MÉLYEN A BALKÁNI SZINT ALATT JÁR A MAGYARORSZÁGI VÁLASZTÁSI KAMPÁNY

MÉLYEN A BALKÁNI SZINT ALATT JÁR A MAGYARORSZÁGI VÁLASZTÁSI KAMPÁNY

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

07.04.2018

Kategorija: Subotica

Csak a délszláv háborúk szélsőségesei folytattak annyira negatív, hazug, gyűlöletteli kampányt, mint ami a mostani magyarországi választási versenyt jellemzi. Napjainkban azonban a Balkánon sem engedhetnék meg maguknak azt a pártok, amit egyes magyarországi erők produkálnak.

 

A határkerítés előtt drótvágóval pózoló ellenzéki vezetők photoshopolt plakátképe, a minden csatornából ömlő sorosügynöközés, az ellenzékieket jogi elégtétellel fenyegető miniszterelnöki beszéd, a határon túli magyarok ellen uszító videó csak néhány eleme annak a gyűlöletcunaminak, amelyet egymásra és ránk zúdítottak politikusaink az utóbbi hónapokban. Ha alaposan szétnézünk Európában, a negatív kampány sehol nem ismeretlen fogalom, ám a legmegosztottabb, leginkább feszültséggel teli országokban sem találunk annyira durva elemeket, amilyeneket most a hazai versengés produkált.

 

Foto: Magločistač

Hogy távolabb ne menjünk, Szerbiában a múlt évi elnökválasztási kampányt a legtöbb elemzés kirívóan durvának nyilvánította. A megválasztott jelöltet, a kormánypárti Aleksandar Vucicot háborús uszítással vádolták, utalva egyik régi beszédére, amelyben megfenyegette a boszniai muszlimokat. Az egyik ellenzéki elnökjelöltet, Sasa Jankovicot, az egykori ombudsmant gyilkossággal vádolták, mivel 1993-ban az ő pisztolyával ölte meg magát egyetemistatársa. De Vuk Jeremic egykori külügyminiszter is megkapta a magáét: őt külföldi ügynöknek és NATO-bérencnek bélyegezték ellenfelei. A fenti állításokat leginkább a kormánypárti bulvársajtó hangoztatta, a választási plakátokon viszont pozitív üzenetekkel találkozhattunk.

 

Változatos a helyzet Bosznia-Hercegovinában és Macedóniában is. Boszniában a politikai élet alapvetően etnikai alapon tagolódik, a pártok vezetői a mai napig élesen szemben állnak egymással. Az ország szövetségi berendezkedéséből következően a fő verseny az adott entitáson belül zajlik, ám a választási kampányok ott még európai mércével is békésnek mondhatók. Macedóniában is megosztott a politika. Ott az előző években a főszerep Nikola Gruevszkinek, a jobboldali VMRO–DPMNE vezetőjének jutott, aki kezdetben „személyesen” Soros Györggyel harcolt, de később legfőbb riválisát, a szociáldemokrata Zoran Zaevet is Soros-ügynöknek bélyegezte. Mentségére szóljon ugyanakkor, hogy a teljes ellenzéket ő sem vádolta azzal, hogy lebontaná a görög–macedón határon épült kerítést.

 

Így amennyiben a mostani magyar választási kampányhoz hasonlót keresünk, helyesebben járunk el, ha a kilencvenes évekig tekintünk vissza. Szerbiában akkor a leghangosabb erő a Szerb Radikális Párt volt, amelynek vezetője, Vojislav Seselj és lapja, a Nagy Szerbia előszeretettel uszított egész társadalmi csoportok ellen. Politikai riválisait nyugati NATO-bérenceknek nevezte kampánybeszédeiben, a választások után pedig rendre elégtételt ígért ellenfeleinek. Érdekes azonban, hogy az azóta Hágát is megjáró csetnikvajda pártja már jó ideje – így a múlt évben is – kifejezetten szelíd kampányt folytatott.

 

Izvor: NJ/Magločistač

– Nem igazán lehet összehasonlítani a mostani magyarországi kampányt az elmúlt évek szerb kampányaival – mondta lapunknak Natalija Jakovljevic, a szabadkai Maglocistac portál alapítója. Szerinte a kampányban a vajdasági magyaroknak szánt olyan üzenetek, mint az Ismerős Arcok dalából származó „egy vérből valók vagyunk”, Szerbiában jól ismertek. A kilencvenes években ott a választási szlogenek ugyanúgy a vérről és a földről szóltak, aminek meg is lett az eredménye: az ország felbomlott, a fiatalok elmentek. A gyűlölet viszont megmaradt, annyira, hogy még a következő generációk is érezni fogják. Az újságíró szerint látható, hogy a mostani kampány idején rengeteg pénz érkezett a Vajdaságba, a migráció kérdése ott is hangsúlyos volt. Azt azonban, hogy ki is fizette a migránskampányt, nem tudni.

