CENZOLOVKA: DIREKTOR RTV-A KAZNIO NOVINARKU JER JE VUČIĆA PITALA O ŠEŠELJU

CENZOLOVKA: DIREKTOR RTV-A KAZNIO NOVINARKU JER JE VUČIĆA PITALA O ŠEŠELJU

Objavio: Magločistač

13.04.2016

Kategorija: U fokusu

Pitanje je glasilo: „Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?“

 

Svetlana Božić Krainčanić, urednica dopisništva Radio-televizije Vojvodine (RTV) u Beogradu, kažnjena je juče smanjenjem plate za 20 odsto zbog novinarskog pitanja postavljenog predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, na konferenciji za novinare 1. aprila ove godine. Direktor RTV Srđan Mihajlović izgovor za ovu odluku našao je u očigledno pogrešnom tumačenju Etičkog kodeksa RTV, formalno osporavajući ne sadržinu pitanja, nego način na koji je ono postavljeno.

 

Svetlana Božić Krainčanić postavila je pitanje sa spiska koji je novinarima podelila nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, čiji su aktivisti u vreme održavanja pres konferencije protestovali ispred zgrade Vlade. Oni su tražili da se premijer „jasno odredi prema politici ‘Velike Srbije’“, koju je zastupao tokom devedesetih godina prošlog veka.

 

Pitanje je glasilo: „Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?“

 

Premijer je glasno primetio da je reč o pitanju na kojem insistira Inicijativa mladih, što je potvrdila i novinarka. Premijer je potom odgovorio na pitanje.

 

U informativnoj redakciji RTV su mi po povratku sa pres konferencije rekli da ne pravim prilog i umesto toga su zatražili službeno izjašnjenje o mom postupku. Prilog je napravljen od uvodnog dela Vučićevog izlaganja, bez novinarskih pitanja. Direktor je, navodno, slušao direktan prenos pres konferencije, pa je tako saznao šta sam pitala“, kaže Svetlana Božić Krainčanić za Cenzolovku.

 

Postavljanje pitanja zabeležio je samo portal Insajder.net.

 

Radi slobodno, ako smeš

 

Istoga dana, direktor RTV Srđan Mihajlović potpisao je rešenje o privremenom udaljenju sa poslaSvetlane Božić Krainčanić, sa jednom trećinom plate, jer je „nesavesno izvršavala radne dužnosti i obaveze“ i „zloupotrebila položaj i ovlašćenja“.

 

U obrazloženju odluke piše da je urednica RTV postavljanjem pitanja počinila povedu radne obaveze suprotno Kodeksu ponašanja zaposlenih u RTV i to takvu da nije moguće da nastavi rad kod poslodavca do okončanja disciplinskog postupka, jer „poslodavac smatra da postoji mogućnost da se ponovi istovetno ponašanje“, čime bi došlo do „daljeg narušavanja ugleda RTV“.

 

Potom je Svetlana Božić Krainčanić 5. aprila dobila upozorenje da zbog povrede radne obaveze postoje opravdani razlozi zbog kojih joj poslodavac može otkazati ugovor o radu. U ovom upozorenju je objašnjeno da je ona povredila član 3 Kodeksa, koji kaže da „zaposleni neće dozvoliti da interesi trećeg lica utiču na programski proizvod“. Postavlja se pitanje, međutim, šta ako su to „treće lice“ građani zbog kojih javni servis i postoji.

 

Problem je, kako je dalje objašnjeno u upozorenju, to što je Božić Krainčanić posle postavljanja pitanja koje se delimično podudaralo sa pitanjem Inicijative mladih, izjavila da ima spisak koji je Inicijativa dala svim novinarima i da može da ga pročita, „nakon čega je u daljem toku konferencije pročitala u celosti izvorno pitanje navedene organizacije“.

 

Posle toga je, u ponedeljak, 11. aprila, Svetlana Božić Krainčanić pozvana na razgovor kod direktora Mihajlovića.

 

Rekla sam mu da nisam uradila ništa suprotno novinarskom kodeksu i pravilima profesije, da sam postavila pitanje koje je legitimno i u interesu javnosti i da nema nikakvog osnova da me kažnjava, jer je to, na kraju krajeva, bila i tema pres konferencije. On je odgovorio da nisam smela da postavim bilo koje ’naručeno’ pitanje. Rekao mi je da načelno nema ništa protiv da ja radim, da je zadovoljan kako radim i da mogu slobodno da idem na Vučićeve konferencije za novinare. Insistirala sam da mi kaže koliko ću moći slobodno da radim, a on je rekao: ’Ne, ne, idi radi’,“ priča Svetlana Božić Krainčanić.

 

Konačna odluka direktora, u formi rešenja kojim je novinarka kažnjena umanjenjem aprilske plateza 20 odsto, usledila je zaista već u utorak. U rešenju se ponavlja argumentacija iz prethodnih akata, ali i dodaje:

 

Poslodavac ne osporava slobodu novinara da postavlja pitanja, zbog čega je zaposlena i prisustvovala konferenciji. Međutim, postavljanjem pitanja koje je suštinski u vezi sa jednim od pitanja Inicijative, a naročito nuđenjem da se pročita lista pitanja i čitanjem izvornog spiska pitanja druge organizacije, zaposlena je omogućila i dozvolila da treće lice utiče na programski proizvod.“

 

Dalje se objašnjava da je ovaj „prekršaj“ osnov za otkaz, ali je zakon ostavio slobodu poslodavcu da umesto otkaza primeni neku blažu meru, ali poslodavac smatra „da će izrečena mera uticati na zaposlenu da ne učini istu povredu radne obaveze, kao i da će preventivno uticati na ostale zaposlene“. Toliko o slobodnom novinarskom radu koji je direktor obećao.

 

Rešena da istraje

 

Cenzolovka je danas pokušala da od Srđana Mihajlovića dobije objašnjenje ovakvih odluka. On nam je prvo rekao da je na sastanku i da ga zovemo za sat i po. Kada smo ga ponovo pozvali u vreme koje je naznačio, nije se javljao na mobilni telefon. Obećavamo da ćemo i dalje pokušavati da sa njim razgovaramo.

 

Svetlana Božić Krainčanić objašnjava da je ovim rešenjem direktora ukinuta odluka o suspenziji i da sada može da se vrati na posao:

 

Ja nameravam da nastavim da radim, ukoliko je to moguće. Ali ću da koristim svoja prava, i sudski i u javnosti, da pokažem da se loše stvari dešavaju i donose loše odluke, makar i da ga niko nije zvao da interveniše, nego je to rezultat autocenzure i njegova lična odluka. Mislim da je javnost suština demokratije i provera ispravnosti svih odluka.“

 

Protiv odluke direktora RTV protestovala je inicijativa „Novinari ne kleče“, tražeći povlačenje odluke o kažnjavanju, javno izvinjenje Svetlani Božić Krainčanić, kao i objašnjenje direktora RTV Srđana Mihajlovića o razlozima zbog kojih je doneo ovu odluku.

 

Inicijativa „Novinari ne kleče“ zatražila je ostavku Mihajlovića i najavila protestno okupljanje ispred sedišta RTV u Novom Sadu ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

 

 

Izvor: Cenzolovka

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.