SUBOTICA: DESET BIVŠIH FUNKCIONERA NAPLATILO NEKORIŠĆENJE GODIŠNJIH ODMORA

SUBOTICA: DESET BIVŠIH FUNKCIONERA NAPLATILO NEKORIŠĆENJE GODIŠNJIH ODMORA

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

23.01.2017

Kategorija: Subotica

Deset subotičkih funkcionera, kojima je istekao mandat nakon poslednjih lokalnih izbora, naplatilo je prošle godine naknadu štete zbog neiskorišćenih godišnjih odmora u iznosu od oko milion i po dinara, odnosno više od 12 hiljada 200 evra, pokazuju dokumenti koje je Gradska uprava Subotica dostavila portalu Magločistač.

Za isplatu ove štete postoji zakonski osnov, a da bi bila isplaćena, ukupno je sedam puta aktivirana budžetska rezerva u ukupnom iznosu od 1.801.000 dinara, odnosno oko 14 hiljada 600 evra.

Rešenja o isplati naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor doneta su na osnovu Zahteva samih funkcionera kojima je prestao mandat, odnosno zaposlenje.

Foto: Magločistač

Predsednik Skupštine Grada Subotica Ilija Maravić, kome je mandat prestao 2. juna 2016. godine, naplatio je naknadu štete za neiskorišćenih 20 dana godišnjeg odmora iz 2015. godine i 11 dana iz 2016. godine u ukupnom iznosu od 225.724,65 dinara.

Nekadašnji pomoćnik gradonačelnika Siniša Babičković, kome je mandat istekao 23. juna 2016. godine, na ime štete zbog neiskorišćenih 25 dana godišnjeg iz 2015. godine i 10 dana srazmernog dela godišnjeg za 2016. godinu naplatio je 193.527,60 dinara.

Za 20 dana godišnjeg iz 2015. i 10 iz 2016. nekadašnjem pomoćniku gradonačelnika Otou Bušu isplaćeno je 171.955,20 dinara, dok je nekadašnjem članu Gradskog veća Vjekoslavu Ostrogoncu za ukupno 30 neiskoriščenih dana iz 2015. i 2016. godine isplaćeno ukupno 167.505,60 dinara.

Sada već bivši gradonačelnik Subotice Jene Maglai, kome je mandat istekao 23. juna 2016. Godine, nije iskoristio 20 dana godišnjeg odmora za 2015. godinu i 10 dana srazmernog dela godišnjeg za 2016. godinu. Zbog toga mu je isplaćena naknada štete u iznosu od 165.880,80 dinara.

Za 15 dana godišnjeg iz 2015. godine i 13 dana iz 2016. godine nekadašnja pomoćnica gradonačelnika Marija Kern Šolja naplatila je štetu u iznosu od 161.327,04 dinara.

Za 15 dana godišnjeg iz 2015. godine i 12 dana iz 2016. godine Ljuben Hristov naplatio je 159.574,32 dinara.

Nekadašnja sekretarka Skupštine Grada Subotice Tamara Jevtić Konc za četiri dana godišnjeg iz 2015. i 10 iz 2016. godine naplatila je štetu u iznosu od 95.184,64 dinara.

Bivši član Gradskog veća Blaško Stantić, za ukupno 17 neiskorišćenih dana godišnjeg odmora, naplatio je štetu u iznosu od 94.919,60 dinara.

Za neiskorišćenih 12 dana godišnjeg odmora za 2016. godinu nekadašnjem zameniku gradonačelnika Tomislavu Veljkoviću isplaćeno je 74.523,00 dinara.

Za navedene isplate, doneto je ukupno sedam rešenja o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve.

Iz rezerve je odobreno 626.000 dinara kojima je isplaćena šteta Babičkoviću, Bušu i Hristovu. Rešenjem, u iznosu od 114.000 dinara, nadoknađena je šteta Tamari Jevtić Konc.

Rešenjem u iznosu od 198.000 dinara nadoknađena je šteta Jeneu Maglaiju, dok je rešenjem u iznosu od 461.000 dinara nadoknađena je šteta Iliji Maraviću i Mariji Kern Šolja.

Zatim, za naknadu štete Vjekoslavu Ostrogoncu, iz rezerve je aktivirano 200.000 dinara. Sledi aktiviranje 113.000 dinara iz rezerve za naknadu štete Blašku Stantiću, dok je za naknadu štete Tomislavu Veljkoviću aktivirano 89.000 dinara .

Ovaj podatak je naveden u devetomesečnom izveštaju o prošlogodišnjem budžetu, koji je gradska Skupština usvojila u decembru prošle godine.

Rešenja su doneta na osnovu Zakona o radu, koji u članu 72. precizira da kada zaposlenom prestane radni odnos ima pravo na srazmeran deo godišnjeg odmora za svaki mesec dana rada u kalendarskoj godini u kojoj mu je prestao radni odnos.

U članu 76. precizira se da je u slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu umesto korišćenja godišnjeg odmora, u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora. Navedeni iznosi isplaćeni su sa porezima i doprinosima na zaradu.

Maglai: Ne vidim da su to neki ogromni iznosi, rađeno u skladu sa zakonom

Foto: Magločistač (arhiva)

Bivši gradonačelnik Subotice Jene Maglai rekao je za Magločistač da nije u pitanju ogroman iznos za ove fukcionere i da oni ljudi koji su radili i donosili rezultate ne trebaju da se teraju po svaku cenu na godišnji odmor.

