizacija.

Kao odgovor na saopštenje Ministarstva zaštite životne sredine, u kom se civilno društvo optužuje za iznošenje paušalnih ocena u ovom slučaju, iz Koalicije OKO navode da su detaljnom analizom utvrđene “nepobitne činjenice koje dokazuju netransparentnost, ali i nelegalanost sprovedenog konkursa:

Iako je u samom tekstu konkursa kao neophodni preduslov za učešće predviđeno da podnosioci prijava moraju imati zaštitu životne sredine kao jedan od statutarnih ciljeva, u statutima 8 udruženja (Futuristički institut, Asocijacija ‘Sport za sve’, Udruženje građana ‘Moj heroj’, Udruženje etno radionica ‘Ana’, Beogradski e-sports savez, Voždovački savez za školski sport, Omladinski savez Srbije, Srpski e-sports savez) čiji se projekti predlažu za finansiranje o tome nema ni reči, a za finansiranje njihovih projekata je predviđeno ukupno 7.235.000 RSD.

Indikativna je i činjenica da je čak 10 udruženja čiji projekti se predlažu za finansiranje menjalo statut tokom 2021. godine, a da je za njihove projekte predviđeno 12.720.850 RSD.

Osim udruženja, fondacija i zadužbina kojima je konkurs i namenjen, novac su dobile i organizacije registrovane kao sportska udruženja (Asocijacija ‘Sport za sve’ i Konjički klub ‘Bojčin’), teritorijalni sportski savezi (Beogradski e-sports savez i Voždovački savez za školski sport) i granski sportski savez (Srpski e-sports savez). Ovim organizacijama su namenjena sredstva u ukupnom iznosu od 3.844.000 RSD.

Predlogom liste vrednovanja prijavljenih projekata čije se finansiranje predlaže obuhvaćeno je ukupno 79 podnosilaca prijava, s tim da čak 47 njih nema ni zvaničnu veb prezentaciju, dok 27 udruženja (preko trećine udruženja čiji su projekti odobreni) nema nijedan kanal komunikacije (ni veb-sajt, ni stranicu na jednoj društvenoj mreži).

Pored toga, 5 udruženja čiji su projekti odobreni je osnovano u poslednjih godinu dana i za njihove projekte je namenjeno 4.754.940 RSD”.

Iz Koalicije OKO napominju da osim predloga liste vrednovanja i rangiranja projekata, Ministarstvo nije saopštilo niz važnih informacija koje su od presudnog značaja za transparentnost i integritet procesa, poput sastava i načina rada komisije za vrednovanje projekata, da nije objavljena bodovna lista, niti je učesnicima na konkursu dato pisano obrazloženje zbog čega njihovi projekti nisu predloženi za finansiranje, ili nisu ni uzeti u razmatranje prilikom vrednovanja.

“Zbog svih gore navedenih nepravilnosti, organizacije civilnog društva su podnele prigovore na objavljeni predlog liste vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata, u kojima ponovo ističu zahtev da se aktuelni konkurs obustavi i  da se što pre raspiše novi konkurs sa jasno definisanim kriterijumima za vrednovanje projekata i uz puno poštovanje važećih pravnih normi i principa transparentnosti postupka”, navodi se na kraju saopštenja za javnost.


Koaliciju „Otvoreno o konkursima“ – OKO čine:

Asocijacija Duga
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS)
BIRN Srbija
Bečejsko udruženje mladih – BUM
Centar za evropske politike (CEP)
Centar Živeti uspravno
FemPlatz
Forum civilne akcije – FORCA
Građanske inicijative
Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11
Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS)
Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)
Res Publika
Tim 42
Transparentnost Srbija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.