Danas počinje konferencija Move.Link.Engage. u organizaciji BOŠ-a: Kada su građani uhvaćeni na delu

Danas počinje konferencija Move.Link.Engage. u organizaciji BOŠ-a: Kada su građani uhvaćeni na delu

Objavio: Magločistač

21.09.2021

Kategorija: U fokusu

U utorak i sredu, 21. i 22. septembra, u organizaciji Beogradske otvorene škole (BOŠ), a ove godine pod sloganom “Građani uhvaćeni na delu! Druga strana priče”, biće održana konferencija Move.Link.Engage.

Move.Link.Engage. je jedinstveni forum koji se bavi unapređenjem kvaliteta života u zajednici kroz saradnju civilnog, poslovnog i javnog sektora, predstavljajući prostor koji podstiče diskusiju, neguje dijalog i okuplja stručnjake u okviru tema koje se odnose na javno zagovaranje, obrazovanje i povezivanje. 

Na programu ovogodišnje konferencije naći će se pitanja ekološke politike, odlaska mladih iz Srbije, ispunjenja standarda iz oblasti ljudskih prava na putu Srbije ka Evropskoj uniji, kao i sprovođenja društvenog dijaloga.

Na agendi prvo dana konferencije naći će se tako panel diskusije „Civilno društvo na putu Srbije ka EU – Ko su nosioci promena?” (17.30 – 18.30) i „Ogled o dijalogu – kako do održive saradnje organizacija civilnog društva i javnih vlasti u Srbiji” (18.45 – 19.45).

Drugi dan konferencije biće u znaku debate Mediji i demokratija – Borba protiv lažnih vesti” (10.00 – 11.15), te panel diskusija  „Zagađenje vazduha u Srbiji: Od merenja ka merama” (11.30 – 12.45) i „Teorijom do prakse: Za koga stvaramo bolje društvo?” (13.00 – 14.00).

Kvalitet vazduha – jedna od tema konferencije

Prethodnih nedelja došlo je do dva velika požara na teritoriji Beograda – na deponiji u Vinči i u bloku 70. Požari su doveli do ispuštanja izuzetno opasnih kancerogenih materija, koje se zovu dioksini i furani. Ove supstance stavljene su na listu zagađivača, a nadležni moraju strogo pratiti njihove emisije i u potpunosti uklanjati povišene koncentracije čim se pojave s obzirom na posledice koje imaju po zdravlje. Međutim, u Beogradu ne postoji tehnologija koja meri koncentraciju dioksina i furana što posredno znači da ne možemo da saniramo štetu. U ovim situacijama, nepostojanje proverenih informacija o tome šta se nalazi u vazduhu, odnosno šta udišemo, izaziva dodatnu zabrinutost svih nas. Problem koji se javlja kada su dioksini i furani u pitanju je što se njihova štetnost po okolinu i ljude ne završava sa nestankom iz vazduha. Ove supstance iz vazduha završavaju u zemlji i vodi, odakle ponovo možemo da dođemo u kontakt sa njima i da tako prouzrokuju zdravstvene probleme.

Pored kancerogenih materija kao što su dioksini i furani koji se pojavljuju tokom požara i sagorevanja plastike, u toku svake grejne sezone smo izloženi opasnim zagađivačima takozvanim PM2.5 i PM 10 česticama koje su direktna posledica spaljivanja uglja i drveta. Zagađenje koje se pojavljuje tokom zime u mnogim lokalnim zajednicama u Srbiji dovodi pre svega do kardio-vaskularnih bolesti, ali i bolesti disajnih puteva. Ovi zagađivači se smatraju takozvanim „tihim ubicom“, jer se njihova štetnost po zdravlje ispoljava nakon dužeg vremena izlaganju i odražava se, pre svega, na skraćivanje životnog veka. Sa druge strane, dioksini i furani mogu imati akutan efekat i vrlo brzo izazvati posledice po zdravlje.

Iako su požari trenutno sanirani, približava nam se nova grejna sezona sa kojom očekujemo da brojevi na aplikacijama za prikazivanje kvaliteta vazduha značajno porastu, a trenutno zelena boja pređe u crvenu i ljubičastu. Zvanični podaci za 2019. godinu pokazali su da je na mernoj stanici na Novom Beogradu zabeleženo najviše dana sa prekomernim zagađenjem, čak 169 dana. Ali ni gradovi kao što su Užice, Valjevo ili Smederevo, ne zaostaju za ovim brojem. Dok očekujemo zvanični izveštaj o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine za 2020. godinu, oslanjamo se na podatke prve građanske mreže za merenje kvaliteta vazduha u Srbiji, pokrenute od strane Beogradske otvorene škole. Merenja ove mreže su pokazala da je i tokom protekle grejne sezone zagađenje vazduha sitnim PM2.5 i PM10 česticama bilo prisutno u izuzetno visokim koncentracijama, i ne samo u gradovima u kojima se nalaze državne stanice za merenje kvaliteta vazduha, već i u sredinama gde zvanično merenje ne postoji. Tako je u 23 sredine, od 35 u koliko je vršeno merenje putem građanske mreže, zabeleženo prekomerno zagađenje vazduha! Ovi podaci ukazuju da je potrebno pored kontinuiranog merenja, koje je od velikog značaja za naše informisanje o stanju kvaliteta vazduha koji dišemo, da pređemo na mere. Potrebno je da, uz aktivno učešće svih nas građana, odgovorne i nadležne službe počnu aktivno da sprovode mere koje će dovesti do boljeg kvaliteta vazduha.

Listu govornika možete pogledati ovde, a budući da konferenciju možete pratiti i onlajn – link za prijavu je ovde.


Konferencija Move.Link.Engage. je prvi put realizovana 2015. godine. U prethodnih šest godina okupila je više od 120 govornika koje je imalo priliku da sluša čak 900 učesnika, na preko 35 panela

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.