SUBOTIČKA BOLNICA ISPRAVLJA PROPUSTE NA ODELJENJU PSIHIJATRIJE

SUBOTIČKA BOLNICA ISPRAVLJA PROPUSTE NA ODELJENJU PSIHIJATRIJE

Opšta bolnica Subotica, foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

26.08.2016

Kategorija: Subotica

Opšta bolnica Subotica usvojila je novu proceduru fizičkog sputavanja i izolacije pacijenata Službe za psihijatriju, što je epilog preporuka koje je Nacionalni mehanizam za prevenciju torture naložio ovoj zdravstvenoj ustanovi nakon nenajavljene posete krajem marta.

Vođa Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture Miloš Janković, zamenik zaštitnika građana i članovi tima Jelana Unijat i profesor Đorđe Alempijević 24. i 25. marta ove godine otišli su u nenajavljenu posetu Opštoj bolnici Subotica – Službi za psihijatriju. Tom prilikom, ovom timu nije dozvoljeno da obavi nenajavljenu noćnu posetu Službi za psihijatriju, nije im dozvoljen pristup svim podacima o broju lica lišenih slobode u pritvorskim ustanovama, pristup podacima o tretmanu ovih lica i uslovima njihovog pritvora, mogućnost da vode privatne razgovore sa licima lišenim slobode bez prisustva svedoka, slobodu da biraju mesta koja žele da posete i lica sa kojima žele da razgovaraju.

I pored toga Nacionalni tim utvrdio je da je dežurni lekar Opšte bolnice Subotica uručio policijskom službeniku PU Subotica originalni lekarski izveštaj o pregledu zadržanog lica A.A. U tom izveštaju navedeno je da je pacijent dovezen „specijalnim službenim vozilom za prevoz lica iz SUP-a u pratnji dva policajca, nakon ispoljavanja agresivnog ponašanja u napitom stanju, na javnom mestu”. Navedeno je da se radi o zavisniku od opijata koji je na metadonskoj terapiji. Specijalističkim pregledom psihijatra nisu ustanovljeni elementi koji bi uticali na sposobnost pacijenta A.A. da samostalno donosi odluke i razume njihov značaj. Lekar je doneo odluku „prima se na observaciju i trežnjenje na psihijatriji”.

Tim smatra da pacijent ima pravo na poverljivost svih ličnih informacija, a da lekar nema pravo da te informacije saopšti drugim licima jer su podaci o zdravstvenom stanju odnosno podaci iz medicinske dokumentacije poverljivi. Preporučeno je da lekari Opšte bolnice ubuduće policijskim službenicima neće davati izveštaje o zdravstvenom stanju zadržanih lica koja su u pratnji policije dovedena na lekarski pregled.

Članovi Nacionalog tima su ponovo posetili Opštu bolnicu u Subotici 25. marta i pomoćnika direktora upoznali sa činjenicom da im prethodne noći nije dozvoljeno da obave nenajavljenu posetu. Stavljena im je na uvid dokumentacija za pacijenta A.A., kojeg je policijska patrola odvela tako sa njim nije mogao biti obavljen razgovor. Doktorka koja je bila dežurna tokom noći 24. na 25.mart ove godine i koja je primila ovog pacijenta navela je da ga je prilikom prijema pregledala u vozilu policije, kao i da je to uobičajena praksa, jer ne dozvoljavaju policijskim službenicima da ulaze u bolnicu.

Preporučeno je da lekari Opšte bolnice ubuduće ne obavljaju lekarske preglede pacijenata – zadržanih i ostalih lica koji se dovode u pratnji policije, ispred bolnice u policijskom vozilu, već da se to radi isključivo u odgovarajućim prostorijama bolnice i to bez prisustva policijskih službenika. Policijski službenici će prisustvovati lekarskom pregledu samo na izričit zahtev lekara, ali pod uslovom da ne mogu da čuju razgovor lekara i pacijenta i samo ukoliko postoje opravdani razlozi za to kao što su opasnost od bekstva, opasnost od napada lekara, opasnost od samopovređivanja.

Kako je tim uz medicinsku dokumentaciju zatekao i ličnu kartu pacijenta A. A. koja mu je, kako je izjavio lekar, oduzeta prilikom prijema na odeljenje, ali je nisu preuzeli policajci, preporučeno je da će bolnica ubuduće pacijentima izdavati pisanu potvrdu o njihovim stvarima i dokumentima koji su deponovani kod bolnice. Tim je zaključio , na osnovu dokumentacije koja mu je ovoga puta stavljena na uvid, da je pacijent A.A. zadržan i smešten bez pravnog osnova, jer nije dao pristanak na bolničko lečenje niti je sprovedena zakonska procedura koja uređuje postupak zadržavanja bez pristanka i smeštaj bez pristanka lica sa mentalnim smetnjama u psihijatrijsku ustanovu.

Opšta bolnica Subotica prihvatila je sve preporuke iz izveštaja Nacionalnog tima i usvojila proceduru koja se sprovodi u Službi za psihijatriju.

U ceo postupak uključilo se i Ministarstvo zdravlja koje je naložilo vanredni inspekcijski nadzor u Opštoj bolnici u Subotici. Pri tom je zdravstveni inspektor potvrdio nalaze Nacionalnog mehanizma o utvrđenim nedostacima u radu i naložio da se preporuke i nedostaci otklone.

(Dnevnik)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.