Subotica: Program “Moja prva plata” odskočna daska mladima za budući posao

Subotica: Program “Moja prva plata” odskočna daska mladima za budući posao

Poslovni dogovor, foto: Pixabay

02.01.2021

Kategorija: Privreda , Subotica

Program Nacionalne službe za zapošljavanje „Moja prva plata“, koji je završen u decembru, otvorio je mogućnost za 10.000 mladih bez prethodnog radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca u cilju sticanja novih znanja, veština i kompetencija za rad i da na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje u struci.

Kroz ovaj program, sa poslodavcima iz privatnog sektora povezalo se 7.352 kandidata, dok se u javnom sektoru, pretežno u oblastima zdravstva i socijalne zaštite, povezalo 2.648 mladih kandidata.

Prioritet su imali poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz manje razvijenih opština. Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje mesečnu novčanu naknadu u iznosu od 20.000 dinara kandidatima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara kandidatima sa visokim obrazovanjem.

Plata manje bitna u odnosu na šansu i znanje koje se dobija

Da li ovakva prilika može biti „prečica“ za budući stalni posao u nekoj od kompanija, kakva očekivanja imaju vlasnici kompanija, a kakva očekivanja imaju mladi, za naš portal govorili su i poslodavci i njihovi kandidati iz Subotice.

U kompaniji Infostud iz Subotice će tokom devet meseci biti angažovane dve osobe, na poslovima računovodstva i administratora oglasnog sadržaja.

„Program Moja prva plata nam je omogućio da pružimo šansu mladima bez radnog iskustva, da i mi dobijemo nova saznanja kao i nove ideje, dok učesnici programa započinju karijeru, uče i prave prve poslovne korake“, navode u Infostud-u za naš portal.

Jedna od kandidatkinja Infostud-a, Aleksandra Vukadinović iz Subotice, kaže za naš medij da

je konkurisala u ovoj kompaniji na poziciju administratora sajta Poslovi.Infostud, a da posao obuhvata obradu oglasa, postavljanje istih na sajt, komunikaciju sa klijentima koji žele da objave oglas i slični zadaci.

Aleksandra je nedavno diplomirala na Ekonomskom fakultetu i, kako kaže, spremna je da znanje koje je stekla u teoriji dopuni konkretnom praksom.

“Program Moja prva plata je odlična prilika da kao student sa veoma malo iskustva iskoristim priliku da kroz ovakav oblik obuke steknem radnu praksu koja bi bila odlična odskočna daska na početku karijere“, ocenjuje Aleksandra.

U Infostud-u kažu da im je prilikom odabira kandidata najvažnija proaktivnost, želja za učenjem i usvajanjem novih znanja, kao i motivacija za rad.

„To se očekuje i od kandidata kada počnu da rade – za početak da mnogo uče, a kasnije i da to znanje počnu da primenjuju samostalno u praksi“, navode u kompaniji.

Najbitniji kriterijumi kojima se Aleksandra rukovodila prilikom odabira kompanije bili su znanje i veštine koje nudi određena pozicija, kao i mogućnost napredovanja u smislu proširenja istih, dinamika posla, kreativnost, kao i da kompanija ima izgrađen ugled i odlične preporuke.

„Očekivanja su se nekim delom već i ispunila, vezana za kolektiv u kom radim, gde vlada pozitivna atmosfera, kolege su prijateljski nastrojene i u svakom trenutku spremne da otklone svaku nedoumicu“, kaže Aleksandra.

Infostud grupa često ima otvorene prakse kao i honorarne pozicije za koje ne traže iskustvo, što je za mlade šansa da dođu kod njih i upoznaju procese, kao i da se priključe njihovom timu.

„Takođe, iz našeg iskustva se pokazalo da mladi kroz članstvo u studentskim organizacijama, studentske poslove, prakse, projekte, mogu da steknu veštine koje će im kasnije koristiti u zapošljavanju, iako to nije formalno radno iskustvo“, navode u kompaniji.

Aleksandra podseća i da većina poslodavaca očekuje iskustvo od kandidata, ali da se po njenom mišljenju poslednjih godina povećava broj kompanija koje omogućavaju praksu i obuku upravo mladima bez iskustva, pa i stidentima.

