SUBOTICA: 6,8 MILIJARDI DINARA U BUDŽETU ZA 2018. GODINU

SUBOTICA: 6,8 MILIJARDI DINARA U BUDŽETU ZA 2018. GODINU

Velika većnica Gradske kuće u Subotici, foto: Viktorija Aladžić

Objavio: Magločistač

19.12.2017

Kategorija: Subotica

Subotičko Gradsko veće usvojilo je predlog budžeta za 2018. godinu čiji obim iznosi skoro 6,8 milijardi dinara, uz fiskalni deficit od skoro pola milijarde dinara.

 

Tekući prihodi planirani su u visini od 5,5 milijardi dinara, primanja od prodaje nefinansijske imovine u visini od 480 miliona, primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine planirana su u iznosu od skoro 516 miliona, dok neutrošena sredstva od namenskih transfera u budžetu učestvuju sa 215,2 miliona dinara.

 

Budžetski deficit planiran je u visini od 60,6 miliona dinara, koji, korigovan za transakcije na imovini i obavezama u cilju sprovođenja javnih politika, iskazuje ukupan fiskalni deficit u visini od 468,8 miliona dinara.

 

“Utvrđeni deficit nastao je iz razloga što se prema definiciji budžetskog deficita za izvore finansiranja tekućih rashoda i izdataka ne mogu uzeti u obzir obezbeđeni izvori finansiranja ostvareni u prethodnoj budžetskoj godini”, navodi se u obrazloženju.

 

Kako je precizirano, grad je prihodovao u toku 2017. godine 215,2 miliona dinara namenskih transfera za finansiranje investicionih izdataka koji su započeti u toku 2017. godine, a okončaće se u toku 2018. godine.

 

Sa druge strane, izdaci za otplatu glavnice duga grada i finansiranje realizacije projekta “Unapređenje vodnih sistema u Subotici” sredstvima zajma od EBRD-a utiču na visinu fiskalnog deficita, jer se izvori za njihovo finansiranje ne mogu naći u tekućim prihodima, nego u primanjima od zaduživanja.

 

“Utvrđeni fiskalni deficit u visini od 468,8 miliona dinara je u okviru ograničenja”, navedeno je u predlogu.

 

Tekući prihodi su planirani za 426 miliona dinara veći obim u odnosu na 2017. godinu.

 

Planirana visina prihoda od poreza na dohodak i kapitalne dobitke je 2,3 milijarde dinara i u ukupnom budžetu učestvuju sa 33,93%, a u odnosu na 2017. godinu planirani su sa povećanjem od 5,09%.

 

Najznačajniji prihod u ovoj grupi prihoda jeste prihod od poreza na zarade koji u ukupnoj strukturi prihoda učestvuje sa 28,77%, a planiran je u visini od 1,98 milijardi dinara, što je za 5,32% više u odnosu na 2017. godinu.

 

Prihodi od transfera od drugih nivoa vlasti planirani su u visini od 746,2 miliona dinara – kapitalni transfer za nastavak radova na rekonstrukciji i revitalizaciji zgrade Narodnog pozorišta 259,6 miliona dinara, za nabavku građevinskog materijala za izbegla lica 32,6 miliona dinara, za nastavak radova na sanaciji OŠ “Sonja Marinković“ 34,5 miliona dinara, za završetak radova na sanaciji Hemijsko-tehnološke škole 17,6 miliona dinara, za vodovodnu mrežu u Nosi 3,4 miliona dinara, za izgradnju biciklističke staze na Horgoškom putu 5,6 miliona dinara, za ulaganje u objekat Veverica PU “Naša radost“ 4,6 miliona dinara, za izgradnju ulice Anka Butorac i Petrinjska 53,75 miliona dinara, a za uređenje Velikog parka na Paliću 37 miliona dinara.

 

Očekivani prihodi od imovine su 339 miliona dinara, što je za 10% više sredstava u odnosu na 2017. godinu. Najznačajnije planirano povećanje u ovoj grupi prihoda je od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta.

 

Primanja od prodaje nefinansijske imovine planirana su u visini od 480 miliona dinara i u ukupnim prihodima i primanjima budžeta učestvuju sa 6,97%. Osnov za planiranje prihoda od prodaje imovine je zemljište koje se nalazi na potezu tzv. ”Prve kasarne” u Mesnoj zajednici “Mali Radanovac”.

 

Planirani su tekući rashodi u visini 4,6 milijardi dinara, što je za 6,31% više u odnosu na 2017. godinu. Planirani su kapitalni izdaci u visini 1,5 milijardi dinara, što je za 33,72% više od plana 2017. godine.

 

Konačnu reč o predlogu budžeta daće Skupština grada Subotice.

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.