REAKCIJA JKP “VODOVOD I KANALIZACIJA” NA TEKST MAGLOČISTAČA O KVALITETU VODE

REAKCIJA JKP “VODOVOD I KANALIZACIJA” NA TEKST MAGLOČISTAČA O KVALITETU VODE

Izvor: Katerina Pavlović

Objavio: Magločistač

30.04.2020

Kategorija: Subotica

Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” izdalo je danas saopštenje vezano za kvalitet vode u naseljima Novi grad i Prozivka, a vezano za pritužbe građana iz ove dve mesne zajednice o kojima je juče pisao Magločistač.

Iz JKP “Vodovod i kanalizacija kažu da je i 29. aprila izvršeno uzorkovanje vode u Mesnoj zajednici “Novi grad”, te da ćemo u budućnosti, puštanjem u rad Fabrike vode 2, imati “kondicioniranu vodu na celoj teritoriji grada Subotice i naselja Veliki Radanovac i Palić”.

Saopštenje prenosimo u celosti.

[divide icon=”circle” width=”medium”]

Kontrola kvaliteta vode za piće u distributivnom sistemu naselja Subotica vrši se u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ br. 42/98, 44/99 i Sl. glasnik RS br. 28/19). Uzorci se uzimaju svakodnevno od strane interne laboratorije JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica, a svake nedelje i od strane Zavoda za javno zdravlje u Subotici sa reprezentativnih mernih mesta, kako bi se dobila slika o kvalitetu vode sa teritorije čitavog grada.

 

U sklopu mera koje su preduzete s obzirom na vanredno stanje u zemlji zbog aktuelne epidemiološke situacije, a na osnovu smernica Instituta za javno zdravlje Batut, na svim vodozahvatima u gradu i prigradskim naseljima izlazna koncentracija rezidualnog hlora iznosi do 1 mg/l (povećana je u odnosu na uobičajenu koncentraciiju u našem sistemu).

 

Ova koncentracija hlora predstavlja sigurnu prevenciju od eventualne kontaminacije distributivne mreže i nema negativan uticaj na zdravlje potrošača. To se odnosi i na distributivnu mrežu u MZ Prozivka.

 

Uobičajeno vodosnabdevanje grada do kraja 2018. godine je bilo takvo da su mesne zajednice Novi grad, Mali Radanovac, Radanovac i Palić, snabdevane vodom sa Vodozahvata 2, a u periodu pre izgradnje tranzitnih cevovoda i drugi delovi grada su takođe bili delimično ili u potpunosti snabdevani vodom sa Vodozahvata 2.

 

U želji da barem delimično (u najproblematičnijim delovima grada i u onim delovima mreže gde je to tehnički i tehnološki izvodljivo) poboljšamo kvalitet vode i izbegnemo potrebu za čestim ispiranjima na osnovu reklamacija potrošača (samim tim i umanjimo gubitke nastale čestim ispiranjima), izmenili smo režim, odnosno uspostavili smo takav sistem vodosnabdevanja da se snabdevanje cele MZ Novi grad vrši vodom sa Vodozahvata 1 u zimskom periodu (decembar – mart 2018/2019 i 2019/2020 godine), iako, svesni da ovakav režim neće moći dugo da bude na snazi, zbog ograničenosti u kapacitetima vode tokom godine.

 

Vraćanje na “stari” režim morao je da usledi ovih dana, jer su kapaciteti bunarskog polja Vodozahvata 1 “napregnuti” do krajnjih granica izdašnosti, usled povećane potrošnje, zbog čega  mogu nastupiti problemi u urednosti vodosnabdevanja. Kako bi se obezbedilo neprekidno vodosnabdevanje korisnika bilo je neophodno aktiviranje bunara sa polja Vodozahvata 2, što po automatizmu znači da MZ Novi grad mora biti obuhvaćena ovom izmenom. Značajno uvećanje potrošnje bilo je i za očekivati s obzirom na period godine, a i na novonastalu situaciju vezanu za povećanu potrošnju (veći broj stanovništva je prinuđen da bude kući i automatski je veća potrošnja, zaliva se, pere se i sl.).

 

U budućnosti, puštanjem u rad Fabrike vode 2 imaćemo kondicioniranu vodu na celoj teritoriji grada Subotice i naselja Veliki Radanovac i Palić.

 

Planirani rok za pokretanje probnog rada Fabrike vode 2 je bio 26. mart 2020. godine, ali pošto zbog celokupne epidemiološke situacije u Evropi dolazak proizvođača opreme tehnološkog procesa iz Italije i Francuske nije bio moguć, rok za pokretanje probnog rada je odložen do prestanka epidemije, kada će se utvrditi tačan datum.

 

Dana 27.04.2020. i  29.04.2020. godine izvršeno je uzorkovanje u MZ Novi grad.

 

 

 

(Magločistač)

 

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.