Komisija za planove: Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice da izradi nove Detaljne mere zaštite

Komisija za planove: Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice da izradi nove Detaljne mere zaštite

Ulica Petra Drapšina, foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

22.03.2021

Kategorija: Subotica

Komisija za planove grada Subotice oglasila se danas saopštenjem za javnost u kom je izričito naglašeno da su ispoštovane sve zakonom definisane procedure vezano za Nacrt Plana deteljane regulacije za centar grada Subotice – Zonu II, ali i da će se pristupiti izradi novog Nacrta planskog dokumenta nakon što Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice izradi nove Detaljne mere zaštite, usklađene sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

Naime, iz Komisije za planove navode da je Nacrt spornog planskog dokumenta, koji predviđa rušenje više od polovine objekata u pet ulica u zaštićenom gradskom jezgru, najpre bio predmet stručne kontrole koja je bila obavljena 28. januara ove godine, pri čemu je Komisija u pisanom izveštaju konstatovala da su i Nacrt planskog dokumenta i Izveveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu “urađeni u skladu sa višim planskim dokumentom i u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i jednoglasno je donela odluku da planski dokument ide u dalju zakonom propisanu proceduru, odnosno da se upućuje na javni uvid”.

Javni uvid je potom oglašen 5. februara, trajao je 30 dana, od 8. februara do 9. marta, a za to vreme na Nacrt Plana detaljne regulacije centra grada Subotice – Zonu II pristiglo je ukupno 26 primedbi, o kojima se raspravljalo na javnoj sednici održanoj 16. marta.

Od ukupnog broja pristiglih primedbi, 20 primedbi je bilo na plansko rešenje, dok se ostale nisu odnosile na stručnu sadržinu, dve su se odnosile na Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na zaštitu životne sredine, a jedna je obuhvatila sve slovne greške u nacrtu. Van zakonskog roka stigla je primedba u vidu peticije građana, ali je ipak uzeta u razmatranje, napominju iz Komisije za planove grada Subotice.

Na zatvorenoj sednici održanoj 18. marta, Komisija je jednoglasno prihvatila sedam primedbi, šesnaest delimično, a četiri primedbe nije prihvatila uopšte.

“Primedbu Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji u svojoj primedbi tvrdi da obrađivač plana nije u celosti implementirao Mere zaštite broj:386-2/12, od decembra 2020. godine, Komisija jednoglasno nije prihvatila jer nakon pismenog obraćanja obrađivača nije precizirao u kojim delovima mere nisu ispoštovane. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, kao nadređena ustanove zaštite, u svojoj primedbi navodi da Detaljne mere zaštite, broj:386-2/12, koje je sačinio Međuopštinski zavod za zaštitu kulture, su u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite”, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje predsednica Komisije Zagorka Panić, i dalje dodaje:

Ključno je da se Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture nije obratio Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kultura na osnovu člana 100. Zakona o kulturnim dobrima. Uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite i drugih radova na nepokretnim kulturnim dobrima i kulturnim dobrima od velikog značaja, u skladu sa članom 47. st. 2. i 3. i članom 54. ovog zakona, utvrđuje nadležni zavod za zaštitu spomenika kulture, a za kulturna dobra od izuzetnog značaja Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. O utvrđenim uslovima iz stava 1. ovog člana nadležni zavod dužan je da u roku od sedam dana obavesti Republički zavod za zaštitu spomenika kulture”.

Komisija za planove je na koncu jednoglasno donela zaključak da se uvaži primedba Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, kao nadređene ustanove zaštite, te da je potrebno izraditi nove Detaljne mere zaštite koje će biti dostavljene obrađivaču plana kako bi ih ugradio u novi Nacrt PDR-a, odnosno sa njima u celosti uskladio i samo plansko urbanističko rešenje: “Pre implementacije novih mera zaštite, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture mora se obratiti Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture za dobijanje saglasnosti na novoizrađene mere zaštite. Detaljne mere zaštite moraju biti izrađene u zakonom propisanom roku i nakon toga dostavljene obrađivaču planskog dokumenta kako bi ih ugradio i u celosti uskladio sa novim Nacrtom planskog dokumenta koji takođe mora biti izrađen u zakonom propisanom roku.”

Kada svi prethodni koraci budu ispoštovani, pristupiće se izradi novog Nacrta planskog dokumenta koji će takođe biti stavljen na javni uvid, navode na kraju iz Komisije za planove, uz poruku:

“Za javnost je jako bitno napomenuti da je Javna sednica Komisije za planove održana prema proceduri propisanoj Zakonom o planiranju i izgradnji, da je Nacrt planskog dokumenta izrađen u skladu sa Zakonom i planovima višeg reda, i što je jako bitno da je ispoštovana procedura i uslovi koje su propisali imaoci javnih ovlašćenja”.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.