IZBEGLICE TRAŽE RUPU U MAĐARSKOM ŽIČANOM ZIDU

IZBEGLICE TRAŽE RUPU U MAĐARSKOM ŽIČANOM ZIDU

Žičani zid na ulazu u EU iz Srbije, foto: Vesela Laloš (RFE/RL)

Objavio: Magločistač

21.08.2015

Kategorija: Subotica

Izgradnja žičane ograde na mađarsko-srpskoj granici, koja treba da spreči ulazak izbeglica iz azijskih i afričkih zemalja u Mađarsku, odvija se predviđenim tempom, a do sada je završena na delu granice županije Čongrad prema Srbiji, to jest oko 50 kilometara dužine. Ograda se sastoji iz dva dela – pored obične žičane, visoke 3,5 metra ograde, postavljena je i tzv. NATO ograda, od trostruke valovite bodljikave žice. Prema izjavama iz čongradske policije, broj migranata koji ulaze u Mađarsku je sada skoro dvostruko manji.

Kako navode mađarski mediji, ograda se istovremeno postavlja na 13 punktova duž granice sa Srbijom, a konačna dužina će iznositi 177 kilometara. Radovi bi trebalo da budu okončani do kraja avgusta, a iz mađarske vlade najavljuju da će biti angažovano i nekoliko hiljada policajaca za kontrolu granice sa Srbijom. Kako je izjavio šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar, ta jedinica granične policije biće oformljena unutar civilnih policijskih snaga. On je ovu odluku protumačio kao neophodnu, zbog, kako je naveo,izuzetno agresivnih pokušaja migranata da ilegalno pređu mađarsku granicu.

Ograda je sada sasvim vidljiva i sa srpske strane blizu graničnog prelaza Ašothalom, gde se praktično spaja sa putem koji vodi do prelaza. Od Ašothaloma ograda se prostore ka Horgošu, sa desne strane, i prema Kelebiji, sa leve. No, kako je ograda izgrađena ipak nekoliko metara od granične linije, dovoljno je da migranti dođu do same ograde, i već su teoretski u Mađarskoj, kaže Robert Katona, predsednik MZ Bački Vinogradi, naselja koje se graniči sa Ašothalomom.

„Ako je neko stigao do ograde, znači da je već stigao i u Mađarsku, i može da traži pomoć od Mađarske. Video sam kako oni, kad stignu do ograde, polako pešice dolaze i do graničnog prelaza,“ priča Katona.

Foto: Vesela Laloš (RFE/RL)

Foto: Vesela Laloš (RFE/RL)

Prema pisanju mađarskih medija, slabe tačke ovih zaštitnih žičanih zidova jesu i pružni prelazi, kao i reka Tisa, preko koje migranti mogu preplivati na drugu stranu. Robert Katona navodi da su migranti već otkrili te opcije, tako da se grupe koje svakodnevno pristižu u ovo mesto, sada uglavnom kreću pored pruge, sve do njenog ukrštanja sa granicom, gde je prolaz otvoren.

„Oni koji su ranije prešli granicu, daju uputstva onima koji još nisu krenuli. A većina kada stignu do ograde i vide da je nemoguće više proći, tada kreću prema Horgošu, idući pored pruge, preko našeg sela, i tamo gde pruga ulazi u Mađarsku mogu takođe proći. Čujem da neki odlaze dalje, prema Rumuniji“, priča naš sagovornik, napominjući da je nakon završetka ovog dela žičane ograde broj migranata koji dolaze u Bačke Vinograde vidno opao. Trenutno preko sela prelazi oko dve do tri stotine ljudi, dok je ranije dnevno pristizalo po nekoliko stotina do hiljadu migranata. Sada su stacionirani na periferiji sela, a prema izjavama mađarske policije, i oni ih viđaju u šumi sa srpske strane, duž cele linije prema Horgošu.

No, s obzirom da je i ovih dana županijska policija Čongrada objavila da je uhapšeno gotovo hiljadu lica u pokušaju ilegalnog prelaza granice, da se zakjlučiti da izbeglice iz dalekih azijskih zemalja, koji i Srbiju i Mađarsku doživljavaju kao dokaz da su na samom cilju svog dugog putovanja, uspevaju da prepreku u vidu žičane ograde ipak nekako zaobiđu.

Grupa studenata iz Sirije, koju smo sreli na putu od Bačkih Vinograda prema Subotici, nije delovala ni najmanje zabrinuto zbog zida. Rekli su nam da su upravo stigli iz Beograda, i da idu na dogovoreni sastanak sa svojom „vezom“, koja će ih prebaciti već naredne noći u Mađarsku. Preko šume. Delovali su prilično sigurno u svoj plan, ali i gotovo srećno. Svi su se uputili u Švedsku, gde imaju svoje već zaposlene rođake. Pitamo ih kako se osećaju, a oni kažu: Umorno i srećno. I gladno.

Valid, student stomatologije, budući zubar iz Sirije, navodi da je od Sirije putovao preko Libana, Turske, Grčke, Makedonije, sve do Srbije, te da noćas svakako ide u Mađarsku. „Nisam spavao tri dana, i jako sam gladan“, kaže kroz smeh naš sagovornik.

Njegov drug Fuad, takođe iz Sirije, kaže da su svi veoma umorni, i da su putovali dbve nedelje od svoje zemlje. „Iz Sirije smo otišli jer je tamo rat, i biti tamo sada je veoma opasno“, kaže on, i takođe veruje da će vrlo brzo stići u Švedsku i tamo naći neki posao.

Zanimljivo je, kako nam je potvrdio i Robert Katona, da je jedna grupa migranata kod Ašothaloma već pokušala da iseče žičanu ogradu, ali ih je policija sprečila da kroz načinjeni prolaz i pređu u Mađarsku.

Mađarska je, inače, radi bolje zaštite svojih granica, i veće kontrole kretanja migranata, početkom godine potpisala sporazum sa nemačkim i austrijskim ministarstvima unutrašnjih poslova o saradnji i zajedničkoj koordinaciji u borbi protiv ilegalne migracije.

U ovoj zemlji je, prema zvaničnim podacima za sedam meseci ove godine registrovano 110.000 izbeglica, što je gotovo trostruko više nego tokom čitave prethodne.

Izvor: Slobodna Evropa (Vesela Laloš)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.