KADROVI SVM ISPLAĆIVALI NEZAKONITO STIMULACIJE, BONUSE, PREKOVREMENE SATE…

KADROVI SVM ISPLAĆIVALI NEZAKONITO STIMULACIJE, BONUSE, PREKOVREMENE SATE…

Foto: Mađarski pokret

Objavio: Magločistač

05.02.2018

Kategorija: Subotica

Opštine i preduzeća kojima upravljaju kadrovi Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) isplaćivali su 2016. godine nezakonito stimulacije, bonuse i prekovremene sate, iako je zbog takvog ponašanja lider SVM-a Ištvan Pastor pre više od tri godine zatražio i dobio smenu čelnika Opštine Bačka Topola.

 

Izveštaji Državne revizorske institucije (DRI) pokazuju da su radnici Opštine Senta ostvarili neverovatnih skoro 17.000 prekovremenih sati rada, plate u Kanjiži su se stimulisale i do 40 odsto, dok je direktor “Komgrada” u Bačkoj Topoli sam sebi isplaćivao 40 odsto veću platu za poslove koji su mu u opisu radnog mesta.

 

Na čelu Opštine Senta je potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Rudolf Cegledi, Kanjižu su tokom 2016. godine takođe vodili funkcioneri SVM-a Mihalj Bimbo i Robert Fejstamer, dok je “Komgrad” u Bačkoj Topoli tokom 2016. godine vodio nekadašnji predsednik lokalnog odbora SVM-a Zoltan Sombati.

 

Podsećamo da je portal “Pištaljka” novembra 2014. godine otkrio da je jedanaest najviših funkcionera Opštine Bačka Topola sebi iz opštinske kase isplatilo stimulacije za rad u iznosu od 2,5 miliona dinara.

 

Nakon toga, Ištvan Pastor je zatražio ostavke svih funkcionera iz redova SVM-a među tih 11 funkcionera, što je tadašnja predsednica opštine i učinila.

 

Rudolf Cegledi; Foto: SVM

Kontrolišući poslovanje Opštine Senta, revizori DRI su utvrdili da su tokom 2016. godine zaposleni u Opštinskoj upravi ostvarili ukupno 16.999 prekovremenih sati. U 2016. godini je obračunat i isplaćen dodatak za rad duži od punog radnog vremena za 68 lica u iznosu od 6,3 miliona dinara, što je 10,1% ukupno isplaćenih plata, dodataka i naknada u Opštinskoj upravi.

 

“Od ukupno 68 lica kojima je u 2016. godini isplaćen dodatak po osnovu prekovremenog rada, za 44 lica je isplaćen dodatak na platu po osnovu broja časova koji je veći od propisanih 32 časa mesečno, a od kojih je 15 lica svaki mesec u toku 2016. godine ostvarilo prekovremenih 40 sati, što je suprotno Posebnom kolektivnom ugovoru za državne organe”, navedeno je u izveštaju DRI.

 

Revizori su takođe utvrdili da su organizacioni delovi u Opštini Senta doneli akta o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji kojima je utvrđeno 153 zaposlenih na neodređeno vreme više u odnosu na propisano ograničenje, što je suprotno članu 13. Zakona o načinu određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i tački 2. Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne Pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu.

 

Predsednik Opštine Senta je zaključio ugovore o delu sa šest lica i po tom osnovu tokom 2016. godine izvršio rashode u iznosu od 1,8 miliona dinara.

 

Sa istim licima je zaključivano više pojedinačnih ugovora, pa je na taj način u 2016. godini ukupno zaključeno 25 ugovora, od čega je 24 ugovora o delu sa pet lica zaključeno za obavljanje poslova i radnih zadataka koji su sistematizovani u okviru Opštinske uprave i po osnovu kojih su izvršeni rashodi u iznosu od 1.8 miliona dinara.

 

Konkretno je utvrđeno da su ugovori o delu za poslove pružanja besplatne pravne pomoći zaključeni sa – Opštinskim pravobraniocem i sa licem zaposlenim u Pravobranilaštvu.

 

“Zaključivanjem ugovora o delu za obavljanje poslova pružanja pravne pomoći građanima, koji predstavljaju poslove iz nadležnosti opštine, sa licima zaposlenim u Pravobranilaštvu opštine javlja se rizik od neadekvatnog organizovanja poslova u okviru nadležnosti opštine kao i rizik od sukoba interesa u slučaju da je građaninu potrebna pomoć u slučajevima kada ima pritužbe na rad organa opštine čije interese zastupa Pravobranilac”, navodi se u izveštaju DRI.

