SUBOTIČKI MEDIJSKI PROJEKTI: OD LOŠEG, PREKO MONOTONOG, DO PROFESIONALNOG

SUBOTIČKI MEDIJSKI PROJEKTI: OD LOŠEG, PREKO MONOTONOG, DO PROFESIONALNOG

Foto: BIRN

Objavio: Magločistač

30.08.2016

Kategorija: Subotica

Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN) analizirala je medijske projekte iz Subotice koje je u prošloj godini sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu. Njihove ocene kreću se od lošeg odabira žanra, preko monotonije, do primera dobre prakse.

 

Foto: BIRN

Foto: BIRN

BIRN Srbija sprovodi obimno istraživanje i analizu sadržaja programa i projekata koji su sprovedeni u toku 2015. godine u 10 opština/gradova u Srbiji, kao i projekata koji su podržani od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja.

BIRN je analizom obuhvatio 16 projekata medija koji su sadržaj plasirali na različitim komunikacijskim platformama (štampa, TV, radio, Internet i nezavisne produkcije) koji ukupno vrede nešto više od 15 miliona dinara.
[clear]

[divide icon=”circle” width=”medium” color=”#7c7c7c”]

Magločistač vam prenosi BIRN-ovu analizu tri projekta iz Subotice:

1. Subotica.info: Internet podstranica Sport-ić

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Izveštaj koji je podnet za projekat sastoji se iz tri veb-strane (print screen) na kojima se nalaze najave (slika, naslov, početak teksta) sadržaja. Nisu navedene URL adrese objavljenih tekstova kao ni integralne verzije tekstova. Izveštaj se zato zasniva i na uvidu u tekstove koji je urađen naknadno. Niti u dostavljenom materijalu niti na dostupnoj internet podstranici ne nalazi se oznaka da je projekat urađen sa finansijskom podrškom Autonomne pokrajine Vojvodine.

Strukturu podstranice čine tri tematske celine: aktuelnost o dečijim sportskim uspesima, intervjui sa decom koja se bave nekim sportom (rubrika “Sportić intervju”) i predstavljanje dečijih sportskih škola i klubova (rubrika “Sportić škola sporta). Svi tekstualni sadržaji su veoma kratki, a u rubrikama ih ima veoma malo (šest u “Sportić intervjuu” i pet u “Sportić školi sporta”).

Svi tekstovi unutar istih celina imaju identičnu strukturu te se može govoriti o tri žanrovska tipa sadržaja. Aktuelnosti u dečijem sportu (školskom i klupskom), postignućima timova i pojedinaca, date su u formi blic vesti, bez ijedne izjave. Pored kratkog tekstualnog sadržaja često se nalazi i bogata galerija sa četiri do osam slika sa događaja. Intervjui sa decom sportistima su takođe kratki, sa jednom ili dve izjave deteta. Tekstovi u rubrici “Sportić škola sporta” su tek nešto duži, a u njima se posle jednog pasusa o nastanku sporta, nalaze izjave trenera koji objašnjavaju zašto određeni sport može biti koristan ili zanimljiv deci. I uz ove sadržaje postavljene su galerije fotografija.

Projekat odlikuju loš odabir žanra (blic vesti i mini-intervju) i loša žanrovska realizacija pre svega zato što su izjave dece sportista koje bi mogle da se nađu u vestima izdvojene u posebnu rubriku, a ona je manjkava upravo zato što se ne radi o intervjuima već o kratkim izjavama.

I u pogledu izvora podstranice su oskudne – osim dece i trenera ne postoje drugi sagovornici (roditelji, nastavnici, uspešni sportisti seniori koji bi se obratili deci i slično). Dve jedine grupe izvora nikada se ne objedinjuju u jednom tekstu.

Iako se tekstovi mogu tretirati kao originalan sadržaj, može se zaključiti da je on nastao uz minimalni angažman novinara. Na primer, sa jednog događaja potiče kratka vest, o klubu koji je organizovao događaj ili u njemu učestvovao se napiše tekst, a od deteta koje je učestvovalo se uzme izjava.

