GRAD POTROŠIO PROŠLE GODINE VIŠE OD 175 MILIONA DINARA BEZ SPROVEDENIH JAVNIH NABAVKI I KONKURSA

GRAD POTROŠIO PROŠLE GODINE VIŠE OD 175 MILIONA DINARA BEZ SPROVEDENIH JAVNIH NABAVKI I KONKURSA

Foto: NJ/Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

16.12.2016

Kategorija: Subotica

Grad Subotica potrošio je prošle godine više od 175 miliona dinara bez sprovedenih javnih nabavki, poštovanja procedura javnih nabavki, javnog konkursa ili bez validne dokumentacije, pokazuje Izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

Izvor: dri.rs

Kako se navodi u izveštaju, bez odgovarajućeg postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki potrošeno 130 miliona 850 hiljada dinara; bez sprovedenog javnog konkursa 15 miliona 228 hiljada dinara; a bez validne (verodostojne) dokumentacije 31 miliona 715 hiljada dinara.

Bez sprovedenog postupka javne nabavke Gradsko veće platilo je 4 miliona 124 hiljade dinara po osnovu angažovanja na odbrani od unutrašnjih voda, uređenju puta i odvodnjavanju površinskih voda.

Gradska uprava platila je bez sprovedenog postupka javne nabavke 6 miliona 657 hiljada dinara. Od toga 587 hiljada dinara za uslugu održavanja klima uređaja, milion i 637 hiljada dinara po osnovu angažovanja pomoćnih radnika za potrebe Gradske uprave, 494 hiljade dinara po osnovu smeštaja i ishrane povodom Dana grada i pripadajućih manifestacija za partnere na projektu „BETonEU“ i 3 milion i 939 hiljade dinara po osnovu usluga zaštite poljoprivrednog zemljišta.

Bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki Gradska uprava utrošila je 11 miliona i 347 hiljada dinara za nabavku kancelarijskog materijala, a gradonačelnik 7 miliona 428 hiljada dinara za nabavku usluga suzbijanja komaraca na teritoriji grada Subotice.

Bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice“ utrošila je 98 miliona i 715 hiljada dinara i to 3 miliona i 412 hiljade dinara za nabavku usluga-održavanje sportskih terena, 26 milion 953 hiljade dinara za nabavku radova-izgradnja saobraćajnica i platoa, 27 milion 550 hiljada dinara za nabavku radova-tekuće popravke i održavanje saobraćajne infrastrukture i 40 milion 800 hiljada dinara za nabavku dobara-električne energije za javno osvetljenje na teritoriji grada Subotice.

Na isti način, PU“Naša radost“ utrošila je 2 miliona 579 hiljada dinara za radove na instalaciji centralnog grejanja u objektima „Veverica“ i „Mak Đerđ“, dok je Zoološki vrt Palić utrošio 6 milion 890 hiljada dinara za zidarske radove.

Foto: Magločistač

Skupština grada je bez sprovedenog javnog konkursa preuzela obavezu i izvršila rashode i izdatke u visini od 330 hiljade dinara po osnovu projekata u oblasti javnog informisanja , dok je Gradonačelnik bez sprovedenog javnog konkursa isplatio milion i 77 hiljada dinara, i to 500 hiljada dinara Vojvođanskoj Fondaciji za razvoj „Halo“ Subotica po osnovu sponzorstva manifestacije „Vojvođanski galop“ , 351 hiljadu dinara za usluge video snimanja i izrade filmskog zapisa o radu lokalne samouprave i 226 hiljada dinara udruženjima građana.

Gradska uprava je bez sprovedenog javnog konkursa preuzela obavezu i izvršila rashode i izdatke u visini od 13 miliona 91 hiljadu dinara. Od toga 9 miliona 237 hiljade dinara sportskim klubovima i sportskim savezima po osnovu pojedinačnih zahteva, 540 hiljada dinara udruženjima građana iz oblasti poljoprivrede, 80 hiljada dinara Društvu nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja „Mihailo Pupin“ Subotica, milion i 499 hiljade dinara za prevoz sportskih klubova i sportskih organizacija čiji je prevoz odobravao član Gradskog veća i milion i 735 hiljade dinara za realizaciju Projekta utvrđivanja sadržaja mineralnog azota u zemljištu radi sprovođenja pravilne prehrane ozimnih useva sa ciljem povećanja proizvodnje i zaštite životne sredine i Projekta edukacije poljoprivrednih proizvođača.

Bez sprovedenog javnog konkursa Zoološki vrt Palić je potrošio 264 hiljade dinara za usluge informisanja javnosti, a „Direkcija za izgradnju grada Subotice“ 466 hiljada dinara za usluge javnog informisanja o radu Direkcije.

Ove „nepravilno preuzete“ obaveze čine deo od najmanje 490 miliona 218 hiljada dinara koliko je po izveštaju revizora grad Subotica je isplatio u 2015. godini suprotno zakonskim propisima.

Pored toga, navedene su i za plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose na teret poslodavca u iznosu od 123 miliona 454 hiljada dinara.

Grad takođe nije obračunao i naplatio ugovorenu kaznu za kašnjenje izvođača radova u iznosu najmanje od 8.865 hiljada dinara i manje naplatio prihode po osnovu zatezne kamate na prihode od davanja u zakup poslovnog prostora u iznosu od 5 miliona 47 hiljada dinara.

Povezani članci:
GRAD POTROŠIO PROŠLE GODINE VIŠE OD 105 MILIONA DINARA SUPROTNO ZAKONSKIM PROPISIMA
ZA PLATE U 2015. GODINI GRAD ISPLATIO VIŠE OD 123 MILIONA DINARA SUPROTNO ZAKONSKIM PROPISIMA
GRAD SUBOTICA: OKO POLA MILIJARDE DINARA POTROŠENO SUPROTNO ZAKONU I PROPISIMA

 

(Magločistač)

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.