„Na taj način im ostavljaju prostor da nakon tog perioda ostanu u kompaniji ili u drugom slučaju nastave dalje sa stečenim iskustvom. Ovakav program svakako jeste odlična prilika mladima da započnu svoju karijeru“, smatra Aleksandra.

Iz Infostud-a dodaju da nakon završetka programa, postoji šansa za zapošljavanje u njihovoj kompaniji, ukoliko kandidat bude zadovoljan kod njih, iako oni budu zadovoljni i ukoliko bude postojala potreba za zapošljavanjem u tom trenutku.

„Smatram da to zavisi isključivo od kandidata“, kaže Aleksandra i dodaje da ukoliko je neko dobio priliku da se zaposli u željenu kompaniju ili na željenu poziciju, iznos koji dobija je manje bitan u odnosu na šansu i znanje koje može dobiti, a da „u daljoj karijeri može težiti ka višim iznosima, u skadu sa veštinama koje je stekao“.

Mladi da iskoriste priliku i izbore se za trajna zaposlenja

Kompanija Ametek, koja posluje u okviru Privredne zone u Malom Bajmoku, odlučila je da se uključi u Program Moja prva plata iz dva razloga: kompanija uvek podržava mlade i želi da im pruži priliku da steknu dragoceno iskustvo rada u velikom, internacionalnom radnom okruženju, ali imaju i potrebu za dodatnom radnom snagom u određenim delovima organizacije.

“Stoga smo se odlučili za troje kandidata koji će obavljati poslove inženjera za bezbednost i zdravlje na radu, asistenta u logistici i asistenta u službi za upravljanje ljudskim resursima“, navode u ovoj kompaniji za naš medij.

Diplomirani pravnik Stefan Rajšić iz Subotice se odlučio da konkuriše u Ametek-u, zato što je ponuđeno radno mesto odgovaralo njegovom obrazovnom profilu, i bio je motivisan i prethodnim saznanjima da je reč o kvalitetnoj i profesionalnoj firmi u kojoj se poštuju zaposleni i rad, i koja pruža mogućnost svakom saradniku da uči i napreduje.

„Za ovaj program sam se odlučio iz razloga što je danas teško naći posao i smatram da je za mlade ljude veoma važno da iskoriste svaku priliku koja im se ukaže kako bi stekli radno iskustvo“, kaže Rajšić za naš portal.

Imajući u vidu da su svi prijavljeni u ovom programu mladi bez gotovo ikakvog radnog iskustva, u Ametek-u je na prvom mestu bilo da kandidati imaju željenu stručnu spremu, odnosno da u kompaniju donose određena znanja koja su im neophodna u narednom periodu.

“Uz to, uvek nam je bitno da se osoba i kulturološki uklapa u našu organizaciju, te smo se tokom intervjuisanja prvenstveno fokusirali na taj aspekt – odnosno na ličnost, stavove i očekivanja naših budućih praktikanata“, navode u kompaniji.

Stefan veruje da će mu ovaj posao ponuditi ne samo prva iskustva već i otvoriti nove perspektive čemu teže svi mladi.

„Često se mladi ljudi suočavaju sa tom preprekom da poslodavci od kandidata obično očekuju određeno radno iskustvo“, kažu u Ametek-u i dodaju da, s druge strane, ima poslodavaca koji preferiraju da „oblikuju“ svoje zaposlene i daju šansu potpunim početnicima.

“Ovakve inicijative su svakako dobrodošle i sigurno će pomoći mnogim mladima da steknu dragoceno radno iskustvo, ali mnogi će i iskoristiti ovu priliku i odškrinuti sebi vrata, dokazati se i nametnuti se svojim poslodavcima, te i izboriti trajna zaposlenja“, smatraju u ovoj kompaniji. 

„Rano mi je da govorim o radnom iskustvu, ali prve impresije stečene tokom procesa aplikacije, preliminarnih razgovora, te potom potpisivanja ugovora, profesionalne i kolegijalne dobrodošlice, potvrđuju moja očekivanja“, kaže Stefan.

