DRI: Brojni problemi u bazi podataka lokalnih samouprava

DRI: Brojni problemi u bazi podataka lokalnih samouprava

DRI

Izvor: Beta

23.12.2021

Kategorija: U fokusu

Problemi u naplati izvornih prihoda lokalnih samouprava u Srbiji mogu biti posledica neadekvatnog upravljanja informacionim sistemom, ukazao je danas predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović.

On je na predstavljanju izveštaja DRI o svrsishodnosti poslovanja „Efikasnost naplate izvornih prihoda JLS (jedinica lokalne samouprave)“ kazao da je jednako važno dobro upravljanje informacionim sistemima gradova i opština, kao i upravljanje njihovom imovinom.

Državni revizori su utvrdili brojne nedostatke u procesu evidentiranja, obrade i izveštavanju o spornim i dubioznim potraživanjima lokalanih samouprava.

JLS su preuzele deo evidencije i jedan broj zaposlenih iz Poreske uprave, formirale organizacione jedinice da rade obračun i naplatu 14 izvornih prihoda, a najznačajniji od njih je porez na imovinu.

U sistemu se evidentiraju porezi na imovinu pravnih i fizičkih lica, dok se porez na poklon i prenos apsolutnih prava i dalje vodi u Poreskoj upravi.

Poverljivost informacija, podataka i dokumenata nije obezbeđena u potpunosti, jer podaci koji se preuzimaju iz drugih nacionalnih registara i evidencija se čuvaju bez kriptozaštitnih mehanizama“, navodi se u izveštaju DRI.

Po oceni revizora, potrebno je da se uspostavi efikasno upravljanje problemima i incidentima i poboljša komunikacija sa krajnjim korisnicima.

Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima

Rast bespravne gradnje u nacionalnim parkovima Srbije posledica je nedovoljne aktivnost čuvara i nadležnih inspekcija, nepostupanja po donetim rešenjima o rušenju objekata, kao i izostanka koordinacije i saradnje nadležnih slubi, ukazala je Državna revizorska institucija.

„Nisu usvojena i usaglašena sva planska dokumenta u oblasti zaštite prirode, što ukazuje da nisu preduzete sve aktivnosti u cilju efikasnog planiranja i upravljanja nacionalnim parkovima“, navodi se u izveštaju DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje nacionalnim parkovima“, koji je predstavljen na konferenciji za novinare.

Utvrđeno je da Ministarstvo zaštite životne sredine nije blagovremeno pokrenulo i sprovelo proceduru usvajanja planova upravljanja nacionalnim parkovima, što ukazuje da nije usvojen desetogodišnji planski okvir za sprovođenje aktivnosti na očuvanju, unapređenju i održivom korišćenju područja nacionalnih parkova.

„Preduzete aktivnosti subjekata revizije nisu u dovoljnoj meri doprinele efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima, što stvara rizik za očuvanje, razvoj i održivo upravljanje zaštićenim područjima“, ističe se u izveštaju DRI.

Navedeno je da upravljači nacionalnim parkovima Tara i Đerdap nemaju potpunu kontrolu nad aktivnostima koje se odvijaju na teritoriji zaštićenog područja. Unutar granica nacionalnih parkova Đerdap i Tara, u pojedinim gazdinskim jedinicama, odeljenjima i odsecima, veći je obim seče stabala u odnosu na planirani obim iz osnove gazdovanja šumama. Nije formiran Stručni savet nacionalnih parkova, dok Savet korisnika, formiran kod nacionalnih parkova Tara, Đerdap i Fruška gora, nije u dovoljnoj meri doprineo unapređenju upravljanja zaštićenim područjem.

Po oceni državnih revizora, Ministarstvo zaštite životne sredine kroz rad inspekcije nije u dovoljnoj meri doprinelo efikasnom upravljanju nacionalnim parkovima.

Opština Bajina Bašta u periodu od 2018 – 2020. godine nije sprovela nijedan inspekcijski nadzor nad izgradnjom bespravnih objekata, što je uticalo na rast bespravne gradnje u granicama Nacionalnog parka Tara. Opština Majdanpek je u poslednjih 13 godina donela preko 40 rešenja o rušenju bespravnih objekata na području Nacionalnog parka Đerdap, ali ni po jednom nije postupila zaključno sa 2020. godinom.

„Izostanak koordinacije i saradnje nadležnih subjekata ima za posledicu nedovoljnu zaštitu nacionalnog parka i porast bespravne gradnje u zaštićenom području“, upozorila je DRI i preporučila unapređenje sistema upravljanja nacionalnim parkovima kroz efikasniji rad čuvarske službe i nadležnih inspekcija kao i kroz bolju koordinaciju i saradnju nadležnih službi.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.