Tretman teme može se okarakterisati kao oskudno informativan i promotivan. Ponuđene informacije su šture i nisu namenjene deci već pre njihovim roditeljima, bakama i dekama. Čini se da je namera projekta da se promoviše sport među decom, međutim više se promovišu određeni klubovi i njihove škole sporta. Među njima i onih koji svoje usluge ne naplaćaju, ali ima i onih koji komercijalno posluju, a u tekstovima se navode cene treninga.

 

2. Udruženje novinara KRO-INFO: Televizijski program Hrvatska panorama

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Kao materijal za projekat „Televizijski program na hrvatskom jeziku Hrvatska panorama“ dostavljena je jedna polusatna emisija kolažnog tipa pod nazivom „Hrvatska panorama”. Emisija je kreirana kao retrospektiva vesti od prethodne nedelje. Koncipirana je tako da voditeljka u studiju čita vesti od protekle nedelje, dan po dan. Sa čitanim vestima se smenjuju i televizijski prilozi, pa je tako u analiziranoj emisiji, (za prvi dan u nedelji) emitovan dvominutni prilog sa temom: „Etno kamp Hrvatske čitaonice u Subotici”, prilog o hodočašću „Bunarićko proštenje” (2:10) itd. Za svaki dan emitovan je po jedan prilog.

U odjavnoj špici grafički je naznačeno da projekat sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Grad Subotica.

Takođe, dostavljena je i jedna polusatna emisija sa nazivom „Motrišta”, koja je ostvarena u okviru „Hrvatske panorame”. Ona je koncpirana kao razgovor voditelja i gosta u studiju. U analiziranoj emisiji tema je bila muzika, a gost potpredsednik Hrvatske glazbene zadruge i profesor tambure, Vojislav Temunović. Emisija je monotona – realizovana kroz razgovor sa gostom u neatraktivnom studiju, sa veoma malo promena ugla kadra.

Treći dostavljeni video nosi naziv „Vesti” i traje 5 minuta. Za ove vesti se pretpostavlja da predstavljaju isečak iz neke od emisija „Hrvatska panorama”.

 

3. Ju Eko televizija: Odrastanje u hraniteljskim porodicama

Foto: Printsrceen

Foto: Printsrceen

Projekat „Odrastanje u hraniteljskim porodicama” osmišljen je kao ciklus emisija o problemima dece bez roditeljskog staranja, njihovom životu u hraniteljskim porodicama i preprekama na koje mogu naići njihovi staratelji. Analizirani korpus obuhvatio je tri specijalizovane televizijske emisije u trajanju od 24 do 30 minuta.

Profesionalno, emisija je uređena kvalitetno i kreativno. Što se tiče izvora informacija, odabirane su kompetentne osobe. Teme koje su istraživane iz emisije u emisiju su relevantne, raznolike i interesantne. Poštovan je etički kodeks novinarske profesije – nije uočen nijedan primer kršenja dečijih prava.

Ova emisija se ističe po odlično tehničkom ostvarenju. Odlikuju je dobro kadriranje i odličnan kvalitet snimka. Sagovornici su dosledno potpisani, a dikcija novinarke korektna.

Ovo je peti izveštaj BIRN-a o sprovođenju projekata za podršku proizvodnji medijskog sadržaja, nastao u saradnji sa Medijskim centrom Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Izveštaj se fokusira na evaluaciju postignutog, tj. na analizu sadržaja programa koji su na ovaj način podržani. Ova evaluacija je važna kao instrument koji može da olakša planiranje novog projektnog ciklusa i njegovo dalje unapređenje, kao i da pomogne u mapiranju kvalitetnog sadržaja koji treba podržati novcem građana.

Analizu sprovodi tim BIRN Srbije, u okviru projekta „Ispod radara: monitoring implementacije medijskih zakona“, koji podržava ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.

Projekat traje do oktobra 2016. godine, a BIRN će javnosti predstaviti i povremeno objavljivati 12 izveštaja o sprovođenju projekata i medijskih zakona.

 

(Magločistač)

m od logoa sa rogovima mali

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.