EVROPSKA KOMISIJA: NA VIŠIM UPRAVLJAČKIM POZICIJAMA NAJVIŠE IRACA, NAJMANJE POLJAKA

EVROPSKA KOMISIJA: NA VIŠIM UPRAVLJAČKIM POZICIJAMA NAJVIŠE IRACA, NAJMANJE POLJAKA

Izvor: cdm.me

Objavio: Magločistač

07.10.2019

Kategorija: U fokusu

Kada nova Evropska komisija Ursule fon der Lajen stupi na dužnost, zahuhtaće se i, kako ih zovu najoštriji kritičari,”bezlične evrokrate”, moćna izvršna mašinerija koju čini oko 30.000 državnih službenika. I, kao što postoje razlike među onima koji obavljaju najviše političke pozicije u Evropskoj komisiji, ima ih i među onima na visokim upravljačkim pozicijama u službama te institucije – među direktorima, generalnim direktorima, njihovim zamenicima, pored ostalog po nacionalnosti, ali i rodu.

 

Imena ljudi na tim visokim pozicijama uglavnom su nepoznata javnosti, iako su oni veoma uticajni jer pripremaju sve izveštaje i zakonodavne akte, navodi nezavisna organizacija koja prati izbore u EU Votvoč (VoteWatch.eu) u analizi “Balans moći u najvišem rukovodstvu EU ukazuje na geografske podele”.

 

Analiza viših upravljačkih pozicija u Evropskoj komisiji pokazala je da su Irci, gledano prema veličini populacije, najsnažnije zastupljeni a slede Belgijanci i Austrijanci.

 

Jaz između “starih” i “novih” članica kada je reč o najvišim menadžerskim pozicijama u EK je veliki a najslabije zastupljeni su Poljaci (4% vodećih menadžera), a za njima idu Česi, Rumuni i Mađari.

 

Samo 14% generalnih direktora, njihovih zamenika i drugih direktora dolazi iz centrale i istočne Evrope (CIE) iako je iz tog regiona oko 20% populacije EU.

 

Takva neravnoteža prisutna je i u višim nivoima administracije, odakle mogu da se angažuju budući menadžeri.

 

Ne očekuje se da se taj jaz uskoro smanji – iako je Komisija svesna problema nedovoljne zastupljenosti CIE u institucijama EU i odlučna da ga reši, taj debalans postoji i 15 godina posle velikog proširenja EU.

 

Francuzi glavni za konkurenciju, Nemci za ekonomske poslove

 

Mada su Irci prvi kada je reč o upravljačkim pozicijama u EU, to ne znači da su oni najuticajniji ukupno gledano, pošto najveće članice EU mogu da računaju i na veći broj najviših menadžera.

 

Najviše vodećih menadžera dolazi iz Francuske (13%) a slede Nemačka i Italija (po 12%).

 

Međutim, dok su Nemci u izvesnoj meri nedovoljno zastupljeni među najvišim službenicima, u Komisiji Žan-Kloda Junkera bili su zastupljeniji od Francuza.

 

Podaci pokazuju i da su francuski menadžeri snažno angažovani u direktoratima koji se bave ekonomskom regulativom a Nemci u onim za ekonomsku upravu.

 

Menadžera iz CIE ima malo u tim službama ali su mnogo zastupljeniji u onim koji se bave jedinstvenim tržištem, životnom sredinom i zapošljavanjem, navela je organizacija Votvoč.

 

Razlike između EP i EK

 

Kako se navodi, postoje izvesne sličnosti između koncentracije u departmanima EK i odborima EP.

 

Tako su državljani CIE snažno zastupljeni i u Komisijinim direktoratima i u odborima EP koji se bave poljoprivredom i regionalnom politikom a Francuzi i u direktoratu i u odboru za međunarodni razvoj.

 

Istovremeno su Italijani slabije zastupljeni i u odboru EP koji se bavi migracijom, ali i u direktoratu koji se time bavi, iako je to izuzetno važno pitanje za Italiju.

 

S druge strane, Francuzi su snažno prisutni u direktoratima koji se bave politikom konkurencije i finansijske regulative ali ne i u Odboru EP za ekonomske i monetarne poslove.

 

Nemci su pak slabije zastupljeni u odboru EP za životnu sredinu ali su mnogo bolje predstavljeni u direktoratima koji se bave tim pitanjem.

 

Rodna ravnoteža

 

Istovremeno se u javnosti vodi debata o rodnoj ravnoteži u institucijama EU i nova predsednica EK odlučila je “da igra na tu kartu” i to iskoristi za veću javnu podršku.

 

Gledano na makro nivou, EK kao celinom, uključujuči administraciju nižeg ranga, dominiraju žene jer su 55% ukupno zaposlenih u toj instituciji žene.

 

Međutim, kada se gledaju više upravljačke pozicije (direktori, generalni direktori i njihovi zamenici), situacija je sasvim drugačija jer su samo 39% žene.

 

Najveća koncentracija muškaraca je u direktoratu za finansijsku stabilnost, gde nema nijedne žene višeg menadžara, a slede direktorati za komunikacione mreže i za interno tržište sa 20 odnosno 25% žena na visokim pozicijama.

 

S druge strane, direktoratom za pravdu dominiraju žene kojih je 80% među višim menadžerima.

 

Analize pokazuju i da su žene nedovoljno predstavljene u grupi 15 “starih” članica EU ali ih ima više nego muškaraca među menadžerima iz zemalja koje su ušle u EU 2004. ili kasnije.

 

Ima i izuzetaka, poput Mađarske koja nema nijednu ženu na vodećim menadžerskim pozicijama u službama Evropske komisije.

 

Kako se navodi, 100% visokih menadžera Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Kipra su žene. One su brojnije i među bugarskim menadžerima, kao i među menadžerima iz nordijskih zemalja.

 

Istovremeno je najmanje žena među osobljem iz zapadnoevropskih zemalja, poput Irske i Belgije (0% viših menadžera), Portugalije (17%), Britanije i Francuske (27%).

 

 

Izvor: EURACTIV.rs

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.