IZVEŠTAJ POSMATRAČKE MISIJE OEBS-A: UTICAJ NA MEDIJE I ZASTRAŠIVANJE BIRAČA

IZVEŠTAJ POSMATRAČKE MISIJE OEBS-A: UTICAJ NA MEDIJE I ZASTRAŠIVANJE BIRAČA

Objavio: Magločistač

19.04.2016

Kategorija: U fokusu

Ograničena misija OEBS-a/Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava za posmatranje izbora u Srbiji ocenila je da je ukupno okruženje u kojima se odvija predizborna kampanja u Srbiji mirno, ali je ukazala na slučajeve zastrašivanja birača, na uticaja Vlade na medije, kao i na zloupotrebu dominantne pozicije vladajućih stranaka.

Istakavši da je, ukupno gledajući, okruženje u kojem se odvija predizborna kampanja mirno, Misija OEBS-a je navela da su posmatrači dobili informacije o nekoliko primera nasilja u kojima su učestvovali politički aktivisti: tuče pesnicama dva člana SDA i SDP u Sjenici 25. marta, napad na poslanike DS-a i kandidate na događaju u Beogradu 27. marta, kao i incident u kojem su učestvovali aktivisti DS-a i SNS-a u Mladenovcu 3. aprila.

U privremenom izveštaju (18. mart-14. april) navodi se da su u svim delovima Srbije gde su raspoređeni, posmatrači OEBS-a primili “pouzdana obaveštenja” o zloupotrebi položaja stranaka na vlasti, i na državnom i na lokalnom nivou, u cilju vršenja pritisaka na birače, naročito zaposlene u javnom sektoru, i o pokušajima podmićivanja birača inicijativama socijalne pomoći.

Posmatrači OEBS-a su zabeležili da je SNS delila pakete hrane, obezbeđivala besplatne medicinske preglede, organizovala radionice za zaštitu dece i putovanja penzionera kako bi uticala na birače tokom kampanje u Kovačici, Šidu i Novom Sadu, piše u izveštaju.

Najveći broj sagovornika Ograničene misije za posmatranje izbora smatra da su opozicione stranke bile sklone korišćenju negativne kampanje protiv vladajućih stranaka, umesto fokusiranja na sopstvene programe.

Kako navodi OEBS, provokativna i populistička retorika primećena je na skupovima Srpske radikalne stranke i u medijskim istupima Stranke demokratske akcije.

U izveštaju se navodi da medijski prostor Srbije zauzimaju brojni mediji, nadmećući se za relativno malo tržište za oglašavanje. “Smatra se da Vlada utiče na sektor medija i da postoji opšti trend tabloidizacije, uz trenutno sužen obim informativnog programa”, piše u izveštaju OEBS-a.

“S obzirom na opšti trend tabloidizacije medijskog prostora, što je vidljivo u sužavanju šeme informativnog programa, uloga i važnost javnog servisa – Radio-televizije Srbije (RTS), koja emituje program po celoj zemlji i Radio-televizije Vojvodina (RTV) koja emituje program u Pokrajini – ostaju ključni u pristupu građana raznolikim informacijama”, piše u izveštaju.

Većina stranaka sprovodi kampanju organizovanjem skupova i putem reklamnog materijala (posteri i bilbordi). Opozicione stranke su se žalile posmatračkoj misiji OEBS-a da im je zbog nedostatka finansijskih sredstava ograničena mogućnost da kupe izborne reklame na bilbordima, ili u štampanim i elektronskim medijima.

“Nasuprot tome, bilbordi i posteri na kojima se promoviše SNS su preovlađujući”, piše u izveštaju OEBS-a.

Misija navodi da su SNS i koalicioni partneri te stranke za prenošenje svojih izbornih poruka koristili zvanične događaje, kao što su posete zvaničnika školama, otvaranje javnih institucija i fabrika.

Dodaje se da su SNS i Savez vojvođanskih Mađara imali podršku stranih državnika, uz napomenu da je mađarski ministar spoljnih poslova učestvovao na mitingu SNS u Pančevu 5. aprila i tom prilikom iskazao podršku obema partijama.

U izveštaju OEBS-a se navodi i da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 4. aprila izjavio da će posebni policijski timovi biti prisutni na dan izbora kako bi sprečili “izborne krađe”. Kasnije je izjavio da je sprovođenje izbora u nadležnosti Republičke izborne komisije i biračkih odbora, a da će policija intervenisati samo ako bude konkretnih pritužbi.

Posmatračka misija OEBS-a je ukazala da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo uputstvo kojim se dozvoljava samo pojedinačna provera evidencije birača, uz korišćenje jedinstvenog matičnog broja, iako zakon garantuje javnost biračkog spiska na opštinskom nivou.

Nepostojanje mogućnosti javnog uvida su kritikovali neki sagovornici Ograničene misije OEBS/KDILJP-a, koji su takođe iskazali zabrinutost za tačnosti biračkog spiska, naročito u vezi sa evidentiranjem umrlih i građana koji su se odselile iz zemlje, piše u izveštaju.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.