DRI: KRIVIČNE I PREKRŠAJNE PRIJAVE PROTIV ODGOVORNIH U SENTI I KANJIŽI

DRI: KRIVIČNE I PREKRŠAJNE PRIJAVE PROTIV ODGOVORNIH U SENTI I KANJIŽI

DRI

Objavio: Magločistač

18.04.2018

Kategorija: Subotica

Državna revizorska institucija (DRI) podnela je jednu krivičnu i pet prekršajnih prijava protiv odgovornih lica u opštinama Senta i Kanjiža zbog nepravilnosti utvrđenih u budžetskim revizorskim izveštajima ove dve opštine.

 

Rudolf Cegledi. Foto: SVM

U odgovorima na pitanja portala “Magločistač”, DRI navodi da su Osnovnom Javnom tužilaštvu u Senti 27.12.2017. godine podneli krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava.

 

Prema Krivičnom zakoniku, za ovo delo zaprećena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine.

 

Takođe, kako navode, Prekršajnom sudu u Senti 25.12.2017. godine podneta je prekršajna prijava zbog povrede Zakona o budžetskom sistemu.

 

Kontrolišući poslovanje Opštine Senta, revizori DRI su utvrdili da su tokom 2016. godine zaposleni u Opštinskoj upravi ostvarili ukupno 16.999 prekovremenih sati. U 2016. godini je obračunat i isplaćen dodatak za rad duži od punog radnog vremena za 68 lica u iznosu od 6,3 miliona dinara, što je 10,1% ukupno isplaćenih plata, dodataka i naknada u Opštinskoj upravi.

 

“Od ukupno 68 lica kojima je u 2016. godini isplaćen dodatak po osnovu prekovremenog rada, za 44 lica je isplaćen dodatak na platu po osnovu broja časova koji je veći od propisanih 32 časa mesečno, a od kojih je 15 lica svaki mesec u toku 2016. godine ostvarilo prekovremenih 40 sati, što je suprotno Posebnom kolektivnom ugovoru za državne organe”, navedeno je u izveštaju DRI.

 

Revizori su takođe utvrdili da su organizacioni delovi u Opštini Senta doneli akta o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji kojima je utvrđeno 153 zaposlenih na neodređeno vreme više u odnosu na propisano ograničenje, što je suprotno članu 13. Zakona o načinu određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i tački 2. Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne Pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu.

 

Predsednik Opštine Senta je zaključio ugovore o delu sa šest lica i po tom osnovu tokom 2016. godine izvršio rashode u iznosu od 1,8 miliona dinara.

 

Sa istim licima je zaključivano više pojedinačnih ugovora, pa je na taj način u 2016. godini ukupno zaključeno 25 ugovora, od čega je 24 ugovora o delu sa pet lica zaključeno za obavljanje poslova i radnih zadataka koji su sistematizovani u okviru Opštinske uprave i po osnovu kojih su izvršeni rashodi u iznosu od 1.8 miliona dinara.

 

Konkretno je utvrđeno da su ugovori o delu za poslove pružanja besplatne pravne pomoći zaključeni sa – Opštinskim pravobraniocem i sa licem zaposlenim u Pravobranilaštvu.

 

“Zaključivanjem ugovora o delu za obavljanje poslova pružanja pravne pomoći građanima, koji predstavljaju poslove iz nadležnosti opštine, sa licima zaposlenim u Pravobranilaštvu opštine javlja se rizik od neadekvatnog organizovanja poslova u okviru nadležnosti opštine kao i rizik od sukoba interesa u slučaju da je građaninu potrebna pomoć u slučajevima kada ima pritužbe na rad organa opštine čije interese zastupa Pravobranilac”, navodi se u izveštaju DRI.

 

Mihalj Bimbo; Foto: Autonomija.info

DRI u odgovorima “Magločistaču” navodi da su Prekršajnom sudu u Senti, odeljenju u Kanjiži 25.12.2017. godine podneta četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog povrede Zakona o budžetskom sistemu.

 

Državni revizori tokom 2016. godine u Opštini Kanjiža su utvrdili da su se plate uvećavale putem stimulacija, u različitim iznosima, do 42% za zaposlene i do 24% za izabrana i postavljena lica.

 

Odsek za finansije, budžet i lokalnu poresku administraciju Opštine Kanjiža uradio je preračun plata na osnovu kojeg je utvrđeno da je u toku 2016. godine isplaćeno 4,1 miliona dinara više iz budžeta Opštine Kanjiža primenom stimulacija.

 

“Opština Kanjiža je više isplatila plate izabranim, postavljenim licima i zaposlenima u iznosu od 4 miliona 103 hiljada dinara po osnovu primene stimulacija što je suprotno članu 16. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu i članu 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srbije”, konstatuju revizori.

 

Samim tim plaćeno je i 734 hiljade dinara više na ime socijalnih doprinosa.

 

Slična pojava konstatovana je i u poslovanju Javnog preduzeća za uređenje Opštine Kanjiža, čiji direktor je svakog meseca tokom 2016. godine donosio Odluku o obračunu i isplati zarada po osnovu učinka u Javnom preduzeću za uređenje naselja Opštine Kanjiža, kojom se uvećavaju plate zaposlenih u intervalima od 10% do 20%, zahvaljujući čemu su radnici ovog preduzeća dobili ukupno 580 hiljada dinara, dok je za socijalne doprinose po ovom osnovu plaćeno još 104 hiljade dinara.

 

Javno preduzeće za uređenje naselja Kanjiža je izvršilo preračun plate prema kojem je utvrđeno da je po osnovu primene navedenog uvećanja plate isplaćeno 580 hiljada dinara.

 

Robert Fejstamer; Foto: SVM

Revizori takođe konstatuju da je u ovoj opštini tokom revizije prestala praksa stimulacije zaposlenima, koji su od maja 2017. godine ostali bez stimulacija.

 

Predmet revizije prošle godine bilo je i komunalno preduzeće “Komgrad” iz Bačke Topole, gde je konstatovano da je preduzeće svom direktoru tokom 2016. godine isplatilo bruto iznos od 676 hiljada dinara na ime uvećane zarade određenim dodacima na platu i to: 30% po osnovu rukovođenja i 10% za koordinaciju poslova (sa drugim nivoima vlasti), iako poslovi rukovođenja i koordinacije, predstavljaju zakonom i Statutom utvrđene poslove iz nadležnosti direktora.

 

“U postupku revizije nije predočena Odluka Skupštine opštine Bačka Topola kojom se direktoru Preduzeća odobrava isplata stimulacije”, navedeno je u izveštaju.

 

U svojim odgovorima našem portalu, DRI navodi da njihovi pravni timovi “trenutno rade na obradi utvrđenih nepravilnosti i izradi prijava po reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja” ovog preduzeća.

 

Ono što je zajedničko ovim subjektima revizije jeste da su njima upravljali kadrovi Saveza vojvođanskih Mađara.

 

Na čelu Opštine Senta je potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Rudolf Cegledi, Kanjižu su tokom 2016. godine takođe vodili funkcioneri SVM-a Mihalj Bimbo i Robert Fejstamer, dok je „Komgrad“ u Bačkoj Topoli tokom 2016. godine vodio nekadašnji predsednik lokalnog odbora SVM-a Zoltan Sombati.

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.