PRAVNI TIM DRI RADI NA OBRADI UTVRĐENIH NEPRAVILNOSTI U POSLOVANJU GRADA SUBOTICE

PRAVNI TIM DRI RADI NA OBRADI UTVRĐENIH NEPRAVILNOSTI U POSLOVANJU GRADA SUBOTICE

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

09.01.2017

Kategorija: Subotica

Državna revizorska institucija (DRI) još uvek nije podnela prekršajne ili krivične prijave na osnovu nepravilnosti utvrđenih u Izveštaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Subotice za 2015. godinu, a njihovi pravni timovi rade na obradi utvrđenih nepravilnosti, navedeno je u odgovoru DRI portalu Magločistač.

Izvor: dri.rs

Kako je navedeno u dopisu DRI, informacija o podnetim prijavama će biti objavljena na znavičnom sajtu ove institucije.

Grad Subotica utrošio je 2015. godine skoro pola milijarde dinara suprotno zakonu i propisima Republike Srbije, pokazuje Izveštaj Državne revizorske institucije, o čemu je naš portal nekoliko puta izveštavao sredinom decembra prošle godine.

Tokom samog postupka revizije za 2015. godinu, Gradska uprava sprovela je 16 mera za ispravljanje stanja i dostavila odgovarajuće dokaze. Direkcija za izgradnju grada sprovela je 12, a Zoološki vrt tri.

Podsećamo, DRI je poslednji put sprovodila reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja grada Subotica za 2011. godinu. Revizija je sprovođena 2012. godine, da bi u februaru 2013. bio poznat epilog – podnete su prekršajne prijave protiv tadašnjeg gradonačelnika Subotice Saše Vučinića i još nekoliko osoba zbog nepoštovanja pojedinih odredbi nekoliko Zakona utvrđenih u izveštajima.

Osim Vučinića, prekršajne prijave tada su podnete i protiv načelnice gradske uprave Marije Ušumović Davčik, tadašnjeg direktora Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju grada Josipa Kovača Strike i još tri osobe iz ovog preduzeća, zatim tadašnje direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, filijale u Subotici Olivere Radnić i tadašnje direktorke Apoteke Subotica Svetlane Stojkov Rudinski.

Magločistač je takođe uputio zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja Prekršajnom sudu, kako bi javnosti bilo poznato kojim kaznama su tada sankcionisani odgovorni.

Saša Vučinić, foto: Magločistač

Tadašnji gradonačelnik Saša Vučinić kažnjen je sa ukupno 80.000 dinara zbog isplate skoro 210 miliona dinara za stimulacije plata bez pravnog osnova, 20,8 miliona bez sprovedenog janog konkursa, 27,5 miliona bez javne nabavke i drugih prekršaja zakona o budžetskom sistemu, navedeno je u odgovoru Prekršajnog suda u Subotici portalu Magločistač.

Direkcija za izgradnju grada, kao prvano lice, kažnjeno je sa 100.000 dinara, dok je Josip Kovač Striko kao odgovorno lice kažnjen sa 20.000 dinara, zbog nepoštovanja zakona u slučaju jedne javne nabake, dok je prekršajni postupak obustavljen po dva osnova jer je nastupila zastarelost prekršajnog gonjenja.

U posebnom predmetu, Kovač Striko je kažnjen sa 20.000 dinara zbog isplate više od dva miliona dinara deci zaposlenih na ime stipendija i zbog toga što je izvršio plaćanje više od 3,6 miliona dinara bez validne računovodstvene dokumentacije.

Marija Ušumović Davčik kažnjena je sa 20.000 dinara zbog nezakonite isplate više od 14,7 miliona dinara za stipendiranje dece zaposlenih u Gradskoj upravi, nabavku dioptrijskih naočara, kontaktnih sočiva i stomatoloških usluga.

Svetlana Stojkov Rudinski kažnjena je sa 10.000 dinara zbog nabavke lekova bez sprovedenog postupka javne nabavke u iznosu većem od 642 miliona dinara, dok je u istom postupku Olivera Radnić takođe kažnjena sa 10.000 dinara zbog toga što su Apoteka Subotica, Domovi zdravlja Bačka Topola i Mali Iđoš fondu fakturisali lekove nabavljene bez javne nabavke u vrednosti od skoro 857 miliona dinara.

Radnić je u posebnom postupku kažnjena opomenom zbog, između ostalog, nabavke benzina bez sprovedenog postupka javne nabavke i bez zaključenog ugovora u iznosu od 365.000 dinara.

Svi navedeni postupci, osim jednog, sprovedeni su 2015. godine, dve godine nakon podnošenja prekršajnih prijava.

 

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.