I SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TRAŽI POVLAČENJE PREDLOŽENIH IZMENA USTAVA

I SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TRAŽI POVLAČENJE PREDLOŽENIH IZMENA USTAVA

Izvor: civilnodrustvo.gov.rs

Objavio: Magločistač

14.03.2018

Kategorija: U fokusu

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije danas je saopštio da preporučuje da se radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Srbije povuče iz dalje javne rasprave jer nije dat od relevantnih aktera reforme pravosuđa.

Ocena Saveta je da treba da se, u skladu sa evropskim standardima o nezavisnosti sudija i samostalnosti tužilaca, sprovede novi postupak izrade Radnog teksta amandmana na Ustav u kome će učestvovati sve institucije uključene u reformu pravosuđa, predviđene Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa.

U izveštaju Saveta o ustavnim amandmanima u delu pravosuđa, koji je dostavljen Vladi Srbije, navodi se da je Radna grupa koju je imenovala Komisija za sprovođenje Strategije izradila i predstavila analizu okvira ustavnih promena, ali je Ministarstvo pravde započelo svoj rad na izradi teksta amandmana potpuno ignorišući analizu Radne grupe.

“Ministarstvo pravde je još u vreme izrade Strategije od 2013. godine i kasnije na sastancima na kojima su vršene konsultacije za izmenu Ustava u 2017. i 2018. godini jasno iskazalo stav da se protivi nezavisnosti sudova i samostalnosti tužilaca po standardima koji važe u Evropskoj Uniji”, ukazao je Savet u saopštenju.

Dodaje se da je Savet imao primedbe na amandmane koji se odnose na sastav Visokog saveta sudstva i to na izbor pet članova “istaknutih pravnika”, zatim na predlog da se predsednik Visokog saveta sudstva bira među članovima saveta koji nisu sudije, na “zlatni glas” koji se daje predsedniku Visokog saveta sudstva, na predlog da se omogući premeštaj sudija u drugi sud ako o tome odluku donese Visoki savet sudstva i ako se radi o preuređenju sudskog sistema.

Savet za borbu protiv koripcije ima zamerke i na predlog da ministar pravde može pokrenuti disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija, zatim na predlog da se izbor sudija i tužilaca izmešta u Pravodusnu akademiju i omogućava se da se jedna obrazovna ustanova reguliše Ustavom.

“U pogledu javnog tužilaštva primedbe se odnose na to što se zadržava rešenje da je tužilaštvo samo samostalni organ bez garancija nezavisnosti u odnosu na izvršnu i zakonodavnu vlast”, naveo je Savet i istakao da je osim primedbi na radni tekst amandman imao primedbe i na nove uvedene termine kao što su “istaknuti pravnici”, “inkluzivnost”, “autokratsko upravljanje”, “korporatizacija”, “opravdana kontrola kvaliteta i nepristrasnosti pravde”, jer smatra da se ne mogu primeniti na pravosuđe.

Ministarstvo pravde Srbije je na svojoj internet stranici objavilo sve komentare koji su tokom drugog kruga javne rasprave dostavljeni na Radni tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Stigla su 34 komentara organizacija civilnog društva, strukovnih udruženja, državnih organa, profesora, advokata, kao i građana.

Kako je najavilo Ministarstvo pravde, nakon usaglašavanja Radnog teksta ustavnih amandmana biće sačinjen Nacrt koji će biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u dalju proceduru usvajanja.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“I SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TRAŽI POVLAČENJE PREDLOŽENIH IZMENA USTAVA”

anonimni says:

Molim i mislim da treba pitati Venecijansku komisiju da – li drzava Srbija moze predloziti Ustav za usvajanje ako je deo Srbije ne daje primedbe na predlpg Ustava jer tako moze smatrati da oni na Kosovu nisu istog ranga sa ostalom delom drzave danas je to Kosovo sutra moze biti Vojvodina jer ekstra nacionalizam u porastu sa sviju strana. Vazi li Ustav onda na celoj teritoriki Srbije ili po ustavu Kosovo nije deo Srbije ako jesti treba cuti i kosovare.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.