GRAD POTROŠIO PROŠLE GODINE VIŠE OD 105 MILIONA DINARA SUPROTNO ZAKONSKIM PROPISIMA

GRAD POTROŠIO PROŠLE GODINE VIŠE OD 105 MILIONA DINARA SUPROTNO ZAKONSKIM PROPISIMA

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

17.12.2016

Kategorija: Subotica

Grad Subotica potrošio je prošle godine 105 miliona 236 hiljade dinara, a da pravni osnov za izvršenje ovih rashoda i izdataka nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima, navodi se u Izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

Izvor: dri.rs

Gradska uprava je odobrila 45 miliona 622 hiljada dinara. Od toga 9 miliona 659 hiljade dinara za subvencije privrednom društvu „Poslovni inkubator“ DOO bez donetog godišnjeg programa poslovanja. Zatim 2 miliona i 500 hiljada dinara Opštoj bolnici „Subotica“ za izradu projektne dokumentacija za objekat Odeljenja za plućne bolesti i za radove na objektu poliklinike i laboratorijske dijagnostike.

Sledi 2 miliona i 584 hiljade dinara za sportske stipendije bez prethodno utvrđenih kriterijuma, načina i postupka dodele stipendija, kao i milion i 694 hiljade dinara za stipendije učenicima i studentima bez utvrđenih kriterijuma za dodelu stipendija od strane Skupštine grada.

Tu se navodi i 6 miliona 976 hiljada dinara za dotacije ustanovama kulture čiji je osnivač Grad, 489 hiljada dinara mesnim zajednicama za organizovanje manifestacija iz oblasti poljoprivrede, 20 miliona 429 hiljade dinara za javne radove poslodavcima (udruženjima i privrednim društvima) koji nisu izabrani putem javnog konkursa od strane Nacionalne službe za zapošljavanje.

Navedena je i isplata 32 hiljade dinara za službeno putovanje u zemlji – isplatila je 100% dnevnice iako je na službenom putu bila obezbeđena ishrana, zatim 434 hiljade dinara po osnovu stručnih licenci za 10 zaposlenih, godišnje članarine za tri zaposlena i za pohađanje kursa Engleskog jezika za 10 zaposlenih i 825 hiljade dinara Sindikalnoj organizaciji Gradske uprave Subotica za prevenciju radne invalidnosti i rekreativni odmor zaposlenih.

Na navedeni način „Direkcija za izgradnju grada Subotice“ utrošila je 341 hiljada dinara za pružanje advokatskih usluga i druge stručne pomoći u oblasti pravnog savetovanja, dok je Predškolska ustanova „Naša radost“ utrošila milion i 521 hiljadu dinara. Od toga 746 hiljada dinara za devet zaposlenih po osnovu jubilarnih nagrada koji su pravo na jubilarnu nagradu stekli u 2014. godini, zatim 64 hiljade dinara za troškove zastupanja pred sudom i 711 hiljada dinara na ime razlike naknada za dolazak i odlazak sa rada za septembar, oktobar, novembar i decembar 2011. godine i januar, februar, mart i april 2012. godine, a na osnovu Sporazuma o načinu isplate razlike naknade između isplaćenih i neisplaćenih naknada za dolazak i odlazak sa rada zaposlenih u oblasti obrazovanja i vaspitanja na teritoriji Grada Subotice.

Po pravnom osnovu koji nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima Zoološki vrt Palić utrošio je 552 hiljade dinara za pružanje advokatskih usluga, Dečje pozorište Subotica 154 hiljade dinara za pružanje pravnih usluga, Turistička organizacija grada Subotice 110 hiljada dinara za pružanje pravnih usluga, Stambeno kreditno pronatalitetni fond grada Subotica 10 milion 441 hiljadu dinara za kredite fizičkim licima, a Fond za razvoj poljoprivrede grada Subotice 42 milion 846 hiljada dinara za kredite fizičkim licima i bez pribavljene saglasnosti Ministarstva poljoprivrede na Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike.

Foto: Magločistač

Kako se navodi, Skupština grada odobrila je po pravnom osnovu koji nije u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima 196 hiljada dinara Opštoj bolnici „Subotica“ za nabavku keramičkih pločica za završetak adaptacije prostorija na Odeljenju pedijatrije.

Gradonačelnik je ona ovaj način odobrio 3 miliona i 453 hiljade dinara, od čega 200 hiljada dinara Opštoj bolnici „Subotica“ za sufinansiranje Drugog regionalnog simpozijuma intenzivne medicine – 2 SOS Team Days, zatim 942 hiljade dinara za nabavku materijala za otklanjanje posledica požara na stambenim i pomoćnim objektima fizičkog lica koje su nastale kada se požar proširio sa susedne parcele, kao i 2 miliona i 311 hiljada dinara na ime naknade za rad članovima Saveta za pružanje stručne pomoći u pitanjima iz nadležnosti gradonačelnika i Radne grupe za izradu programa i plana.

Ove „nepravilno preuzete“ obaveze čine deo od najmanje 490 miliona 218 hiljada dinara koliko je po izveštaju revizora grad Subotica isplatio u 2015. godini suprotno zakonskim propisima.

Pored toga, navedene su i za plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose na teret poslodavca u iznosu od 123 miliona 454 hiljada dinara.

Takođe je navedeno da je bez odgovarajućeg postupka javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki potrošeno 130 miliona 850 hiljada dinara; bez sprovedenog javnog konkursa 15 miliona 228 hiljada dinara; a bez validne (verodostojne) dokumentacije 31 miliona 715 hiljada dinara.

Grad takođe nije obračunao i naplatio ugovorenu kaznu za kašnjenje izvođača radova u iznosu najmanje od 8.865 hiljada dinara i manje naplatio prihode po osnovu zatezne kamate na prihode od davanja u zakup poslovnog prostora u iznosu od 5 miliona 47 hiljada dinara.

Povezani članci:
GRAD POTROŠIO PROŠLE GODINE VIŠE OD 175 MILIONA DINARA BEZ SPROVEDENIH JAVNIH NABAVKI I KONKURSA
ZA PLATE U 2015. GODINI GRAD ISPLATIO VIŠE OD 123 MILIONA DINARA SUPROTNO ZAKONSKIM PROPISIMA
GRAD SUBOTICA: OKO POLA MILIJARDE DINARA POTROŠENO SUPROTNO ZAKONU I PROPISIMA

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.