“Realno ni ne vidim da su to neki ogromni iznosi što se tiče budžeta grada Subotice za ove funkcionere. Ako nekom nešto po zakonu pripada, ja ne mogu da zabranim, to treba da mu se isplati. Zakon to predviđa i omogućuje, a ja nemam to diskreciono pravo da mu to uskraćujem. Neka se menja zakon ako neko smatra da je to nelogično, neetično, nepošteno i nemoralno. Tako se menjao i zakon da više nema šest meseci dobijanja plate posle prestanka mandata funkcionera nego samo tri meseca, pa neka se menja i ovo, pa onda neće imati mogućnosti da to koriste”, kazao je Maglai.

Prema njegovim rečima, dosta se štedelo na drugim stvarima koje se tiču putnih troškova i dnevnica jer je ranije bilo razbacivanja novca, a da bi se tokom ranijih godina moglo videti ko su funkcioneri koji su bili bahati i bezobrazni u korišćenju budžetskih sredstava.

“Pravu sliku ne bi pokazalo ovo – da li je za 10 funkcionera na ime nekorišćenog godišnjeg odmora isplaćeno million i 800 hiljada dinara, nego bi pravu sliku pokazalo kada biste se vratili nazad do 2004. godine, pa bi se pokazalo ko su ti funkcioneri koji su podizali po šest mesečnih plata nakon prestanka svog radnog odnosa, ko su ti funkcioneri koji su dobili stanove od lokalne samouprave i kako su te stanove otplatili. Ko su funkcioneri koji su koristili razne beneficije za rešavanje svojih zubarskih problema… Sada nije pitanje da li su neki funkcioneri u proteklih 10 godina podigli 80.000 ili 100.000 dinara nego da li su podigli više miliona dinara po ovim osnovima – i naći ćete takve ljude, ne malo”, rekao je Maglai.

On je podsetio da je Državna revizorska institucija (DRI) u svom izveštaju krajem prošle godine navela da se najveća nezakonitost u poslovanju grada Subotice odnosi ponovo na plate zaposlenih u javnom sektoru koje bi po zakonu trebalo da su niže za 30 odsto.

“Ne može se očekivati kvalitetan rad ako su plate mizerne. Nisam hteo da skinem plate. To su iste plate koje su bile i za vreme Saše Vučinića i Modesta Dulića. Nisu ni oni smanjili plate, nisu smeli jer će da se uruši sistem. A to što se DRI drži zakona da plate moraju biti niže, a ako su plate veće, onda je to već zloupotreba”, kazao je Maglai i podsetio na iznose plata funkcionera na republičkom nivou.

Huđi: Posao organizovati tako da se ne pravi trošak građanima

Izvor: Samostalni sindikat grada Subotice

Potpredsednik Samostalnog sindikata grada Subotice Ištvan Huđi rekao je za Magločistač da bi se posao funkcionera u Gradskoj upravi morao tako urediti da oni mogu iskoristiti na vreme svoje godišnje odmore i da se ovakav trošak, bez obzira što zakon omogućuje, ne pravi građanima.

“Pretpostavljam da je urađeno sve u skladu sa Zakonom o radu, ali mislim da ovako nešto ipak nije trebalo da se dozvoli, nego je trebalo da se iskoriste godišnji odmori i da se samim tim ovakav trošak ne pravi građanima”, kazao je Huđi.

Po njegovim rečima, na osnovu Zakona o radu u realnom sektoru godišnji odmor je 20 radnih dana, a tamo gde postoji registrovan i organizovan sindikat u Subotici, Gradski sindikat preko kolektivnih ugovora zahteva da se radnicima isplaćuje i plus regres za korišćenje godišnjih odmora, kao i da se preko uslova rada, godina staza samohranih roditelja i drugo, godišnji odmor poveća i do 30 dana – ali je ipak neki prosek oko 25 do 26 dana.

“Sve ostalo što radnik ne iskoristi, treba da se iskoristi do 30. juna naredne godine”, rekao je Huđi i dodao da nemaju podatak o tome da je neko od poslodavaca u realnom sektoru isplaćivao nekorišćenje godišnjih odmora, niti veruje da su sindikalci tražili tako nešto.

 

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“SUBOTICA: DESET BIVŠIH FUNKCIONERA NAPLATILO NEKORIŠĆENJE GODIŠNJIH ODMORA”

István says:

Nije meni jasno zasto treba o ovoj temi zvavoljiti. Oni su postupali po zakonu koju nisu oni doneli. Bilo bi jako pohfalno kada bi po svakoj radnji drzali nadlezni po zakonu. Ko ima primedbu neka obrati zakonodavcu i trazi izmenu. Predpostavljam da Oni koji su doneli takav zakon barem deset puta vise primili — zato i doneli takav zakon. Vi koji ste nezadovoljni drugi put razmislite da prilikom izbora na koga glasate, i naravno izlazite na glasanje kada su izbori, i nemojte izmisliti svaki glupost zasto niste glasali. Sada na izbor za predsednika nase Srbije opet ostanite kuci ili glasajte za one vec odavno poznate nase predstavnike u zemli i u inostranstvu koji mlate praznu slamu zacinjen sa nacionalizmom i nepoznaju ni zakone redovno i koji vec godinama vladaju i doveli nas i Vas na ovo blagostanje. Mislim da jedino podoban za predsednika nase Srbije Sasa Jankovic, ostai su vec pokazali sta mozemo od njih ocekivati ili od bivsih njihovi partija.- dobili smo dobre penzije jos bolje plate manje radno vreme i svaki dan nove vesti sta su postigli na dogovorima u inostranstvu, naravno zasto bi drzali te razgovore u zemlji ili odma pored granice kod neki komsija, ali onda ode dobra dnevnica i lep izlet.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.