Evropski revizori kontrolišu EU podršku vladavini prava na Zapadnom Balkanu

Evropski revizori kontrolišu EU podršku vladavini prava na Zapadnom Balkanu

Izvor: Shutterstock

Izvor: EURACTIV.rs

06.01.2021

Kategorija: U fokusu

Evropski revizorski sud (ECA) trenutno razmatra efikasnost mera EU za podršku vladavini prava na Zapadnom Balkanu.

Revizija pokriva četiri zemlje kandidata za EU – Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju, i dva potencijalna kandidata – Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, saopštio je sud sa sedištem u Luksemburgu.

Kako se navodi, promovisanje vladavine prava ključni je deo agende EU u odnosima sa zemljama koje nisu članice i neophodan je uslov koji države moraju da poštuju pre nego što se pridruže Uniji.

Podrška EU vladavini prava u zemljama u procesu pristupanja uglavnom se pruža kroz politički dijalog. Pored toga, tokom procesa pristupanja zemlje kandidati dobijaju finansijsku i tehničku pomoć za sprovođenje zakonskih reformi potrebnih za članstvo u EU.

Vladavina prava, iako je EU nije formalno definisala, obuhvata šest principa – jednakost pred zakonom, pravnu sigurnost, podelu vlasti, nezavisne i nepristrasne sudove, transparentne i demokratske zakonodavne postupke i efikasnu sudsku reviziju.

Kako se ističe, jačanje vladavine prava je neodvojivo povezano sa borbom protiv korupcije i takođe je ključni uslov za ekonomski rast.

Da bi ušle u EU, zemlje kandidati moraju da pokažu da imaju kapacitet da preuzmu obaveze članstva, kako je predviđeno Kopenhaškim kriterijumima iz 1993.

Prvi od tih kriterijuma tiče se postojanja razvijenih, stabilnih institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina, navodi se u saopštenju ECA i dodaje da brzina pregovora o članstvu u velikoj meri zavisi od napretka u toj oblasti.

Član ECA zadužen za reviziju Juhan Parts istakao je da je vladavina prava preduslov za članstvo u EU o kome ne može biti pregovora i dodao da se zemlje Zapadnog Balkana još suočavaju sa problemom korupcije i funkcionisanja institucija, što im smeta na putu u EU.

“Naša  revizija će ispitati da li im EU zaista pomaže da postignu napredak na tim poljima, tako da uskoro mogu biti na putu priključenja EU”, rekao je Parts.

On je rekao da je EU ukupno tokom perioda 2014-2020. dodelila Zapadnom Balkanu oko 700 miliona evra za podršku vladavini prava i osnovnih prava, što predstavlja 16% bilateralne pomoći EU tim zemljama.

Cilj revizije ECA, koja je upravo počela, jeste da utvrdi koliko su efikasne bile mere za jačanje vladavine prava na Zapadnom Balkanu.

Revizori će se posebno baviti time da li je EU podrška za vladavinu prava bila odgovarajuće dizajnirana, da li je dobro korišćena za rešavanje ključnih identifikovanih pitanja i da li je za rezultat imala konkretna i održiva poboljšanja u skladu sa standardima EU.

Završetak revizije predviđen je za kraj 2021. godine.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.