U Ametek-u smatraju da trenutni mesečni iznosi sigurno nisu adekvatni, niti će zadovoljiti apetite mladih, ali da će im svakako omogućiti da uđu u kompanije, a dalje sve zavisi od samih kandidata, koliko će želje i energije uložiti u tom procesu sticanja radnog iskustva.

„Oni moraju da budu uporni i traže od svojih mentora da učestvuju u što je moguće više akcija i radnih zadataka. Moraju biti svesni da će mentori sigurno često biti odvlačeni svakodnevnim problemima i rešavanjem istih. Najbitnije za njih će biti da budu proaktivni i da otvaraju nova i nova vrata. Da ne odustaju lako i da traže puno! Nakon tih devet meseci, postoji mogućnost da neki od praktikanata ostanu u našoj kompaniji. Ipak, nikom ništa ne smemo i ne želimo da obećavamo u ova turbulentna i neizvesna vremena“, kažu u kompaniji.

„U programu Moja prva plata za mene zarada nije bila prioritet, već prilika da steknem iskustvo“, kaže Stefan i dodaje da je to neophodno raditi kroz upoznavanje procesa rada i proizvodnje, kao i kroz saradnju sa kolegama.

Glavni kriterijum mladih da rade posao za koji su se školovali

U Predškolskoj ustanovi Mali talenti iz Subotice odlučili su se za Program Moja prva plata jer smatraju da je to dobar način da dođu do mladog, kvalitetnog kadra i da ga kroz svoj sistem obučavanja i uvođenja u posao učine korisnim za njihovu ustanovu.

“Ova ustanova se bavi pružanjem visokokvalitetne usluge u domenu brige o deci i novi član kolektiva može nam pomoći da budemo još više posvećeni i deci i roditeljima. Mi smo se u ovom prvom pozivu odlučili da angažujemo jednog vaspitača, a ukoliko budemo zadovoljni efektima programa, planiramo da učestvujemo i naredni put“, kažu za naš medij u PU Mali talenti.

Subotičanka Sonja Buljovčić prijavila se u ovu ustanovu na poziciju strukovnog vaspitača, a na ideju da se prijavi preko ovog programa došla je nakon što je nedavno položila završni ispit.

„Čula sam za ovaj program koji pruža priliku da se stručna praksa obavlja uz novčanu nadoknadu. Odlučila sam da pokušam, pa i ako možda ne uspe, ostaje mi mogućnost da se prijavim kao volonterka“, kaže Sonja za naš portal.

Ovoj ustanovi se prijavilo desetak kandidata, a selekcija je rađena kroz intervjue i usmerenu aktivnost sa decom.

“Veoma nam je bilo važno da brižljivo odaberemo novog člana tima, koji će se lepo uklopiti u našu poslovnu politiku. Prednost smo dali entuzijazmu, toplom odnosu sa decom i poznavanju mađarskog jezika“, navode u ustanovi. 

Sonjin glavni kriterijum je bio da radi posao za koji se školovala, da stekne praksu, da radi u prijatnom okruženju, sa ljudima uz koje će moći da napreduje i da uči.

U PU Mali talenti smatraju da prethodno iskustvo radnika može biti od koristi ali da nije presudni element za odabir kvalitetnog kadra, a njihov tim je izgrađen na način da su se gotovo svi zaposlili bez prethodnog ili sa vrlo malo radnog iskustva.

“To ima i svoje prednosti jer tada zaposleni svoje radne vrednosti i navike formira u skladu sa našom profesionalnom klimom. Veoma cenim mlade ljude koji imaju kreativnost i motivisanost za rad i smatram da pogotovo u radu sa decom to predstavlja veliki plus. Postoje i rizici kada zapošljavate ljude bez iskustva, a to je zapravo taj period od oko godinu dana što morate da se posvetite osobi i izgrađujete ga kao zaposlenog. Tu ima mnogo mentorskog rada i usavršavanja. Upravo zato je program Moja prva plata i slični programi dobar, jer vas finansijski potpomogne kao poslodavca u tom prvom periodu“, ocenjuju u ovoj ustanovi. 

Prema Sonjinim rečima, mnogi poslodavci zahtevaju da imate radno iskustvo, da posedujete određene veštine koje se uglavnom ne nauče u školi, već se uče uz rad.

