KO SU SUBOTIČKI FUNKCIONERI PROTIV KOJIH JE AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE VODILA POSTUPAK

KO SU SUBOTIČKI FUNKCIONERI PROTIV KOJIH JE AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE VODILA POSTUPAK

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

08.07.2016

Kategorija: Subotica

Desetak subotičkih funkcionera nalazi se u Bazi podataka Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) o postupcima protiv funkcionera koje je u proteklih šest godina pokretala Agencija za borbu protiv korupcije.

Najviše postupaka protiv njih pokrenuto je zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima, uglavnom su izrečene mere opomene, dok su pojedinci kažnjeni i novčano, ali i merom javnog objavljivanja preporuke za razrešenje.

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Protiv Saše Vučinića vođena su dva postupka. Prekršajni postupak protiv njega kao odbornika vođen je na osnovu vršenja više funkcija i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 50.000 dinara. Drugi postupak vođen je protiv njega kao gradonačelnika zbog nesavesnog vršenja funkcije i vršenje više funkcija. Završen je merom javnog objavljivanja preporuke za razrešenje.

Ista mera izrečena je i u postupku protiv Nenada Vunjaka, dekana Ekonomskog fakulteta u Subotici 2014. godine zbog nesavesnog vršenja funkcije i neprijavljivanja potencijalnog sukoba interesa.

Protiv Modesta Dulića kao gradonačelnika Subotice prekršajni postupak je vođen zbog neprijavljivanja potencijalnog sukoba interesa. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara.

Iz istog razloga, prekršajnu prijavu dobila je i Josipa Ivanković, kao odbornica Skupštine grada. Postupak je završen izricanjem opomene.

Foto: Magločistač

Foto: Magločistač

Bogdan Laban dobio je 2014. godine prekršajnu prijavu kao direktor Zoološkog vrta na Paliću, zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima. Izrečena mu je mera upozorenja, a rezultati prekršajnog postupka nisu objavljeni.

Istu prijavu te godine iz istog razloga i sa istim ishodom dobili su i direktori Javnog preduzeća “Palić Ludaš” Ferenc Marton, odnosno Dimničar Nikola Pajić, dok je protiv Neše Radulovića, takođe kao direktora “Palić Ludaša” pokrenut postupak, bez prijave, uz meru upozorenja.

Mera upozorenja zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima izrečena je prošle godine i protiv Otoa Buša, kao pomoćnika gradonačelnika, odnosno Roberta SantoaĐenđi Seleši kao pokrajinskih poslanika. Za njihovu tadašnju koleginicu iz Skupštine Vojvodine Lauru Rajnović Evetović ova mera izrečena godinu dana ranije, kao i za Zoltana Devavarija, kao člana Saveta Univerziteta u Novom Sadu.

Mera upozorenja, ali i novčana kazna u iznosu od 50.000 dinara zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima 2013. godine izrečena je narodnom poslaniku Petru Kuntiću.

Prekršajna prijava podneta je i protiv Miomira Jovanovića Žakija, v.d. direktora Srednje medicinske škole zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima u 2015. godini. Izrečena mu je novčana kazna. Iz ovog razloga, bez epiloga, postupak je vođen i protiv direktorke Srednje medicinske škole Edit Šoš, dok je protiv Žužane Tikvicki, kao v.d. direktora Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz istog razloga prošle godine izrečena mera upozorenja.

Protiv Slobodana Vojinovića kao predsednika upravnog odbora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza 2013. pokrenut je, pa obustavljen, postupak zbog neblagovremenog podnošenja izveštaja o imovini i prihodima.

Zahtev za prekršajni postupak je bio pokrenut i protiv Zorana Markovića, kao direktora AD Tržnica Subotica, zbog vršenja više funkcija, ali je taj zahtev odbačen.

CINS
Baza podataka
sadrži informacije o skoro 2.000 postupaka koje je od 2010. do početka 2016. godine Agencija za borbu protiv korupcije vodila protiv funkcionera među kojima su: poslanici, ministri, državni sekretari, ambasadori, gradonačelnici, lokalni odbornici, direktori javnih preduzeća, dekani i drugi.

Ukoliko je postojala sumnja da je došlo do ozbiljnijeg prekršaja, Agencija je sudovima i tužilaštvima podnosila zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno, krivičnu prijavu.

Prikupljanje i obrada informacija trajala je šest meseci a izvori su: Agencija, tužilaštva, sudovi i druge institucije. Do objavljivanja baze CINS još nije dobio sve podatke o ishodima pokrenutih postupaka, pa će te informacije, uključujući i kopije dokumenata, da budu naknadno unesene.

(Magločistač)

m od logoa sa rogovima mali

 

 

 

[clear]

 

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.