Institucije i migranti različito o incidentu u Subotici

Institucije i migranti različito o incidentu u Subotici

Foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

Objavio: Magločistač

16.05.2020

Kategorija: Subotica

Pre dva dana u Prihvatnom centru za migrante u Subotici dogodio se incident. Dok mladić iz Alžira, pokazujući modrice, za Insajder tvrdi  da su ga tukli pripadnici Žandarmerije, u Komesarijatu za izbeglice tvrde da je u pitanju bila svađa migranata koja je prerasla u međusobni fizički sukob. U MUP-u za Insajder potvrđuju da je tog dana u kamp došla Žandarmerija koja, kako tvrde, nije imala bilo kakva postupanja.

Da je tretman migranata u prihvatnim centrima u Srbiji loš upozoravaju već neko vreme nevladine organizacije. Jedna od njih je i Inicijativa A11 kojoj se grupa migranata u sredu obratila sa zahtevom da im pomognu da stupe u kontakt sa nekim od novinara kako bi ispričali svoj deo priče.  Kao dokaz su dostavili snimak na kome se vidi, kako tvrde, prebijen mladić koji leži na podu dok pored njega stoje uniformisana lica. Ne vidi si ni prebijanje ni tuča, ali kako navode u razgovoru za Insajder, migranti su zapravo uspeli tajno da snime trenutak kada se mladić koji je pretučen previja od bolova i traži pomoć.

U Komesarijatu za izbeglice za Insajder navode da je tačno da je tog dana u migrantskom centru došlo do incidenta ali među migrantima i da tvrdnje da je neko od zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice fizički napao migrante, nisu tačne. Kako se navodi u odgovoru Insajderu, u početku je bila svađa koja je ubrzo prerasla u fizički sukob u kojem je učestvovalo oko desetak migranata.

“Kada su radnici Komesarijata videli da jedan od korisnika, inače vinovnik svađe, odvaljuje letvu sa ekserima sa obližnje ograde travnjaka i kreće ka suprotstavljenoj grupi, pozvali su pripadnike Žandarmerije, koji su bili u blizini, jer su u tom trenutku spolja obezbeđivali centar. Pripadnici Žandarmerije su ubrzo došli, i nakon njihove intervencije tuča je prestala i migranti su se povukli u svoje sobe”, tvrde u Komesarijatu.

Za sada nije poznato da li je o svemu ovome obavešteno nadležno tužilaštvo u Subotici.

Ono što jeste poznato to je da nadležnoj policijskoj upravi nije prijavljen ovaj incident. Kako navodi MUP u odgovoru Insajderu, Policijskoj upravi u Subotici nije prijavljeno da je 13. maja bilo ko pretučen ili povređen u Prihvatnom centru u ovom gradu.

„Tog dana zaposleni u Komesarijatu za izbeglice i migracije pozvali su pripadnike Žandarmerije i prijavili da je, prilikom podele večere, došlo do incidenta između migranata različitih nacionalnosti“, tvrdi MUP za Insajder.

Dodaju, da su prilikom ulaska pripadnika Žandarmerije u Prihvatni centar migranti odmah ušli u svoje sobe, nakon čega je jedan od njih izašao iz objekta, legao na asfalt, jer navodno ima epileptični napad.

„Od strane radnika Komesarijata njemu je pružena pomoć, a pripadnici Žandarmerije ni prema njemu, niti prema bilo kom drugom migrantu, nisu imali bilo kakvo postupanje“, dodaje MUP.

Migranti tvrde da su pojedinci uz mito izlazili iz kampova, Komesarijat demantuje

U razgovoru za Insajder migranti iz centra u Subotici tvrde da su uz mito uspevali da napuste centar dok je na snazi bila zabrana kretanja zbog proglašene epidemije. U Komesarijati međutim navode da to nije tačno.

“Odlukom Ministarstva zdravlja, koja je trajala od 6. maja do 14. maja, migrantima je bilo omogućeno da, uz  vremenski ograničenu dozvolu Komesarijata, a iz opravdanih razloga (kao što su zdravstveni razlozi, podizanje novca, kupovina najneophodnijeg) napuste centar na nekoliko sati  u manjim grupama. I to se odnosilo na sve migrante, ne samo na Sirijce, kojih je, inače, najviše i čine polovinu smeštenih u ovom centru. Štaviše, zaposleni u Komesarijatu su vozili migrante svih nacionalnosti do grada službenim vozilom da bi obavili najneophodnije”, dodaju.

Navode i da što se zaštite prava migranata tiče i drugih pritužbi, migrantima je u svakom od centara omogućeno pravo žalbe dodajući da Komesarijat tesno sarađuje sa Ombudsmanom i odgovara na svaki njegov dopis.

Inače, u Srbiji postoji pet azila i 14 prihvatnih centara u kojima, prema zvaničnim podacima, boravi oko 9.000 migranata. Po uvođenju vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa u Srbiji Vlada je migrante u zatvorila u karantin. Niko iz kampa, osim uz pisanu dozvolu i na tačno određeno vreme, nije smeo da izađe, a red je do 11. maja uspostavljala i Vojska. U prihvatnim centrima angažovani su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kao i zaposleni u Komesarijatu.

Zaštitnik građana može da kontroliše migrantske centre

Osim zabrane rasne diskriminacije, Srbija je potpisnik i Konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka iz 1984. Ona definiše i zabranjuje tri oblika zlostavljanja: torturu, nečovečno i ponižavajuće postupanje i kažnjavanje.

Rad prihvatnih centara može da kontroliše i Zaštitnik građana koji je u odgovoru Insajderu krajem aprila naveo da se prikupljaju podaci o prihvatu, zbrinjavanju, a da su organizovane i posete centrima za azil. Centar za azil u Krnjači zim Zaštitnika građana posetio je 22. aprila.

„Obavljeni su nenadzirani razgovori sa pojedinim licima koja se tamo nalaze, kao i sa službenim licima, izvršen je lekarski pregled pojedinih lica, obavljen je uvid u relevantnu dokumentaciju”, navela je tada Kancelarija Zaštitnik građana u odgovoru Insajderu.

Povodom jednog događaja u ovom Centru tada je i pokrenut postupak kontrole i traženo dostavljanje neophodnih informacija.

“Povodom dobijenih obaveštenja o postupanju prema migrantima, u dva slučaja su zatražene dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova i Komesarijata za izbeglice, a nakon njihovog dostavljanja biće doneta odluka o daljem toku postupka”, naveo je tada Zaštitnik građana.

O kakvom postupanju prema migrantima u centru za azil u Krnjači se radi, dok traje kontrola, nije poznato.

 

Izvor: Insajder

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.