DRI: NOVAC SUBOTIČKIM MEDIJIMA PROTIVZAKONITO I BEZ KONKURSA

DRI: NOVAC SUBOTIČKIM MEDIJIMA PROTIVZAKONITO I BEZ KONKURSA

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

19.12.2016

Kategorija: Subotica

Skupština grada, Gradonačelnik, Direkcija za izgradnju grada i Zoološki vrt Palić platili su pojedinim subotičkim medijima više od 1,4 miliona dinara u 2015. godini suprotno zakonima i bez konkursa, pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

Izvor: dri.rs

Kako se navodi, bez sprovedenog javnog konkursa Skupština grada isplatila je 330 hiljade dinara po osnovu projekata u oblasti javnog informisanja, Zoološki vrt Palić 264 hiljade dinara za usluge informisanja javnosti, a JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice“ 466 hiljada dinara za usluge javnog informisanja o radu Direkcije.

Skupština grada izvršila je plaćanje u iznosu 330 hiljada dinara SR „Noah Agency“ Subotica, za usluge slikanja dešavanja koja organizuje Skupština grada Subotice i Gradska uprava grada Subotice, dešavanja u kojima su navedeni organi suorganizatori ili učesnici i objavljivanja na sajt subotica.info, a da je ugovor zaključen u paušalnom iznosu, bez navođenja količina usluga koje se naručuju i bez pojedinačnih cena, kao i mimo sprovedenog konkursa, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o budžetskom sistemu i Zakonu o javnom
informisanju i medijima.

Ista kršenja navedenih zakona navedena su i u slučaju gradonačelnika, koji je izvršio plaćanje u iznosu 351 hiljadu dinara SZTR i TV i video produkciji „Dinovizija“ Pr Subotica za usluge video snimanja i izrade filmskog zapisa o radu lokalne samouprave.

Što se gradonačelnika tiče, u izveštaju se navodi da je zaključio Ugovor sa „Craft Marketing“ DOO Subotica za usluge informisanja – odnos sa javnošću. Ugovor je zaključen po sprovedenom postupku javne nabavke male vrednosti.

Ukupna ugovorena cena za usluge je milion i 438 hiljada dinara sa PDV-om. U ovom slučaju nije zabeleženo kršenje zakona, ali jeste računovodstvene procedure.

JP Direkcija za izgradnju grada Subotice izvršila je plaćanje po osnovu javnog informisanja o radu Direkcije u ukupnom iznosu od 466 hiljada dinara, i to: „RTV SU CITY“ DOO Subotica u iznosu od 25 hiljada dinara; „SUCOM Media“ Subotica (subotica.com) u iznosu od 30 hiljada dinara; SZR „Dinovizija“ Subotica u iznosu od 202 hiljade dinara; „Subotičke novine, marketing i plasman za istraživanje tržišta, marketing i plasman Subotica“ DOO Subotica u iznosu od 49 hiljada dinara; Fondaciji „Panonija“ u iznosu od 50 hiljada dinara; SR „Noah Agency“ u iznosu od 60 hiljada dinara; Agenciji „K23“ Subotica u iznosu od 50 hiljada dinara, a da su ugovori zaključeni u mesečnom paušalnom iznosu, bez navođenja količina usluga koje se naručuju i bez pojedinačnih cena, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama
i Zakonu o budžetskom sistemu.

Plaćanje je izvršeno bez sprovedenog konkursa, što je suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o budžetskom sistemu.

Isti propusti zabeleženi su i u slučaju ZOO vrta Palić, koji je izvršio plaćanje u iznosu od 264 hiljada dinara privrednim društvom „Subotičke novine marketing i plasman“ DOO Subotica.

JP Direkcija za izgradnju grada Subotice i Ustanova Zoološki vrt Palić su u toku revizije raskinuli ove ugovore za medijske usluge.

DRI nije pronašla nepravilnosti u okviru redovnog konkursa za sufinansiranje medijskih projekata na teritoriji grada, kojim je ukupno raspodeljeno 25 miliona 796 hiljada dinara za 20 odobrenih projekata.

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.