SKUP: DESETI SUBOTIČKI ARHIVSKI DAN – ARHIVI IZMEĐU KULTURE, NAUKE I UPRAVE

SKUP: DESETI SUBOTIČKI ARHIVSKI DAN – ARHIVI IZMEĐU KULTURE, NAUKE I UPRAVE

Izvor: Istorijski arhiv Subotica

Objavio: Magločistač

18.09.2017

Kategorija: Subotica

Istorijski arhiv Subotica održaće u četvrtak i petak, 21. i 22. septembra, u velikoj Većnici Gradske kuće Međunarodni arhivistički skup pod nazivom Deseti subotički arhivski dan sa temom Arhivi između kulture, nauke i uprave, a u okviru programa obeležavanja 70 godina delovanja Arhiva.

Otvaranje skupa je u četvrtak, 21. septembra u 11 časova, a u petak, 22. septembra predviđena je poseta Paliću.                     

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#e8e8e8″ bcolor=”#a32525″]

P R O G R A M

REFERATI:

 1. Tijana Rupčić, Srđan Sivčev (Istorijski arhiv Kikinda), Sređivanje fondova privredno-industrijskih preduzeća na teritoriji severnog Banata –Iskustva Istorijskog arhiva u Kikindi
 2. Dr. Kenyeres István(Arhiv grada Budimpešte, pred. Mađarskog društva arhivista),Kulturno-prosvetni i naučni projekti Arhiva grada Budimpešte 2013–2017.
 3. Dr. Radó Bálint (Mađarski nacionalni arhiv /MNA/ Arhiv Baranjske županije), Delatnost Arhiva Baranjske županije na polju nauke i uprave
 4. 4Dr Aleksandra Kolaković(Institut za političke studije, Beograd), Arhiv i epoha novih tehnologija – prakse, izazovi i mogućnosti prezentovanja prošlosti
 5. Tánczos-Szabó Ágota (MNA Arhiv županije Bač-kiškun),Na tragu nestalom Kečkemetu. Aktuelnosti kulturno-prosvetne delatnosti Arhiva županije Bač-kiškun 
 6. Mr sci. Ivan Medvedi, Joakim Čičić, mag. educ. hist.(DA SlavonskiBrod), Državni arhiv u Slavonskom Brodu između kulture, znanostiiuprave 1990–2017. godine
 7. Farkas Andrea (MNA Budimpešta),O ulozi kulturno-prosvetne delatnosti u životu arhiva
 8. Vanda Vojvodić Micova(Istorijski arhiv Zrenjanin), Istorijski arhiv Zrenjanin između kulture nauke i uprave
 9. Jelena Kovačević, Marko Radovanović (ArhivJugoslavije), Kulturno-naučna delatnost Arhiva Jugoslavije 2006–2017.
 10. Dragan Teodosić(Arhiv Jugoslavije), Publikovanje arhivske građe Arhiva Jugoslavije sa kulturno-naučnog aspekta 2006–2017.
 11. Dr. sci. Vlatka Lemić (Hrvatski državni arhiv), Stručne i znanstvene aktivnosti  HDA

[/quote]

U prvim godinama nakon rata  po uputstvima vlasti uspostavlja se organizovani vid zaštite pisane baštine – obrazovanjem Arhivskog područja za grad Suboticu i Bačkotopolski srez (na osnovu odluke odeljenja za prosvetu GIO NS APV br. 16800 od 1946. godine). Ovom odlukom je formirano devet arhivskih područja u Vojvodini. Subotičko područje se odnosilo na gradsko područje Subotice i srez Subotice i Bačke Topole. Istom odlukom je naznačeno da svako arhivsko središte mora imati arhivskog rukovodioca. Za arhivskog rukovodioca u Subotici je imenovan Blaško Vojnić Hajduk, rukovodilac Gradske biblioteke. Njegovo imenovanje kao arhivskog rukovodioca i određivanje delokruga njegovog rada je izvršeno dopisom GIO NS APV – Povereništvo za Prosvetu broj 11059 od 16. VII 1947. godine.  Upravo se njegovo imenovanje uzima i kao početak delovanja i rada arhivske službe na ovim prostorima.

Ovogodišnje obeležavanje kao da je prirodni nastavak i negovanje tradicije, pošto je ova ustanova obeležila 40-tu i 60-tu godišnjicu.

U tom cilju biće predstavljena četvorojezična publikacija – Naših prvih 70 godina. Njome se pokušava dati današnji presek Arhiva ali i na sažet, informativan i celovit način predstaviti poslednjih sedam decenija. Pored tog klasičnog knjiškog oblika biće predstavljena i virtuelna izložba istog imena.

Istorijski arhiv Subotica u cilju obeležavanja 70 godina delovanja ustanove subotičkog Arhiva doneo je odluku da se ustanovi plaketa za doprinos razvoju arhiviske struke i lokalne – zavičajne istoriografije, koja će nositi ime njihovog istaknutog kolege – Gašpara Ulmera (1915−2002).

Plakete će ove godine poneti: Eržebet Apro –arhivska savetnica u penziji i  dr Emil Libman i dr Deže Čuso  – istraživači istorije zdravstva.

 

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.