OMLADOZNAK A VÉDETT ÉPÜLETEK SZABADKÁN

OMLADOZNAK A VÉDETT ÉPÜLETEK SZABADKÁN

Egy a homlokzatról leszakadt díszítőelem törte le az erkély egy részét (Fotó: Molnár Edvárd)

Objavio: Magločistač

04.11.2015

Kategorija: Subotica

Beázik a városháza díszterme is – A legtöbb épületen a tetőszerkezet okozza a legnagyobb gondot, de a homlokzatok is életveszélyessé váltak

 

Több épületnek nagyon rossz állapotban van a homlokzata is (Fotó: Molnár Edvárd)

Több épületnek nagyon rossz állapotban van a homlokzata is (Fotó: Molnár Edvárd)

Szabadka város a nyolcvanas években kezdett foglalkozni, törődni azokkal az épületekkel, amelyek a védett városközpont magját képezik, és főként a XIX. században, illetve a két század fordulóján épültek. Ekkor néhány épületet felújítottak a Korzón, a Strossmayer utcában, majd a kilencvenes években több épület tetőszerkezetét hozták rendbe. Az elmúlt évtizedben több, a főutcán lévő épületet restauráltak, ennek ellenére nagyon sok olyan védett épület van, amelyek nagyon rossz állapotban vannak. Három héttel ezelőtt a Radić fivérek utcában egy díszítőelem tört le, és szakította át az erkélyt is Bíró Károly, Szabadka egykori polgármestere neogótikus házának épületén.

A legkritikusabbak a legtöbb esetben a tetőszerkezetek, amelyek tulajdonképpen a teljes épületet veszélyeztetik, hiszen az a rossz tetőkonstrukció miatt beázik.

– Néhány épületet nagyon sürgős lenne felújítani, mindegyikük esetében tovább nehezíti azonban a felújítást az, hogy nagyon nagy területű épületekről van szó – magyarázza Gordana Prćić Vujinović, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársa. – Az egyik és a legfontosabb a városháza épülete, amely teljes egészében megért egy mindent átfogó restaurációra. A Zsinagóga épületének felújítása szépen halad, egy ilyen felújításra lenne szüksége a városházának is. A városházán nemcsak a tetőszerkezet okoz problémát, amely nagyon rossz állapotban van, és a legnagyobb részén beázik, hanem a homlokzat és az ablakok is. Ami a legijesztőbb, hogy beázik a díszterem felett található tetőrész is. A dísztermet 1991-ben restaurálták teljes egészében, és nagyon jó állapotban van, tehát ezt a beázást minél előbb meg kell szüntetni. Ez azonban egy óriási munka, meg kell csinálni a projektumot, nagyon nagy felületű a tető. Óriási beruházásról van szó, azonnal meg kell kezdeni a pénzforrás keresését, amelynek első lépéseit már meg is tettük. Mindenképp valamilyen határon átnyúló projektum keretében, európai uniós forrásokat is felhasználva szeretnénk mindezt megvalósítani. Ami a homlokzatot illeti, folyamatosan törnek le a díszelemek az utca és az udvar felőli részen is – mondta a szakember.

A másik nagyon rossz állapotban lévő épület a Köztársaság tér 2. címen található félkör alakú sárga épület, 1902-ben épült, a valamikor Magyar Hitelbank épülete ez, ahol évek óta beázik az egész épület a tetőszerkezet állapota miatt.

A városházán nemcsak a tetőszerkezet okoz problémát (Fotó: Molnár Edvárd)

A városházán nemcsak a tetőszerkezet okoz problémát (Fotó: Molnár Edvárd)

– Sajnos több épületnek nagyon rossz állapotban van a homlokzata is, ezeket több helyen el is kerítik a járókelők biztonsága érdekében. Három héttel ezelőtt a Radić fivérek utca 7. címen, a valamikori polgármester, Bíró Károly házának homlokzatáról tört le egy díszítőelem, ráesett az erkélyre, és letörte annak egy darabját. Csak a szerencsén múlott, hogy senki sem tartózkodott abban a pillanatban az épület előtt. 1897-ben épült az épület, néhány évvel ezelőtt a tetőszerkezetet felújították. Specifikus anyagból készült a homlokzat, ami miatt folyamatosan halasztgatták a felújítását, hiszen drágább, mint az egyszerű pucolás. Ami miatt különösen fontos ez az épület, az az, hogy ez az egyike azon három épületnek, amelyek neogótikus stílusban épültek. A másik kettő: a Korzón lévő Vojnich palota és a Vasútállomással szembeni sarki épület, amely szintén nagyon rossz állapotú. Ez a baleset, ami történt, egy figyelmeztetés a számunkra, hogy sürgősen felül kellene vizsgálni az épületek állapotát és elkészíteni egy prioritáslistát. Ilyen listát mi tavaly is átadtunk az illetékes közvállalatnak, de nem került sor egy felújításra sem a Zeneiskola épületén kívül. Ilyen lista az idén is készül majd – magyarázza Gordana Prćić Vujinović.

A szakember szerint a valamikori Jadran épülete is hasonló figyelmet érdemel, és teljes körű felújításra szorul. Ezen az épületen most zajlik egy kisebb felújítás, ennek mindenképp folytatódnia kellene, de végső ideje, hogy teljes egészében felújítsák és megmentsék az enyészettől. Emellett két iskola, a Vegyészeti és a Műszaki Középiskola épületei azok, amelyek védettek és gyönyörűek, de nagyon rossz állapotban vannak.

– A Đuro Đaković utcában néhány épületet felújítottunk, de sok vár még a felújításra. A tulajdonosok is részt kellene hogy vegyenek a felújítás költségeiben, fele-fele arányban, de sokszor nincs pénzük, ezért ezek az épületek közül több kritikus állapotban van. A Közgazdasági Középiskola mellett található emeletes szecessziós épület gyönyörű példája a szecessziónak, de senki sem él benne évek óta, így csak áll, és várja a sorsa beteljesülését. Sajnos a városban több ilyen elhagyatott épület található, amelyeknek vannak tulajdonosai, de nincs funkciójuk. Ilyen a Beograd Áruház, a Hadseregotthon is, amely tudomásom szerint szintén nagyon rossz állapotú. Ezek az épületek, amelyeknek nincs funkciójuk, sajnos a teljes leépülésre, enyészetre vannak ítélve – mondja Gordana Prćić Vujinović, majd hozzáteszi, a kulturális örökséget használatba kell helyezni, a tulajdonosoknak pedig kötelességük részt venni a fenntartásban és a felújításban. Ez mentheti meg csupán a történelmi belvárost. A város évente legfeljebb 2-3 épületet tud felújítani, de sajnos azok sokkal gyorsabban tönkremennek, mint amilyen ütemben fel tudnák újítani őket.

Prioritáslista

A három épület, amely halaszthatatlan felújításért kiált: a városháza épülete, amelynek tetőszerkezete évek óta nagyon rossz állapotban van, és már a díszterem felett is beázik; a Köztársaság tér 2. címen található, valamikori Magyar Hitelbank épülete, amely a szecesszió gyönyörű példája, évek óta beázik; Bíró Károly Szabadka egykori polgármestere, aki nagyon sokat tett a város fejlődéséért, házának homlokzatát minél előbb fel kell újítani, az ugyanis életveszélyessé vált.

Forrás: Magyar Szó (Tómó Margaréta)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.