Na dnevnom redu sednice Skupštine grada Subotice planovi rada javnih preduzeća “teški” 6,5 milijardi dinara

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada Subotice planovi rada javnih preduzeća “teški” 6,5 milijardi dinara

Foto: Magločistač

Izvor: subotica.rs

19.01.2022

Kategorija: Subotica

Na dnevnom redu 18. redovne sednice Skupštine grada Subotice, koja će biti održana u četvrtak, 20. januara, naći će se programi rada 12 javnih i javno-komunalnih preduzeća i 2 društva sa ograničenom odgovornošću za tekuću, 2022. godinu – “teški” 6,5 miliona dinara.

„Važno je reći da je osnov za finansijski rast preduzeća povećavanje broja korisnika usluga odnosno pokrivanje sve većeg područja, a ne povećanje cena, znači cene su netaknute i tako će to i ostati, znači nije došlo i neće doći do poskupljenja“, rekao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice, najavljujući sutrašnju sednicu.

On je naveo da je za JKP “Vodovod i kanalizacija” predviđeno oko 30 miliona dinara za bušenje i opremanje bunara, te da će ovo preduzeće iz sopstvenih sredstava izraditi projekte za proširenje kanalizacione, odnosno vodovodne mreže na području Mesne zajednice “Željezničko naselje”, da je u planu proširenje vodovodne mreže u Mesnoj zajednici „Zorka“, kao i da se ovo JKP intenzivno priprema za početak realizacije projekta u okviru „Čiste Srbije“.

„To će biti najveći projekat najveće investicije u proteklih možda – nije preterano reći – stotinu godina, pošto u Subotici ovaj projekat obuhvata izgradnju kanalizacione mreže u 120 ulica samo na području grada Subotice, a kao što je već poznato gradiće se kanalizacija u Subotici, na Paliću, u Bajmoku, Čantaviru i u poslednje dve mesne zajednice će se izgraditi i prečistači“, podsetio je Pastor.

Što se tiče „Suboticagasa“, predviđena je proširenje gasovodne mreže u visini od nešto malo više od 13 kilometara.

„Plan iz prethodnih godina predviđao je izgradnju 10 kilometara gasovodne mreže i projekte za 10 kilometara mreže. Ove godine će se izgraditi 13 kilometara gasovodne mreže, a napraviće se projekat za 20 kilometara mreže. Predviđeno je da se u toku 2022. godine realizuje 500 priključaka umesto 350 koliko je bilo prethodne godine. Mislim da je radosna vest za građane Subotice da će biti u mogućnosti da plaćaju priključke na gasovodnu mrežu u 12 mesečnih rata“, rekao je Pastor.

Za javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje predviđena su sredstva za rehabilitaciju, između ostalih, ulice Jovana Mikića, Somborskog puta, Zorkine ulice, kao i ulica u većem broju mesnih zajednica. Što se tiče JKP ‘Čistoća i zelenilo’, predviđena su sredstva u visini od 15 miliona dinara za početak rekultivacije nesanitarne deponije Aleksandrovačka bara.

Na kraju, prema planovima rada za tekuću godinu, javna preduzeća će uplaćivati u gradski budžet 50 odsto dobiti iz 2021. godine umesto 70 odsto koliko je do sada bilo uplaćivano u gradski budžet, a to znači da će 50 odsto dobiti javna preduzeća moći da preusmere u izradu novih projekata, u realizaciju novih projekata, nove investicije iz komunalne sfere, zaključio je predsednik gradskog parlamenta.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.