„Ovaj program zaista jeste prilika da se mladi prijave za pozicije na kojima poslodavci primaju upravo pripravnike sa realnim zahtevima i očekivanjima, koje će obučiti i pripremiti za samostalan rad. Na taj način mladi stiču iskustvo i priliku da se zaposle, nakon završetka programa“, smatra Sonja.

„Bilo bi još bolje kada bi iznos koji se dobija bio na nivou minimalne mesečne zarade, ali je takođe ovo velika pomoć i za mlade i za poslodavce“, kažu u Malim talentima i dodaju da za zaposlene koji se dobro pokažu postoji šansa za ostanak u firmi, jer je kolektiv mlad i uvek postoji apsentizam zbog porodiljskog odsustva, kada im je potrebna zamena“, navode u ustanovi. 

Međutim, Sonja smatra da je 24.000 dinara ipak solidna novčana nadoknada za korisnike programa prakse, obzirom da je za poziciju vaspitača neophodno odraditi godinu dana pripravničkog, koji se u državnim vrtićima odvija bez novčane nadoknade. 

Najvažnije da osoba želi da radi, da je voljna da uči i da voli svoj posao

U frizerskom salonu „Glamour by Sneža“ iz Subotice kažu za naš portal da je danas veoma teško pronaći dobrog radnika.

„Zbog toga je ovo dobra prilika, jer je sličan programu volontera-pripravnika, a u frizerskom zanatu je potrebno dosta vremena da se stekne dovoljno prakse da može samostalno da se radi“, smatraju u ovom salonu.

Subotičanka Maja Slezak je konkurisala u ovom frizerskom salonu zato što za ovih devet meseci prakse želi da stekne više znanja što će joj biti od velike pomoći u daljem radu.

„Kriterijum kojim se vodim je usavršavanje i pružanje vrlo profesionalne usluge. Očekivanja su mi da steknem rutinu, znanje i usvojim zanat od svoje edukatorke“, kaže Maja.

U salonu navode da im je najvažniji kriterijum da osoba želi da radi, da je voljna da uči i da voli ovaj zanat.

“Važno je da joj ništa ne pada teško, da ima osećaja za ovaj posao. Očekujem da se osamostali i ostvari neki manji krug svojih klijenata“, navode u salonu.

Maja smatra da ovaj program može pomoći pri početku učenja zanata i da pruža mogućnost kasnijeg zapošljavanja na istom mestu, u zavisnosti od truda koji sama uloži u posao.

U frizerskom salonu Glamour by Sneža dodaju da za ovaj posao nije uvek potrebno imati iskustvo, jer se često traži i pomoćni radnik, za šta je dovoljno i znanje iz škole, a da se retko neko želi zadržati ovde ukoliko nema svoj krug mušterija.

„Da bi frizer zaradio platu, neophodno je iskustvo i krug musterija. Zato mislim da ovaj program daje priliku poslodavcu da lakše i slobodnije primi početnika, jer je oslobođen troškova, ali i početniku da se možda više potrudi i zadrži volju za radom“, smatraju u ovom salonu.

Maja navodi da, po njenom mišljenju, ovaj program služi da bi se mladima izašlo u susret da stečena znanja kasnije primene u praksi.

U salonu smatraju da je finansijski iznos namenjen kandidatima dovoljan, a da je u pitanju posao u kom je neophodno jako puno da bi se i minimalac zaradio.

„Teško je steći poverenje mušterija, da se prepuste nekom početniku. Danas su očekivanja klijenata mnogo veća u odnosu na vreme pre interneta, a šansa postoji, ali ona zavisi samo od kandidata“, navode u salonu.

Maja takođe smatra da je za početak dovoljna nadoknada od 20.000 dinara jer „nije toliko bitan novac, ukoliko neko želi da stekne iskustvo i znanje“.

Program „Moja prva plata“ pokrenula je Vlada Srbije kako bi se podstaklo osposobljavanje mladih ljudi za rad i pomoglo privredi da lakše dođe do potrebnih kadrova. Investicija je vredna dve milijarde dinara.


Tekst na mađarskom jeziku možete pročitati na portalu Szabad Magyar Szó.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.