GRAD SUBOTICA: OKO POLA MILIJARDE DINARA POTROŠENO SUPROTNO ZAKONU I PROPISIMA

GRAD SUBOTICA: OKO POLA MILIJARDE DINARA POTROŠENO SUPROTNO ZAKONU I PROPISIMA

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

14.12.2016

Kategorija: Subotica

Grad Subotica utrošio je 2015. godine skoro pola milijarde dinara suprotno zakonu i propisima Republike Srbije, pokazuje Izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

DRI je objavila izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Subotice za 2015. godinu čije najvažnije delove će vam portal “Magločistač” preneti u seriji tekstova narednih dana.

Izvor: dri.rs

Kako se navodi u izveštaju, grad Subotica je nepravilno preuzeo obavezu ili preuzeo obavezu i izvršio rashode i izdatke, u iznosu od najmanje 490 miliona 218 hiljada dinara:

– preuzeo obaveze i izvršio rashode za plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose na teret poslodavca za zaposlena, postavljena, izabrana i imenovana lica a da pravni osnov nije u skladu sa važećim zakonskim propisima u iznosu od najmanje 123 miliona 454 hiljada dinara.

– preuzeo obavezu i izvršio rashode i izdatke u iznosu od 105 miliona 236 hiljade dinara, a da pravni osnov za izvršenje ovih rashoda i izdataka nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima.

– preuzeo veće obaveze u odnosu na odobrene aproprijacije na dan 31.decembar 2015. godine u iznosu od 69 miliona 823 hiljade dinara.

– preuzeo obavezu i izvršio rashode i izdatke u iznosu od 130 miliona 850 hiljade dinara, bez odgovarajućeg postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki.

– preuzeo obavezu i izvršio rashode i izdatke u iznosu od 15 miliona 228 hiljada dinara, bez sprovedenog javnog konkursa.

– preuzeo obavezu i izvršio rashode i izdatke u iznosu od 31 milion 715 hiljada dinara, bez validne (verodostojne) dokumentacije o nastaloj poslovnoj promeni.

Izvor: relaymagazine.org (ilustracija)

Takođe, kako se navodi, prekoračeni su ugovoreni rokovi za izvođenje radova a da pri tom nije naplaćena predviđena ugovorna kazna od 0,5 promila za svaki dan zakašnjenja a najviše do 10 odsto vrednosti ugovora i to prilikom izvođenja radova u iznosu od 8 miliona 865 hiljada dinara.

Gradska uprava 5 miliona 47 hiljada dinara manje naplatila prihode jer nije zaračunavala zateznu kamatu na prihode od davanja u zakup poslovnog prostora, za potraživanja po osnovu poreza na imovinu u iznosu od 711 miliona 717 hiljada dinara preduzete mere nisu dale odgovarajuće efekte za naplatu poreza, dok za potraživanja za lokalne komunalne takse u iznosu od 111 miliona 47 hiljada dinara preduzete mere nisu dale odgovarajuće efekte za naplatu taksi.

“Grad Subotica nije u potpunosti uspostavio sistem internih kontrola koji obezbeđuje razumno uveravanje da će postavljeni ciljevi biti ostvareni kroz poslovanje u skladu sa važećim propisima i da je obezbeđena realnost i integritet finansijskih izveštaja”, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da je “za sve nalaze koji su u suprotnosti sa zakonom, DRI izdala odgovarajuće preporuke za njihovo otklanjanje”.

Povezani članci:
GRAD POTROŠIO PROŠLE GODINE VIŠE OD 105 MILIONA DINARA SUPROTNO ZAKONSKIM PROPISIMA
GRAD POTROŠIO PROŠLE GODINE VIŠE OD 175 MILIONA DINARA BEZ SPROVEDENIH JAVNIH NABAVKI I KONKURSA
ZA PLATE U 2015. GODINI GRAD ISPLATIO VIŠE OD 123 MILIONA DINARA SUPROTNO ZAKONSKIM PROPISIMA

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“GRAD SUBOTICA: OKO POLA MILIJARDE DINARA POTROŠENO SUPROTNO ZAKONU I PROPISIMA”

earthworker says:

i? hoće neko odgovarati za zlodela?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.