 

Mihalj Bimbo; Foto: Autonomija.info

Državni revizori tokom 2016. godine kontrolisali su i poslovanje Opštine Kanjiža, gde su utvrdili da su se plate uvećavale putem stimulacija, u različitim iznosima, do 42% za zaposlene i do 24% za izabrana i postavljena lica.

 

Odsek za finansije, budžet i lokalnu poresku administraciju Opštine Kanjiža uradio je preračun plata na osnovu kojeg je utvrđeno da je u toku 2016. godine isplaćeno 4,1 miliona dinara više iz budžeta Opštine Kanjiža primenom stimulacija.

 

“Opština Kanjiža je više isplatila plate izabranim, postavljenim licima i zaposlenima u iznosu od 4.103 hiljada dinara po osnovu primene stimulacija što je suprotno članu 16. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu i članu 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srbije”, konstatuju revizori.

 

Samim tim plaćeno je i 734 hiljade dinara više na ime socijalnih doprinosa.

 

Robert Fejstamer; Foto: SVM

Slična pojava konstatovana je i u poslovanju Javnog preduzeća za uređenje Opštine Kanjiža, čiji direktor je svakog meseca tokom 2016. godine donosio Odluku o obračunu i isplati zarada po osnovu učinka u Javnom preduzeću za uređenje naselja Opštine Kanjiža, kojom se uvećavaju plate zaposlenih u intervalima od 10% do 20%, zahvaljujući čemu su radnici ovog preduzeća dobili ukupno 580 hiljada dinara, dok je za socijalne doprinose po ovom osnovu plaćeno još 104 hiljade dinara.

 

Javno preduzeće za uređenje naselja Kanjiža je izvršilo preračun plate prema kojem je utvrđeno da je po osnovu primene navedenog uvećanja plate isplaćeno 580 hiljada dinara.

 

Revizori takođe konstatuju da je u ovoj opštini tokom revizije prestala praksa stimulacije zaposlenima, koji su od maja 2017. godine ostali bez stimulacija.

 

Predmet revizije prošle godine bilo je i komunalno preduzeće “Komgrad” iz Bačke Topole, gde je konstatovano da je preduzeće svom direktoru tokom 2016. godine isplatilo bruto iznos od 676 hiljada dinara na ime uvećane zarade određenim dodacima na platu i to: 30% po osnovu rukovođenja i 10% za koordinaciju poslova (sa drugim nivoima vlasti), iako poslovi rukovođenja i koordinacije, predstavljaju zakonom i Statutom utvrđene poslove iz nadležnosti direktora.

 

 

“U postupku revizije nije predočena Odluka Skupštine opštine Bačka Topola kojom se direktoru Preduzeća odobrava isplata stimulacije”, navedeno je u izveštaju.

 

Ono što je zajedničko svim subjektima revizije jeste da su njima upravljali kadrovi Saveza vojvođanskih Mađara i činili iste prestupe zbog kojih je lider ove stranke Ištvan Pastor smenio rukovodstvo opštine Bačka Topola.

 

Foto: Magločistač

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara odlučilo je tada da sa mesta predsednka opštine Bačka Topola smeni Melindu Kokai Mernjak, kao i članove Opštinskog veća i drugih funkcionera iz njihove partije zbog astronomskih stimulacija koje isplaćivali sami sebi.

 

Predsednica opštine, pored plate koja premašuje sto hiljada dinara, sebi je isplaćivala i stimulaciju od 50.887 dinara, dok su stimulacije od 33.000 do skoro 40.000 dinara, koje su veće od prosečnih plata u opštini, dobijali i ostali opštinski funkcioneri.

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“KADROVI SVM ISPLAĆIVALI NEZAKONITO STIMULACIJE, BONUSE, PREKOVREMENE SATE…”

Senka says:

Ne znam.šta ste hteli reći ovim tekstom ali me potsetio da Vam predložim da se pozabavite subotičkom lokalnom samoupravom.Mozda je preuzet model iz navedenih opština,s tom razlikom da su mnogi zaposleni a ne samo funkcioneri “radili”prekovremeno.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.