 

Sinkovics Norbert újvidéki médiakutató azt látja, a szerb és a mostani magyar választási hadjárat hasonlít egymáshoz abban, hogy óriási erejű úthengerkampány zajlott a hatalom részéről. Az viszont a szerbiai viszonyok közt is feltűnő, hogy Magyarországon alaposan túltolták a migránskérdést. A szakember szerint ahhoz fogható még Szerbiában sem történt, mint Magyarországon, ahol Soros György fényképe mellé kitűzték az ellenzéki jelöltek arcképét, és drótvágót montíroznak a kezükbe. Sőt olyan sem fordult elő, hogy a plakáton egy színes bőrű csoport elé azt írták volna: Stop. – Ez itt a rasszizmus és az idegengyűlölet kategóriáját is kimerítené – hangsúlyozta a szakértő, aki úgy látja, ebbe a körbe sorolható a Gyurcsány-féle, a határon túli magyarokat lejárató videó is.

 

– A Balkánon ilyen jellegű kampány egyelőre nincs. Az ellenzéket lejárató módszer működik, az itteni kormány azonban nem dolgozik más ellenségképekkel – mondta Sinkovics, aki szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kilencvenes évek még túl közel vannak. – A szerb politikai elit egyszerűen nem tudna lenyeletni a Nyugattal egy olyan fokú gyűlöletszítást, mint amilyen Magyarországon zajlik. Európa ugyanis különösen érzékeny erre a kérdésre, ha Szerbiáról van szó – tette hozzá a szakember.

 

MAJLÁTH RONALD – Magyar Nemzet

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“MÉLYEN A BALKÁNI SZINT ALATT JÁR A MAGYARORSZÁGI VÁLASZTÁSI KAMPÁNY”

Anonymous says:

Győzött az Isten-adta nép még hozzá kétharmados fölénnyel, ezt nem a véletlen eredményezte , ilyen a magyar nem lehet befolyásolni szép szavakkal , mesével , ők csak a valóságot látják, önállóan gondolkodnak és alkotják a jövőt – egyénileg és közösségileg. A lakosság számát figyelembe véve mely nemzetnek van még annyi olimpikonja és elismert tudósa kitüntetve Nobel dijjal. De ha a lakosság számát nem vesszük figyelembe akkor is előkelő helyen állnak , Ők nappalt nem a kávézók előtt töltik dolgoznak, tanulnak, termelnek, este szórakoznak, majd alszanak reggelig, nem a szórakozó helyeken várják a reggelt. Így tudott talpra állni az ország és alkotni a jövőt és április 8.-án a választáson meghatározni a jövőt és az ellenfelekre teljes vereséget mérni ez nem Orbán Viktor parancsa a magyar nép kinyilvánított önálló akarata , tetszik vagy nem a vereséget szenvedőknek .

anonimni says:

Nehéz erről véleményt írni – mondani, a magyar nép génjeiben megtalálhatók a környező nemzetek génjeiből valami és természetesen azok a gének is amit az őshazából magukkal hoztak és még útközben amelyekkel keveredtek ilyen a magyarok génje, és ennek köszönhetik, hogy annyi viszontagságok közepette még ma is élnek, dolgoznak és építik az önálló magyar hazát együtt működve továbbra is a környező nemzetekkel annak ellenére,hogy azok sokszor a magyarokat ellenségüknek tekintik. Ezért ilyen a választási kampány is, fellépnek a volt nagy és hű Szovjet barátok ma kissé lebukott tekintélyek akik ” munkájuknak ” köszönthetően óriási vagyonra tettek szert — Szerbiában tájkunok , azok akik valami módon szeretnének gazdagok lenni, a volt lebukott párttagok utódai nem büdös nekik a pénz, radikálisok, és ott az egyszerű dolgozó nép akiknek szavazásától függenek ezeket fontos ma meg szolitani ezek szavazataitól függenek erre minden módot felhasználnak a legbarbárabb módon, hát ilyen ez az Ország ahol a lakosság elfogadható jólétben él, Szerbiából ma már oda is kifizető elmenni dolgozni pénzt keresni. A végén a kérdés ki fog győzni nem kétséges Orbán Viktor méghozzá nagy fölénnyel , és tovább fog épülni a haza nyugodtan lehet Szerbiából továbbra is oda menni pénzt keresni.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.